(foto) Idei de ieșit cu familia: La “vânătoare” de avioane în preajma Aeroportului Chișinău! Cum ajungeți la cele mai bune locuri de spotting
Autor: Constantin Mihalachi
Cei care mă urmăresc pe Facebook sau pe pagina de Instagram probabil și-au dat deja seama că dragostea mea pentru aviație este aproape la fel de mare ca cea pe care o am pentru automobile.
În perioada când puteam călători liber și când deplasările de serviciu spre test drive-urile internaționale sau către marile evenimente auto desfășurate în alte țări se întâmplau des, la fiecare decolare de pe Aeroportul Internațional Chișinău sau alte aeroporturi pe care ajungeam, mereu postasem fotografii sau clipuri video cu avioanele sau peisajele pe care le surprindeam din zbor.about:blankURL InstagramPlasează o legătură la conținutul pe care vrei să-l afișezi pe site-ul tău.ÎnglobeazăAflă mai multe despre înglobări(se deschide într-o filă nouă)Regret, acest conținut nu a putut fi înglobat.Încearcă din nou Convertește în legătură
De fiecare dată știam modelul de avion cu care voi zbura. Mereu îmi alegeam din timp locul în avion, bineînțeles la fereastră, un pic mai în fața aripei sau mai în spatele ei; Pentru că anume de aici poți vedea cel mai bine toate manevrele efectuate de piloți în timpul decolărilor și aterizărilor.
În fotografia de mai jos eram într-un Boeing 777-300ER al Turkish Airlines în zbor spre Los Angeles. Zborul direct din Istanbul spre LAX (codul aeroportului din Los Angeles) a durat 13 ore și 30 de minute. Pentru mine acest timp a trecut ca 30 de minute…about:blankURL InstagramPlasează o legătură la conținutul pe care vrei să-l afișezi pe site-ul tău.ÎnglobeazăAflă mai multe despre înglobări(se deschide într-o filă nouă)Regret, acest conținut nu a putut fi înglobat.Încearcă din nou Convertește în legătură
Acum însă, din cauza pandemiei, o bună parte din avioane sunt ținute la sol… Nu mai este atât de ușor să zbori undeva, iar deplasările de serviciu s-au terminat… Prin urmare, singura interacțiune cu avioanele rămâne a fi plane spotting-ul.about:blankURL InstagramPlasează o legătură la conținutul pe care vrei să-l afișezi pe site-ul tău.ÎnglobeazăAflă mai multe despre înglobări(se deschide într-o filă nouă)Regret, acest conținut nu a putut fi înglobat.Încearcă din nou Convertește în legătură
Ce este plane spotting-ul?
Ei bine, plane spotting-ul sau spotting-ul de avioane nu este nimic altceva decât a admira decolările și aterizările avioanelor de pe un anumit aeroport. Bineînțeles el se face în afara teritoriului aeroportului de către pasionații de aviație.
Dacă în preajma marilor aeroporturi europene există locuri special amenajate pentru spotteri, în preajma Aeroportului Internațional Chișinău nu avem așa ceva, însă asta nu înseamnă că nu există locuri bune de unde pot fi admirate avioanele ce vin și pleacă de pe KIV (codul aeroportului Chișinău).
Cum ajung la cele mai bune locuri de spotting?
Pentru a ajunge la cele mai faine locuri de spotting cel mai bine ar fi să vizitați site-ul SpotterGuide.net. Eu voi lăsa un link activ către pagina Aeroportului Internațional Chișinău, iar astfel veți ști unde sunt amplasate și cum ajungeți la cele mai bune locuri de spotting. Link-ul îl găsiți aici!
Ce pistă de aterizare/decolare este folosită în prezent și cum ajung cel mai ușor la ea?
În mod normal, pe Aeroportul Internațional Chișinău este utilizată pista de aterizare/decolare 08/26. Ea este și cea mai lungă pistă pe care o avem pe KIV și măsoară 3.590 de metri. În imaginea de mai sus o puteți găsi cu ușurință.
Aproape paralel cu ea este amplasată calea de rulare D, care temporar este transformată in pista de decolare/aterizare 09/27. Ea este mult mai scurtă, măsoară 2.383 de metri și în prezent anume ea este cea utilizată de către piloți la comanda controlorilor de trafic. Motivul ține de reparația pistei principale care va dura până în septembrie 2020.
Partea bună e că majoritatea avioanelor aterizează acum pe pista 09. Pentru a ajunge mai ușor la ea accesați acest link.
Câteva imagini surprinse de pasionații de aviație din preajma pistei 09:
Copiilor o să le placă enorm de mult să vadă avioanele în acțiune. De exemplu, eu cu fiica mea de foarte multe ori am tras câte o fugă la aeroport ca să le admirăm în timpul aterizărilor. Și credeți-mă că asta îi marchează enorm de mult pe copii și cel mai important îi face să-și iubească și mai mult părinții pentru asemenea experiențe.
Problema e că va trebui să mergeți foarte des la aeroport la insistența copiilor. Însă eu unul nu am o problemă cu asta. Mereu îmi face o deosebită plăcere să merg cu cea mică la avioane ))about:blankURL InstagramPlasează o legătură la conținutul pe care vrei să-l afișezi pe site-ul tău.ÎnglobeazăAflă mai multe despre înglobări(se deschide într-o filă nouă)Regret, acest conținut nu a putut fi înglobat.Încearcă din nou Convertește în legăturăabout:blankURL InstagramPlasează o legătură la conținutul pe care vrei să-l afișezi pe site-ul tău.ÎnglobeazăAflă mai multe despre înglobări(se deschide într-o filă nouă)Regret, acest conținut nu a putut fi înglobat.Încearcă din nou Convertește în legătură
Până și atunci când am luat mașina pe care o conduc acum, unul din primele locuri pe care le-am vizitat cu ea au fost câmpurile din preajma Aeroportului Internațional Chișinău.about:blankURL InstagramPlasează o legătură la conținutul pe care vrei să-l afișezi pe site-ul tău.ÎnglobeazăAflă mai multe despre înglobări(se deschide într-o filă nouă)Regret, acest conținut nu a putut fi înglobat.Încearcă din nou Convertește în legăturăabout:blankURL InstagramPlasează o legătură la conținutul pe care vrei să-l afișezi pe site-ul tău.ÎnglobeazăAflă mai multe despre înglobări(se deschide într-o filă nouă)Regret, acest conținut nu a putut fi înglobat.Încearcă din nou Convertește în legătură
Când este cel mai bine să merg la spotting?
Sfatul meu este să nu porniți la aeroport fără ca să consultați aplicația Flightradar24 sau site-ul aeroportului. Ar fi păcat să mergeți în afara orașului fără ca să prindeți vreun avion.
Sfatul meu este să mergeți între orele 17:00-20:00, însă oricum consultați sursele de mai sus pentru a fi siguri că nu mergeți degeaba.
!!! IMPORTANT DE ȘTIUT !!!
Mi-am dorit de mult timp să vin cu un asemenea articol pentru voi. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să mă contactați ca să vă dau și mai multe sfaturi. Cel mai ușor mă găsiți pe pagina de Instagram.
Însă un lucru vă rog, aveți grijă la siguranța voastră! Nu urcați pe acoperișul automobilelor și nu vă apropiați de gardul aeroportului. În același timp, trebuie să fiți conștienți că aterizarea este cea mai dificilă pentru piloți – nu faceți fotografii cu blițul pornit și nu încercați cumva să distrageți atenția acestora.
Ah da! Și uitați de drone! Este absolut interzis să le ridicați în aer în preajma aeroporturilor pentru că puteți pune în pericol siguranța zborurilor!
Spotting plăcut tuturor!
Cmentariile sunt închise