(foto) Vă mai amintiţi de modelul Opel Frontera? Primul vehicul de agrement cu AWD a apărut acum 30 de ani

Lumea automobilelor a fost clar divizată timp de decenii. Pe de o parte, existau mașini confortabile pentru drumurile publice, iar pe de altă parte existau mai multe vehicule puriste pentru condus pe drumuri bătătorite, în special în zona rurală a Angliei sau în spațiile larg deschise ale SUA, de exemplu. Totuși, astfel de mașini rustice nu erau prea distractive de condus pe asfalt. 

Toate acestea s-au schimbat brusc în 1991, deoarece Opel a prezentat primul “vehicul de agrement cu tracțiune integrală” numit Frontera (se traduce drept frontieră din limba spaniolă) la Salonul Auto de la Geneva. De fapt, au existat două prezentări: a compactului Opel Frontera Sport – primul care a afișat atributele SUV-ului omniprezent de astăzi, dar şi a modelului cu cinci uși ampatament lung – precursorul “limuzinelor” off-road moderne. 

https://www.youtube.com/watch?v=yfY2AX_fiGc

Acum 30 de ani, Opel Frontera a combinat deja capacitatea optimă de off-road cu un comportament bun de “street-going” și un design contemporan. Cu Frontera, marca germană a fondat segmentul de piață pentru vehicule 4×4 și a lansat un boom al tracțiunii integrale. 

În Germania, noua mașină a fost votată off-roaderul anului în 1991 și 1992. Până în 1993, Frontera a lăsat deja în urmă competiția și a preluat conducerea în înregistrări. În 1993 și 1994 a fost cel mai bine vândut off-roader din Europa, Germania fiind cea mai mare piață. Au fost înregistrate peste 320.000 de unități!

Suficient de adecvat pentru un vehicul numit după o frontieră, care a progresat rapid de la nou-venit la trendetter și bestseller, nu au existat limite pentru succesul Frontera.

  • Fabricat în Anglia: de la casa vehiculelor off-road legendare

O echipă de ingineri internaționali a dezvoltat Opel Frontera special pentru piața europeană. Obiectivele principale au fost aspectul dinamic, confort ca al unui autoturism, funcționalitatea și manevrabilitatea bună. 

Noul model cu tracțiune integrală a fost dezvoltat în cooperare cu partenerul Opel de atunci – ISUZU. Compania japoneză se specializase în vehicule off-road din 1981. Frontera a fost produsă de întreprinderea comună IBC Vehicule din Luton, Anglia. În prezent, modelele Opel Vivaro și Opel Zafira Life sunt fabricate în această locație.

  • Trendsetter: Opel Frontera Sport – în calitate de coupe decapotabil off-road

Frontera (generaţia A) a intrat pe piață la sfârșitul anului 1991 în două variante. Frontera Sport cu două uși, cu hard top și ampatament scurt, a fost propulsat de un motor pe benzină de 2.0 litri care – la fel ca în alte modele Opel – a produs 115 CP. Versiunea Frontera cu cinci uși şi cu ampatament lung a fost disponibilă cu motorul pe benzină de 2.3 litri cunoscut de la Omega (125 CP) sau cu un turbo diesel de 2.3 litri (100 CP). 

Ambele propulsoare pe benzină au fost dotate standard cu un convertizor catalitic cu trei căi. Transmisia consta dintr-o cutie de viteze manuală cu cinci trepte și o cutie de transfer, astfel încât șoferul să poată comuta între tracțiunea spate și integrală prin moduri 4×4 high sau low. Un diferențial spate cu alunecare limitată era disponibil opțional.

Frontera avea un șasiu cadru separat, care transporta și suspensia și trenul de propulsie. Corpul a fost atașat la cadru prin intermediul unor suporturi speciale din cauciuc – zece pentru modelul cu două uși și 12 pentru cele cu cinci uși – soluţie care asigura o izolare optimă de zgomot și vibrații. Cele șase elemente transversale ale cadrului au asigurat rigiditate maximă la torsiune pentru conducerea în off-road. Grupul de propulsie a fost amplasat pe suporturi suplimentare, astfel încât să poată fi îndepărtat cu ușurință pentru service sau reparații.

În producție, cadrul sudat a primit o vopsea de bază cu pulbere epoxidică, iar cavitățile au fost tratate cu ceară. Majoritatea panourilor caroseriei au fost realizate din oțel zincat, 90% dintre acestea fiind tratate cu dublu strat. De asemenea, corpul a trecut printr-un proces suplimentar de prevenire a coroziunii în zece etape. 

Ulterior, caroseria a fost atașată la șasiul rulant și a fost prevăzută cu căptușeli ale arcurilor roţilor, în timp ce modelul cu două uși a primit și o bară anti ruliu pe lângă un acoperiş tare (a existat ulterior şi o variantă cu acoperiş moale retractabil). Un alt strat de ceară pentru partea inferioară a corpului a finalizat asamblarea finală, oferind modelului Frontera o protecție optimă împotriva coroziunii.

  • Din 1998: mai mult confort și siguranță pentru a doua generație Frontera

În toamna anului 1998, Opel a lansat a doua generație (B) a modelului Frontera cu un nou motor diesel cu injecție directă de 2.2 litri și un motor pe benzină V6 de 3.2 litri. Noul off-roader nou dezvoltat a oferit un confort și o rezistență sporită, o siguranță mai mare și un design împrospătat. Sistemul electronic “No Stop 4×4” de pe toate variantele de model a permis acum șoferului să comute între tracțiunea spate și cea integrală fără oprire.

https://www.youtube.com/watch?v=dXO0T_me3HY

A doua generație Frontera a fost propulsată de motoare moderne cu patru supape. Unitatea DTI 16V de 2.2 litri dezvolta 115 CP şi maxim 260 Nm de cuplu, iar motorul de bază pe benzină 2.2 16V cu patru cilindri – 136 CP şi 202 Nm. Arborii binari echilibraţi pe ambele unități au asigurat un rafinament ridicat. Cea mai puternică ofertă a fost V6-le cu 205 CP şi 290 Nm de cuplu, care era disponibil exclusiv peOpel Frontera Limited.

Datorită punții spate cu cinci braţe și a ampatamentului mai lung pe versiunea cu cinci uși, comportamentul maşinii atât pe drumuri, cât și în off-road, a fost îmbunătățit în continuare în comparație cu predecesorul. În plus, motoarele mai silențioase, garniturile noi ale ușilor și amortizarea acustică sporită au redus zgomotul interior cu aproximativ 50%!

Noul Frontera a oferit, de asemenea, o siguranță pasivă sporită. În plus față de protecția împotriva impactului lateral, încuietorile și balamalele ranforsate ale ușilor au optimizat comportamentul la impact al caroseriei pe șasiul dur. La sistemul de reținere au fost adăugate airbag-uri de dimensiuni complete și sisteme de pretensionare pirotehnice a centurilor de siguranţă pentru șofer și pasagerul din față. 

Modelul Frontera Sport a mai fost dotat cu tetiere față reglabile pe înălțime, în timp ce fratele mai mare era disponibil cu o a treia tetieră pentru locurile din spate. La capitolul design exterior, a doua generație a bestseller-ului a prezentat şi linii ceva mai rotunjite. Acestea i-au conferit off-roader-ului un aspect mai elegant, dar au subliniat și caracterul robust. Un montant B mai îngust și o fereastră laterală suplimentară au sporit vizibilitatea generală și siguranța activă a versiunii Sport.

  • Cadou la 30 de ani – preţioasa plăcuţă de înmatriculare “H”, valabilă din 2021

Livrările primului Frontera au început la sfârșitul anului 1991, ceea ce înseamnă că aceste mașini pot fi înregistrate anul acesta ca vehicule istorice în Germania, cu o plăcuţă de înmatriculare specială. Opel spune că încă mai există multe oferte pe piața mașinilor second-hand. 

Frontera a fost produsă la Luton până la sfârșitul anului 2003. Din punct de vedere mecanic, ambele generații sunt dure și fiabile. Numeroase exemplare cu peste 300.000 km pe odometru pot fi găsite online, atât cu motoare diesel, cât și pe benzină. Variantele tardive ale modelelor cu șase cilindri, cu un istoric de service bine documentat, sunt în prezent cele mai căutate. 

Modelul Frontera Sport merită, de asemenea, luat în considerare. La urma urmei, acesta a fost primul convertible-coupé off-roader. Cu alte cuvinte, Frontera este un crossover 4×4 sau SUV dintr-o epocă cu mult înainte ca aceste nume să dobândească “uz casnic”.

Cmentariile sunt închise