(foto) Veste tristă din Italia. A decedat faimosul Marcello Gandini

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Veste tristă venită din Italia. A decedat subit faimosul Marcello Gandini, ieri 13 martie, în Rivoli (Torino). Avea 85 de ani.

Născut la 26 august 1938 în Torino, Italia, Gandini a fost un legendar designer auto. El este cunoscut cel mai mult pentru contribuțiile sale semnificative la Gruppo Bertone, o casă de design auto, dar și pentru creațiile sale remarcabile, inclusiv formele modelelor Lamborghini Miura, Countach și Diablo.

Iată o privire mai detaliată asupra vieții și carierei lui Marcello Gandini:

1. Începuturile și colaborarea cu Gruppo Bertone:

  • Fiul unui dirijor de orchestră, Gandini a fost abordat în 1963 de Nuccio Bertone, șeful companiei Gruppo Bertone, când era în căutarea unui post de muncă.
  • La acea vreme, Giorgetto Giugiaro, designerul-șef al Bertone, s-a opus angajării lui Gandini.
  • După plecarea lui Giugiaro de la Bertone, Gandini a fost angajat și a lucrat pentru companie timp de 14 ani.
  • A creat casa de stil Stile Bertone în Caprie, unde a fost atât manager general, cât și designer de mașini conceptuale.
  • A gestionat construcția de prototipuri pentru numeroși producători auto care au colaborat cu Bertone, inclusiv personal cu el însuși.
  • Gandini a părăsit Bertone în 1980, urmând să lucreze independent în domeniul automobilelor, al industriei și al designului interior. 
Nuccio Bertone și Marcello Gandini (dreapta) cu desenele Ferrari Rainbow în 1975/76
Nuccio Bertone și Marcello Gandini (dreapta) cu desenele Ferrari Rainbow în 1975/76

2. Designurile pentru Lamborghini:

  • Gandini a devenit celebru prin formele pe care le-a făcut pentru multe mașini sport Lamborghini.
  • Lamborghini Miura, cu V12 montat transversal, a fost un punct de referință în anii ’60 și este adesea menționată drept una dintre cele mai frumoase mașini sport.
  • A urmat conceptul Marzal, o mașină complet futuristă, și Espada, un sedan cu patru locuri extrem de scund.
  • Lamborghini Countach, lansat în anii ’70, a fost o altă creație spectaculoasă a lui Gandini.

3. Alte proiecte notabile:

  • Gandini nu s-a limitat doar la mașinile sportive. El a proiectat și mașini de producție în masă, inclusiv subcompacte.
  • Printre acestea se numără Innocenti Mini, prima generație Volkswagen Polo, BMW Seria 5 (prima generație), Citroën BX și Renault 5 (generația a doua, cunoscută și sub numele de ‘Supercinq’).
  • A introdus conceptul de uși cu deschidere verticală pe conceptul Alfa Romeo 33 Carabo. Acestea au devenit și o caracteristică distinctivă a modelelor Lamborghini cu V12.
  • Când Gandini a aplicat aspectul cu motor central posterior chiar și pe Lamborghini Urraco cu patru locuri, Ferrari l-a angajat să deseneze o mașină asemănătoare pentru ei ca o a doua generație Dino. Dino 308 / GT4, prima mașină cu motor V8 a Ferrari, a devenit singurul Ferrari desenată de Bertone (Gandini) care a ajuns vreodată în producție.

Mașini de formele cărora s-a atins Gandini:

Gandini a lăsat o amprentă profundă asupra industriei auto și a influențat designul mașinilor sport și de lux. Portierele de care spuneam și formele neconvenționale ale roților din spate sunt doar câteva dintre semnăturile sale distinctive. Mașina sport de raliu Lancia Stratos are, de asemenea, un design Gandini.

Astfel, Marcello Gandini rămâne un nume venerat în lumea designului auto, iar creațiile sale continuă să inspire și să fascineze până în ziua de azi. Cel mai recent, pe 12 ianuarie, Universitatea Politehnică din Torino i-a acordat o diplomă onorifică în Inginerie Mecanică, notează rainews.

„Tatăl meu era dirijor de orchestră și dorea ca eu să devin un pianist. Abia când s-a urcat la bordul Lamborghini Miura a înțeles că eu știu să fac să cânte alte note: cele ale motoarelor. Originile mele. Învățământul se află într-o tradiție de familie care nu permitea multe digresiuni: ieșirea firească era studiile umaniste, literare și clasice. Cu toate acestea, m-am răzvrătit și mi-am urmat propriul drum.”   

Marcello Gandini
Conferimento Laurea Honoris Causa in Ingegneria Meccanica a Marcello Gandini presso politecnico, Torino, 12 gennaio 2024 ANSA/ALESSANDRO DI MARCO

Cmentariile sunt închise