(foto/video) Noul supercar electric Piëch GT a intrat în faza de teste
După debutul uluitor al conceptului de mașină sport electrică Piëch Mark Zero la Salonul Auto de la Geneva 2019, acum se anunţă careva progrese pe marginea proiectului maşinii de producţie care va fi numită Piëch GT (anterior GT2).
Un prototip a fost scos la teste în lumea reală fără ca să fie camuflat, asta deoarece diferenţele între concept şi ceea ce se va putea cumpăra vor fi minime.
Piëch Automotive AG deschide un nou capitol în faza de probă a proiectului său Piëch GT pentru mașini sport electrice.
„În ciuda pandemiei globale de COVID-19, am reușit să depășim întârzierile rezultate și să ne menținem proiectul pe deplin pe drumul cel bun. Rundele de finanțare de până acum au avut succes, iar acum ne putem continua cu încredere călătoria spre lansarea pe piață”, spune Toni Piëch, co-fondator și CEO al Piëch Automotive.
Odată cu relocarea departamentului german de dezvoltare de la München la Memmingen în august, echipa din jurul lui Klaus Schmidt (CEO / CTO al afiliatului german) are acum condițiile ideale pentru a-și continua activitatea.
„Avem la dispoziție o pistă de testare și logistica adecvată aici, ceea ce va avansa substanțial dezvoltarea mașinii sport elvețiene.”
Tehnologia bateriei maşinii și a celulelor acesteia s-a ales cu un upgrade semnificativ.
„Datorită cooperării strânse cu partenerii noștri din China și Europa, am găsit o soluție care permite o încărcare completă în mai puțin de cinci minute! Având în vedere producția de serie ulterioară și pentru a asigura rute de achiziție mai scurte pentru stațiile de încărcare, Piëch a decis să colaboreze cu companiile germane pentru dezvoltare.
Datorită conceptului fiabil de încărcare, Piëch GT poate fi încărcat la o capacitate de 80% în opt minute la orice stație de încărcare rapidă CCS2. Un încărcător rapid special dezvoltat de TGOOD permite finalizarea acestui proces în mai puțin de cinci minute. Acestea sunt cifre absolut impresionante”, spune Klaus Schmidt, explicând cu mândrie cea mai recentă etapă de dezvoltare a celulei bateriei.”
Celulele-pungă compacte și robuste nu numai că permit o gestionare termică mai ușoară, ci şi o reducere a greutăţii totale a maşinii. Bateriile sunt aranjate în tunelul central şi deasupra punţii posterioare. O astfel de schemă permite o distribuție a sarcinii pe osie și o manevrabilitate tipică exclusiv mașinilor sport pure cu motoare cu ardere internă.
În plus, spre deosebire de aranjamentul bateriilor sub podea, utilizat pe scară largă, cel folosit în acest caz a permis realizarea unei poziție joase de ședere, tipică unei mașini sport, precum și o manevrabilitat precisă, cu feedback imediat către șofer.
Având puţin sub 1.800 de kg (raport 40:60), în combinaţie cu cei 612 CP generaţi de trei motoare electrice (unul sincron pe puntea din faţă + două sincrone pe puntea din spate), Piëch GT e capabil să accelereze de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 3.0 secunde, iar până la 200 km/h în mai puţin de 9.0 secunde. La cei maxim 250 km/h agregatele se pot roti cu 16.000 rpm!
Primele teste au mai demonstrat că bateria litiu-ion de 75 kWh de la bord poate asigura o autonomie de 500 km în ciclul WLTP.
„Viitorul aparține în mod clar celulelor tip pungă pe care le folosim – atât în ceea ce privește greutatea, cât și capacitatea de încărcare rapidă. Suntem deosebit de încântați că bateria dezvoltată special pentru Piëch poate fi folosită și pentru a fi utilizată în producția de serie.”
Klaus Schmidt, dezvoltator-șef la Piëch Engineering GmbH (Germania), a petrecut anterior mai mult de 30 de ani conducând departamentul de înaltă performanță BMW M GmbH. El aduce cu el o bogată experiență valoroasă care a avut un impact foarte pozitiv până acum, atât asupra dezvoltării și calității componentelor tehnice, cât și asupra producției primului prototip, după cum au arătat acum testele inițiale.
„Cel de-al doilea prototip va fi finalizat până în luna martie a anului viitor, urmând ca o nouă serie de prototipuri să urmeze înainte de sfârșitul anului 2022. Pe baza rezultatelor testelor de la aceste prototipuri, un alt lot de prototipuri va fi construit în 2023.
Piëch urmărește exact ciclurile de testare ale producătorilor premium germani de aici, cu teste în căldură și praf, la temperaturi sub zero grade cu gheață și zăpadă și pe drumuri și piste de curse solicitante, cum ar fi Nürburgring Nordschleife, pentru a ne putea îndeplini obiectivul de a începe producția de serie în 2024.”
Piëch GT va fi produs la facilitățile unui producător renumit de automobile (nu se dă nume la moment). Pentru primul an de producţie planul este de 1.200 de automobile.
Vânzările vor fi organizate prin intermediul a aproximativ 60 de brand stores în Europa, SUA, China şi alte pieţe, în locul unei reţele tradiţional de dealeri. Şi doar companiile de renume cu o rețea de servicii remarcabilă și cuprinzătoare vor fi considerate parteneri de service.
După lansarea lui Piëch GT, pe baza platformei sale modulare va mai fi creat un SUV sport electric, dar şi un sedan sport electric numit Piëch Sportlimousine.
„Nu numai că suntem flexibili în ceea ce privește designul și formele caroseriei, dar păstrăm toate opțiunile deschise atunci când vine vorba de sistemele de propulsie. Începem cu mașinile electrice, dar arhitectura noastră modulară ne-ar permite, de asemenea, să răspundem flexibil la evoluțiile și descoperirile corespunzătoare în domeniul hidrogenului sau al pilelor de combustie”, a adăugat Toni Piëch, feciorul lui Ferdinand Piëch.
Cmentariile sunt închise