ASP: Deținătorii a cel puțin două permise de conducere simultan riscă dosar penal

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În conformitate cu prevederile Directivei Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene privind permisele de conducere, este interzis ca o persoană să dețină simultan mai mult de un permis de conducere. 

Respectarea acestei prevederi este esențială pentru a evita situațiile în care un șofer ar putea utiliza mai multe permise de conducere pentru a eluda sancțiunile aplicate în cazul încălcării regulilor de circulație, anunță Agenția Servicii Publice. 

În conformitate cu legislația în vigoare, este interzis ca o persoană să dețină simultan mai multe permise de conducere.

Cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să-și preschimbe permisele de conducere în țările în care, la moment, s-au stabilit cu traiul. În unele țări preschimbarea se efectuează în baza examenelor. Emiterea unui nou permis de conducere  se face fără susținerea probelor de examene în statele cu care Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale de recunoaștere și conversiune a permiselor de conducere.

Odată preschimbate, permisele de conducere moldovenești se retrag și sunt transmise autorității emitente. Ulterior Agenția Servicii Publice le radiază din evidență.

Însă există ”colecționari”…

Cu toate astea, există cetățeni care, după ce și-au preschimbat permisul într-o altă țară, prin întocmirea unei declarații pe proprie răspundere, anunță autoritatea emitentă din RM că au pierdut permisul de conducere moldovenesc. Aceștia solicită eliberarea unui nou document, încălcând astfel prevederile art. 3521, alin. (1) din Codul penal al Republicii Moldova, săvârșind infracțiunea de Fals în declarații. 

În prezent sunt inițiate 55 de astfel de sesizări. Cetățenii găsiți vinovați, care dețin concomitent două permise de conducere, eliberate de două țări, pe lângă procedura administrativă de anulare a permisului de conducere, riscă și sancțiuni de ordin penal! Mai exact, amendă de până la 47.500 de lei sau până la un an de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani!

Agenția Servicii Publice anunță că face cu regularitate schimb de informații cu autoritățile emitente de permise de conducere din alte state. Astfel, șoferii sunt monitorizați pentru a fi prevenite noi cazuri de fraudă!

Vezi și: Precizare: Nu toate permisele de conducere moldovenești vor putea fi schimbate cu franceze

Cmentariile sunt închise