(foto) Noul Opel Corsa se prezintă în mai multe detalii. Are şi un preţ de start

A șasea generație Opel Corsa intră rapid pe banda de rulare. La doar câteva zile după prezentarea versiunii electrice, Opel anunță acum modelul cu motoare clasice – mai eficiente, mai avansate și mai dinamice ca niciodată.

La început, autovehiculul de dimensiuni mici cu cinci uși, va fi vândut în variantele de echipare cu motoarele extrem de economice, diesel și pe benzină, care dezvoltă o putere între 75 şi 130 CP.

Obiectivul portofoliului de motorizări noi, al celei de-a șasea generații a modelului Corsa este să ofere clienților un echilibru ideal între eficiență și conducerea incitantă. Comparativ cu unitățile motopropulsoare curente, noile motoare asigură reducerea semnificativă a consumului de carburant și a emisiilor, în condițiile generării unei puteri similare.

  • Îmbunătățirile încep direct de la versiunea de bază cu 75 CP şi volum de 1.2 litri (benzinar natural aspirat), cu un consum de carburant mixt de 6.1-5.3 l/100km (măsurat în ciclu WLTP), dar şi un nivel de emisii 136-119 g/km CO2. Aceasta reprezintă o îmbunătățire substanțială în comparație cu modelul curent cu motor de 1.2 litri cu 70 CP (consum mixt NEDC de 5.9-5.6 l/100km și 134-128 g/km CO2);
  • Performanțe superioare sunt asigurate de familia de motoare premiate, cu trei cilindri, cu injecție directă și supra alimentare (Motorul anului 2015-2018), de asemenea cu o cilindree de 1.2 litri. Motoarele fabricate integral din aluminiu dezvoltă 100 sau 130 CP. Primul poate avea nevoie de 6.4-5.3 l/100 km în regim mixt, cu 137-121 g/km de emisii CO2. Predecesorul agregat de 1.4 litri, care dezvoltă de asemenea 100 CP, consumă 6.7-6.5 l/100 km şi generează o cantitate de emisii de 151-146 g/km CO2. Chiar și pentru versiunea cea mai puternică, de 130 CP, care nu are echivalent în actuala gamă Corsa, valorile preliminare privind consumul de carburant și emisiile sunt moderate (WLTP: mixt 6.4-5.6 l/100 km, 144-127 g/km CO2).

Eficiența ridicată și performanțele dinamice constituie caracteristicile noilor motoare pe benzină. Frecarea internă și pierderile prin frecare au fost reduse la minim. De asemenea, turbo compresorul reacționează imediat, generând un cuplu puternic încă de la turații joase. Cuplul maxim al motorului de 100 CP (1.2 litri) este de 205 Nm, în timp ce varianta de top cu 130 CP dezvoltă 230 Nm.

Datorită faptului că mare parte din cuplul maxim este disponibil pe o plajă mare de turații, motoarele beneficiază de un nivel ridicat de manevrabilitate. Cel puțin 95% din cuplul maxim este dezvoltat între 1.500 și 3.500 rpm – asigurând, în combinație cu greutatea redusă a autovehiculului, caracteristicile aerodinamice excelente și raporturile optimizate de transmisie, un nivel foarte bun de manevrabilitate.

Îmbunătățirea eficienței în întreaga gamă de motoare se reflectă în performanțele de conducere. În timp ce noul Corsa cu 130 CP atinge o viteză maximă de 208 km/h, modelul precedent avea nevoie de 15% mai multă putere (150 CP) pentru a atinge viteza de 207 km/h. Autovehiculul accelerează de la 0 la 100 km/h în 8.7 secunde, fiind cu 0,.2 secunde mai rapid decât cel precedent.

La fel de impresionant este și motorul turbo de 1.2 litri care dezvoltă 100 CP. Cu o viteză maximă de 188 km/h, acesta este cu 3 km/h mai rapid decât modelul precedent cu aceeași motorizare. În funcție de transmisie, motorul poate accelera de la 0 la 100 km/h în aproximativ 10 secunde – cu o secundă mai rapid față de predecesor (toate valorile sunt preliminare).

Pe lângă motoare, îmbunătățirile sistemelor de propulsie includ și transmisiile:

  • Motorul modelului de bază cu 75 CP este cuplat standard la o transmisie manuală cu cinci trepte de viteză.
  • În cazul motorului de 100 CP, clienții pot alege între o transmisie manuală cu șase trepte de viteză și o transmisie automată rafinată cu opt trepte de viteză (în premieră în segment!). Programele de comutare adaptivă a treptelor de viteză și tehnologia Quickshift reprezintă tehnologie de ultimă oră în segmentul de piață din care face parte Corsa. Șoferii au posibilitatea de a schimba manual treptele cu ajutorul padelelor montate în spatele volanului
  • Modelul de top 1.2 turbo cu injecție directă, care generează 130 CP, este întotdeauna cuplat la transmisia automată cu opt trepte de viteză.

Cele trei motoare pe benzină sunt completate de un motor diesel dinamic de 1.5 litri (patru cilindri) cu 100 CP și un cuplu maxim de 250 Nm (consum preliminar de carburant conform WLTP: mixt 4,6-4.0 l/100 km, emisii de 122-104 g/km CO2). Pentru o post-tratare optimă a gazelor de eșapament, sistemul de reducere a emisiilor – care constă dintr-un catalizator de oxidare pasiv/sistem de absorbție a oxizilor de azot, un injector AdBlue, un catalizator SCR și filtru de particule diesel (DPF) – este grupat ca o unitate individuală compactă cât mai aproape posibil de motor. Sistemul de absorbție a oxizilor de azot funcționează ca un catalizator pentru pornirea la rece, reducând emisiile de oxizi de azot la temperaturi sub punctul de activare al sistemului SCR.

Desigur, fanii mobilității electrice pot opta pentru Corsa-e. Datorită platformei modulare comune (CMP), pot fi oferite sisteme de propulsie diverse pe o singură platformă.

Pe lângă motoarele dinamice ale noului Corsa, designul extrem de ușor contribuie la dinamica de conducere de top. Versiunea cea mai ușoară a modelului din următoarea generație coboară sub pragul magic de 1.000 kg. Fără șofer, modelul cu 5 uși cântărește doar 980 kg! În comparație cu modelul anterior, această variantă este cu 108 kg mai ușoară – o reducere a greutății cu aproximativ 10%, deși noul model are o lungime similară, de 4.06 m. Şi înălţimea i-a scăzut cu 48 de mm (până la 1.433 mm).

Caroseria brută este cu 40 kg mai ușoară, motoarele foarte compacte cu trei cilindri sunt mai ușoare cu aproape 15 kg față de motoarele cu patru cilindri din generația anterioară. Capota din aluminiu economisește 2.4 kg în comparație cu capota mai mică din oțel a modelului anterior. Și greutatea scaunelor a fost redusă. Structura optimizată a scaunelor reduce greutatea cu încă 10 kg.

Noul Corsa transmite dinamică prin designul său sportiv – mai ales în combinație cu caroseria vopsită în două nuanțe. Linia acoperişului este asemănătoare unui coupe, cu 48 mm mai coborâtă față de versiunea anterioară, fără să afecteze spațiul pentru cap pentru șofer și pasagerul din față. Șoferul are o poziție de ședere coborâtă cu 28 mm. Centrul de greutate coborât favorizează manevrabilitatea și dinamica de conducere. Reacțiile sunt mai dinamice, pentru mai multă plăcere de a conduce.

Odată cu noul Corsa, Opel oferă tehnologii și sisteme de asistență pe care clienții le cunosc doar de la modelele din clase superioare. O noutate în segment o reprezintă farurile adaptive IntelliLux LED matrix, cu funcție anti-orbire, pe care Opel le pune la dispoziție în premieră pentru segmentul de autovehicule de mici dimensiuni. Cele opt segmente de LED-uri sunt controlate de camera frontală de înaltă rezoluție de ultimă generație și adaptează în mod continuu și automat fasciculul luminos la fiecare situație din trafic și din mediul înconjurător.

Sistemele de asistență de ultimă oră, cum ar fi sistemul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere sau cruise controlul adaptiv pe bază de senzori radar, precum și sistemul de protecție la impact lateral controlat de senzori oferă o creștere semnificativă a siguranței. Cel din urmă avertizează dacă părțile laterale ale autovehiculului sunt în pericol să intre în contact cu obstacole (de exemplu, stâlpi, ziduri) în timpul manevrelor efectuate cu viteze mai mici de 10 km/h.

Există de asemenea sisteme precum asistența privind unghiul mort și diferite sisteme de asistență la parcare, de la asistentul la parcare și camera video panoramică pentru marșarier, cu unghi de 180 de grade. Asistența pentru menținerea benzii de circulație debutează la bordul modelului Corsa. Dacă sistemul detectează o părăsire accidentală a benzii, acesta alertează șoferul printr-un semnal vizual și un impuls ușor pentru a corecta direcția.

Șoferii și pasagerii modelului Corsa sunt conectați corespunzător și se bucură de sisteme de infotainment de calitate datorită noii game de sisteme de infotainment, alcătuite din Multimedia Radio, Multimedia Navi cu ecran color tactil cu diagonala de 7 inci și sistemul de top Multimedia Navi Pro cu ecran color tactil cu diagonala de 10 inci.

În plus, Corsa oferă și noul serviciu de telematică „Opel Connect” ca opțiune. Cu funcții utile precum navigație live cu informații în timp real din trafic și prețuri actuale ale carburantului, legătură directă cu serviciul de asistență rutieră și apel de urgență, șoferii și pasagerii se pot bucura de călătorii mai relaxante.

Noul Corsa este disponibil în patru niveluri de echipare. Chiar și versiunea de bază (de la 13.990 de euro – preț de vânzare recomandat în Germania, cu TVA inclus) are numeroase tehnologii și dotări de sporire a nivelul de confort. Sistemele de asistență includ, de exemplu, avertizarea privind o coliziune frontală cu frânare automată de urgență și recunoașterea pietonilor, cruise controlul inteligent, asistentul pentru menținerea benzii de circulație și sistemul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere.

Superioare versiunii de bază, următoarele trei niveluri de echipare pun accentul pe elemente diferite și se adresează unor grupuri diferite de clienți. Corsa Edition (de la 15.850 de euro) adaugă cele mai căutate dotări suplimentare, Corsa Elegance (de la 17.850 de euro) este destinat unui nivel maxim de confort, iar Corsa GS Line (de la 19.880 de euro) combină dotări sportive suplimentare. Conceptul privind nivelurile de echipare implementat în premieră de Opel în cazul modelului Corsa va deveni în curând disponibil și pentru alte modele Opel.

În ceea ce privește Corsa Elegance, scaunul pentru pasagerul din față reglabil pe şase direcții, cotiera cu compartiment de depozitare, precum și farurile LED cu aspect tipic Opel și proiectoarele de ceață LED sporesc nivelul de relaxare în timpul călătoriilor. Decorațiunile cromate, cusăturile elegante și alte detalii fac versiunea Elegance deosebit de atrăgătoare. Ambițiile sportive ale GS Line ca variantă dinamică a modelului sunt evidente – la interior, precum și la exterior. Scaunele sport pentru șofer și pasagerul din față, precum și pedalele sport din aluminiu, capitonajul plafonului de culoare neagră și decorațiunile roșii de pe panoul de instrumente subliniază aspectul sportiv.

Nivelul de echipare GS Line (maşina din imagini) poate fi recunoscut imediat datorită terminaţiei duble cromate a eşapamentului și a barelor de protecție față/spate cu aspect sportiv. Un mod Sport asigură o direcție mai dinamică și o reacție mai rapidă a accelerației. Acestea includ gama cuprinzătoare de jante, precum și un post de conducere complet digitalizat, scaune cu tapiţerie din piele și vopseaua în două nuanțe.

Vânzările compactei vor începe în scurt timp, însă deja de la 1 iulie poate fi comandată în Germania. Modelul nu va mai exista în varianta cu trei uşi. Deocamdată neanunţate, preţurile pentru ţara noastră ar trebui să fie mai accesibile.

Cmentariile sunt închise