Detalii despre cum operau polițiștii prinși luând mită imediat după Albița. Șoferii care nu aveau cash erau însoțiți la bancomate

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Detalii despre schema prin care, inclusiv conducători auto din Republica Moldova, erau involuntar impuși să încalce reguli de circulație și ulterior să achite o taxă pentru a scăpa de amendă. Timp de șase luni, ofițerii anticorupție din Vaslui au monitorizat activitatea polițiștilor din Huși care desfășurau activități pe linie rutieră. Ancheta, declanșată în urma unui apel la call-centrul anticorupție, a scos la iveală o schemă pe care polițiștii hușeni au pus-o la punct pentru a lua mită de la șoferi.

„Au acționat ca un grup infracțional organizat. Au profitat de zona geografică, Hușiul aflându-se aproape de frontiera cu Republica Moldova, și efectiv ieșeau la vânătoare de șoferi”, spun surse din anchetă, citate de Libertatea.

TOȚI cei opt polițiști din cadrul Poliției Municipiului Huși își desfășurau activitatea în cadrul Biroului de Ordine Publică. Profitând de faptul că aveau atribuții și pe linie rutieră, agenții de ordine publică ieșeau pe șosele mimând că desfășoară activități pentru siguranța traficului rutier.

În total, 73.200 de lei românești, 10.750 de euro, 425 de dolari și 60 de lire sterline sunt sumele găsite de ofițerii anticorupție la polițiștii din Huși puși sub acuzare, a declarat pentru Libertatea prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, Ingrid Botezatu. Luare de mită, constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și delapidare sunt acuzațiile care le-au fost aduse.

Șoferi-capcană

În realitate, intervențiile lor erau pur formale, urmărind doar să câștige bani de la șoferii care tranzitau zona, arată datele din anchetă. Iar pentru a-și asigura câștigurile ilicite, agenții au pus la cale un plan cu care au mers la sigur: au apelat la doi apropiați, pe care îi foloseau ca șoferi-capcană pe șosele.

Complicii polițiștilor, spun anchetatorii, erau învățați să circule pe șosea cu viteză foarte mică, determinându-i pe ceilalți participanți la trafic să greșească. Întreaga scenă se desfășura în fața polițiștilor care interveneau imediat. De cele mai multe ori, abaterile surprinse vizau suspendarea permisului de conducere. Polițiștii le sugerau șoferilor că pot închide ochii în schimbul unor sume de bani. Mita varia în funcție de abaterea comisă: între 100 și 1.500 de lei românești. 

Surse din anchetă au declarat, pentru Libertatea, că au fost cazuri în care polițiștii acționau inclusiv în timpul lor liber. „Pur și simplu îmbrăcau uniforma și ieșeau în trafic, acționând în afara dispozițiilor legale”, spun anchetatorii. De asemenea, au fost înregistrate situații în care șoferii cărora li se cerea mita nu aveau bani asupra lor, însă polițiștii le sugerau soluția – să scoată de la bancomat: „Când șoferii nu aveau bani cash, agenții îi conduceau la bancomate pentru a scoate suma cerută cu titlu de mită.”

Campionii mitei, potrivit procurorilor

În perioada monitorizată de ofițerii anticorupție, cei opt polițiști au fost surprinși luând mită de peste 130 de ori. Cele mai multe fapte au fost reținute la trei dintre agenți: Florin Roman – 45 de fapte, Andrei Kuniak – 32 de fapte și Dumitru Huțuțui – 24 de fapte.

Cum a fost posibil ca aproape întregul colectiv de polițiști de la Biroul de Ordine Publică al Poliției Huși să se transforme în veritabili vânători de mită pe șosele și nimeni din instituție să nu observe? Este întrebarea al cărei răspuns vine chiar din interiorul instituției.

Poliția Huși a fost marcată în ultimii ani de mai multe conflicte interne între șefii instituției care, între timp, s-au pensionat. La rândul său, șeful Biroului de Ordine Publică a invocat probleme de sănătate și o perioadă îndelungată s-a aflat în concediu medical. La începutul acestui an, Corpul de control al ministrului de interne a fost trimis la Poliția Huși pentru verificări. 

„Nu toți suntem șpăgari”

Libertatea a vorbit cu un polițist din cadrul Poliției Huși, care, sub protecția anonimatului, a vorbit despre problemele din interior. Acesta a povestit că la nivelul instituției existau tensiuni de mulți ani, polițiștii fiind împărțiți în mai multe tabere. Se zvonise că sunt polițiști a căror principală preocupare era „să facă bani”. Nimeni însă nu s-a gândit că lucrurile sunt într-atât de grave. În opinia sa, modul în care acționau polițiștii puși sub acuzare, descris de anchetatorii care instrumentează acest caz, este incalificabil. 

Deși, potrivit dispozițiilor interne, atunci când au intervenții, polițiștii sunt obligați să folosească body-cam-urile din dotare, niciunul dintre cei opt polițiști nu le-a folosit în perioada în care au fost monitorizați.

„Este rușinos ceea ce s-a întâmplat, dar, sincer vă spun, și eu, și alți colegi, pentru că nu toți polițiștii din Huși sunt niște șpăgari, ne bucurăm că organele de anchetă și-au făcut treaba. O curățenie în instituție era absolut necesară, chiar dacă nu sunt mulți care o agreează. Nu poți să te numești polițist când tu acționezi precum un tâlhar la drumul mare. Este inacceptabil asemenea comportament”, este de părere polițistul. 

Un polițist de Frontieră se dădea de la Rutieră ca să ia și el mită

După punerea sub acuzare a celor opt agenți, la Biroul de Ordine Publică din Huși au mai rămas să lucreze patru agenți. Pentru a asigura desfășurarea activității, pentru moment, în sprijinul lor au fost trimiși colegi de la alte structuri ale poliției. 

Pe lângă cei opt polițiști de ordine publică, au fost puși sub acuzare și doi dintre complicii pe care aceștia îi foloseau drept capcane pentru șoferii din trafic, dar și un polițist de frontieră care, la rândul său, ieșea în trafic erijându-se în polițist rutier pentru a lua mită de la șoferii surprinși încălcând legislația rutieră, susțin procurorii.

Cmentariile sunt închise