Germania permite deschiderea showroom-urilor auto!

Reprezentanțelor auto din Germania li se va permite să-şi reia activitățile de vânzări de automobile, în contextul unor măsuri “relaxate” de blocare a răspândirii coronavirusului pe cea mai mare piață din Europa, care vor fi aprobate de Guvernul local.

Între timp, Executivul de la Chişinău încă nu a luat măsuri necesare pentru a susţine importatorii auto şi menţin restricţia ca acestea să fie închise, punându-se astfel în pericol piaţa auto din Moldova. Amintim că până şi vecinii cei mai apropiați, România şi Ucraina, au permis deschiderea showroom-urilor.

FOTO: kreiszeitung-wochenblatt.de

Grupurile de lobby auto au salutat măsura, după ce anterior au avertizat de nenumărate ori că multe centre auto s-au confruntat cu falimentul, după ce inventarul pe care l-au avut nu a fost putut fi vândut clienților. Grupul de lobby al comercianților auto cu amănuntul, ZDK, a notat într-o declarație că permiterea vânzărilor de autovehicule va permite dealerilor “să salveze o parte din afacerile cruciale de primăvară care au fost în mare parte pierdute”.

Iar grupul de lobby al producătorilor auto – VDA – a declarat că redeschiderea reprezentanțelor auto este un “pas important și necesar”, care va permite intensificarea din nou a producţiei de autovehicule. “Nu există producție fără vânzări”, a declarat președintele VDA, Hildegard Mueller, agenției germane de presă DPA.

Guvernul Angelei Merkel nu a stabilit o dată pentru momentul în care dealerii s-ar putea redeschide pentru vânzările de mașini noi și second hand, deoarece timpul va fi fixat în funcţie de starea individuală a lucrurilor. Dar grupurile din industrie se așteaptă ca unele showroom-uri să-şi deschidă uşile cât mai curând, de luni, 20 aprilie. Aceștia declară că dealerii vor putea relua rapid vânzările după ce au implementat măsuri de siguranță, deoarece mulți au rămas deschiși pentru service și reparații, ceea ce este permis.

Acelaşi Opel a declarat într-un comunicat de presă că dealerii săi vor începe să se redeschidă de luni. “Acesta este un pas important spre normalitate, care va aduce încet un impuls în vânzări”, a declarat şeful Opel, Michael Lohscheller.

În Germania, Guvernul a ordonat închiderea afacerilor neesențiale din ziua de 16 martie, determinând scăderea vânzărilor de mașini noi cu 38% în martie, de obicei cea mai puternică lună de vânzări a țării. Înmatriculările au scăzut masiv în a doua jumătate a lunii martie, notează asociația importatorilor VDIK, avertizând totodată că declinul din aprilie va fi, prin urmare, semnificativ mai mare decât în martie. În contextul situaţiei care va avea loc, VDIK și-a retras prognoza pe întregul an pentru 3.35 milioane de vânzări de mașini noi în Germania, dacă pauza în activitate a dealerilor urma să fie continuată sau extinsă.

Solicitând permisiunea ca vânzările de mașini să fie repornite, organismele de lobby din industrie au declarat că showroom-urile germane au zone relativ mari, astfel încât măsurile de distanțare socială sunt mult mai ușor de menținut decât în supermarket-urile aglomerate sau alte magazine.

În Germania, dealerii auto fac parte din companiile mici și mijlocii, denumite în general Mittelstand, care cuprind coloana vertebrală a economiei germane. ZDK reprezintă aproximativ 38.500 de reprezentanțe și ateliere de reparații auto, inclusiv reprezentanțe independente și francizate, care au aproximativ 462.000 de angajați și generează venituri anuale de aproximativ 190 de miliarde de euro!

FOTO: porsche.com

În această săptămână, după o întâlnire de patru ore organizată miercuri prin video-conferință, Angela Merkel și liderii celor 16 state federale ale ţării au stabilit un plan de deschidere a magazinelor cu spații de retail de mai puțin de 800 de metri pătrați, precum și a centrelor auto, magazinelor de biciclete și de cărţi.

Restricția de 800 de metri pătrați nu se va aplica însă showroom-urilor auto. “Suntem foarte încântați să vedem că nu au existat restricții impuse asupra dimensiunii reprezentanței auto, deoarece acest lucru ar dezavantaja anumite companii”, a declarat VDA.

Majoritatea măsurilor restrictive faţă de COVID-19 impuse în Germania vor rămâne în vigoare cel puțin până la 3 mai și multe aspecte ale vieții publice vor fi limitate pentru săptămânile și lunile următoare. Restaurantele, sălile de sport și barurile vor rămâne închise pe un termen deocamdată nelimitat și nu vor fi permise evenimente importante, cum ar fi meciuri de fotbal, concerte și festivaluri, cel mai devreme până la sfârșitul lunii august!

Sursă: autonews.com

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/