Apelul Chinei către producătorii autohtoni: Nu recomandă lansarea de fabrici auto peste hotare
Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Turcia și alte câteva țări au anunțat recent impunerea de taxe vamale suplimentare pentru mașinile importate din China. Pentru a ocoli restricțiile, mulți producători chinezi de automobile se gândesc acum să construiască fabrici locale.
Cu toate acestea, Ministerul Comerțului din China a emis o avertizare împotriva investițiilor pripite în alte țări.
Conform surselor Bloomberg și Reuters, o întâlnire între oficiali și reprezentanți ai industriei auto din China a avut loc în iulie. Dar primele detalii au ieșit la iveală abia acum. Surse interne au declarat că principalul subiect de discuție a fost desfășurarea producției auto chineze în alte țări. La urma urmei, un astfel de pas va ajuta companiile nu numai să ocolească taxele de import, ci și să crească exporturile, reducând dependența totală de piața internă suprasaturată, cu războaiele sale dure de prețuri.
Însă ministerul chinez al Comerțului are o opinie diferită și a reamintit producătorilor auto de posibilele riscuri ale construcției de fabrici în străinătate. Principala temere enunțată – instabilitatea geopolitică.
De exemplu, autoritățile chineze au îndemnat în mod direct să nu investească în întreprinderi din India. Motivul acestei decizii a fost probabil nu numai conflictul care mocnește la frontieră, ci și problemele SAIC în această țară. Compania chineză de stat se confruntă cu dificultăți în India de mai mulți ani. În 2022, a fost investigată pentru fraudă financiară și a trebuit să își reducă cota parte în filiala MG.
De asemenea, Ministerul Comerțului din China a „recomandat ferm” să nu se investească în Turcia și Rusia. În primul caz, BYD a semnat deja un acord cu guvernul turc pentru a construi o fabrică. Dar, înainte de aceasta, Turcia însăși a impus o taxă de 40% pe mașinile electrice chinezești. Astfel, nu este surprinzător faptul că Republica Populară Chineză a considerat un astfel de pas drept șantaj. În ceea ce privește Rusia, motivul este simplu – teama de sancțiuni secundare.
Oficialii chinezi au fost mai rezervați cu privire la ideea de a construi fabrici în Uniunea Europeană și Thailanda. Cu toate acestea, chiar dacă producția este organizată în aceste regiuni, ministerul chinez al Comerțului a recomandat limitarea acesteia la asamblarea din kituri SKD importate.
În acest fel, oficialii doresc să păstreze producția de componente critice în China și, în același timp, să prevină scurgerea de tehnologii avansate către alte țări.
Cmentariile sunt închise