(foto) Toyota, păzea! Ford se pregătește de participare în raliul Dakar

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ford Performance a concurat și a câștigat, de la Le Mans, la Monaco, Daytona, Bathurst, Finke sau Ensenada. Dar încă nu a înfruntat una dintre cele mai dificile curse de pe planetă – emblematicul Raliu Dakar.

Astăzi, Ford a anunțat că a venit timpul să umple acest gol din CV-ul său în sporturilor cu motor. Versiunile extreme de curse ale Ford Ranger și Ranger Raptor vor deschide calea pentru expansiunea Ford Performance spre cursele off-road la nivel global, inclusiv faimosul și temutul Raliu Dakar din 2024.

Primul pas în planul multianual de a concura în Raliul Dakar este de a termina cursa și de a învăța, participarea având la bază colaborarea cu partenerii deja consacrați – M-Sport și Neil Woolridge Motorsport (NWM).

„Să fim lideri la unul dintre cele mai importante evenimente off-road globale – Raliul Dakar – a fost un obiectiv al nostru. Nu putem subestima magnitudinea provocării care ne așteaptă. Trebuie să terminăm cursa și să învățăm, alături de Ranger T1+ și de partenerii noștri, M-Sport și NWM. Împreună putem face lucruri uimitoare pe dunele de nisip din Peninsula Arabică.”

Mark Rushbrook, Director Global Ford Performance Motorsports

La startul Dakar Rally 2024, care va avea loc în perioada 5-19 ianuarie în Arabia Saudită, va fi un Ford Ranger de înaltă performanță, construit special, înscris în categoria Rally Raid T1+ a clasei Auto.

Echipa comună Ford Performance, M-Sport și NWM a implementat o serie de faze de dezvoltare pe parcursul anului 2023 și momentan continuă testele cu un model bazat pe generația anterioară Ranger, cu motor EcoBoost de 3.5 litri. Etapele de testare vor include raliurile Baja España Aragón (Spania) și Raliul Marocului în iulie și, respectiv, octombrie, înainte de a aborda Raliul Dakar anul viitor.

„Prima noastră vizită la Dakar va fi o aventură de învățare care ne va ajuta să ne informăm despre cum vom concura în viitor. Dar, la fel ca în cazul tuturor curselor, nu concurăm doar pentru a câștiga, ci și pentru a ajuta la construirea unor produse mai bune pentru clienții noștri.”

Pentru Dakar Rally 2025, Ford Performance și M-Sport dezvoltă un Ranger Raptor complet nou, personalizat – derivatul de performanță suprem al celui mai bine vândut pickup din Europa – proiectat și construit conform reglementărilor clasei T1+ de la Dakar.

„Raliul Dakar este cu adevărat unul dintre punctele culminante ale evenimentelor globale de competiții off-road. Am obținut un mare succes de-a lungul anilor cu Ford în etapele de raliuri FIA WRC și abia așteptăm să aplicăm același nivel de concentrare, energie și efort pentru a concura cu Ranger în Dakar.”

Malcom Wilson, directorul general al M-Sport

M-Sport este bine-cunoscut pentru dezvoltarea programului M-Sport Ford Puma HybridRally1 în Campionatul Mondial de Raliuri FIA, dar și pentru programul în care construiesc motoare pentru Mustang GT3.

NWM a jucat un rol esențial încă de la începuturile Rally-Raid Ranger, deoarece echipa a dezvoltat și construit unități la fabrica sa din Pietermaritzburg, KwaZulu-Natal, în specificații Dakar T1+ destinate pentru a concura în Campionatul Sud-African de Rally-Raid (SARRC) și în întreaga lume.

Cmentariile sunt închise