Greenpeace: Creșterea animalelor în UE este mai rea pentru climă decât toate automobilele

Emisiile de gaze cu efect de seră generate de creșterea animalelor domestice în UE reprezintă 17 % din totalul emisiilor UE și dăunează mai mult climei decât toate autoturismele și van-urile puse cap la cap, potrivit unei noi analize a organizaţiei Greenpeace.

Amploarea problemei înseamnă că UE nu poate atinge obiectivele acordului de la Paris privind schimbările climatice și nu poate evita cele mai grave efecte ale defalcării climei, fără o reducere a numărului de animale de fermă.

FOTO: gruntengine.org

Analiza realizată de Greenpeace a constatat, de asemenea, că emisiile anuale provenite din creșterea animalelor au crescut cu 6% între 2007 și 2018. Creșterea, echivalentul a 39 de milioane de tone de CO2, ar fi ca și cum ai adăuga alte 8.4 milioane de mașini pe drumurile europene.

“Liderii europeni au dansat prea mult timp în jurul impactului asupra climei al creșterii animalelor. Știința este clară, cifrele, de asemenea: nu putem evita îmbunatățirea situaţiei în cazul în care politicienii continuă să apere producția de carne și lactate la scară industrială. Animalele de fermă nu se vor opri din a face băşini şi a râgâi – singura modalitate de a reduce emisiile la nivelurile necesare este să le reducă numărul”, a declarat directorul politicii agricole a UE din cadrul Greenpeace, Marco Contiero.

Noile calcule, utilizând datele Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură și alte cercetări științifice, estimează că animalele din fermele europene emit echivalentul a 502 milioane de tone de CO2 pe an.

Atunci când se includ emisiile indirecte de gaze cu efect de seră, provenite din producția de furaje, din utilizarea terenurilor, din defrișări și alte schimbări ale utilizării terenurilor, emisiile anuale totale care pot fi atribuite creșterii animalelor la nivel european sunt echivalentul a 704 milioane de tone de CO2.

Astfel, emisiile de gaze cu efect de seră generate de creșterea animalelor în UE sunt:

  • Mai mari decât a tuturor autoturismelor și van-urilor care circulă pe drumurile europene (produc 656 de milioane de tone de CO2 pe an);
  • Mai mari decât emisiile totale, din toate sectoarele, din Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria (647 milioane de tone de CO2 pe an);
  • De peste 18 ori mai mari și mai poluante decât ale celei mai mari termocentrale din Europa și a doua din lume ca putere instalată din Bełchatów, Polonia (38 de milioane de tone de CO2 pe an).

Potențialul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din reducerea creșterii animalelor este, prin urmare, imens:

  • O reducere cu 50% a creșterii animalelor ar economisi echivalentul a 250 de milioane de tone de CO2 – emisiile combinate, din toate sectoarele, din cele 11 țări ale UE cu emisii mai mici.
  • O reducere de 75% ar economisi echivalentul a 376 de milioane de tone de CO2 – emisiile combinate provenite de la toate procesele industriale din UE și Regatul Unit (producție, fier și oțel, celuloză și hârtie și prelucrarea alimentelor, a substanțelor chimice și a mineralelor).

UE elaborează în prezent o nouă lege privind clima, actualizându-și obiectivele în domeniul climei, precum și decide politica agricolă a UE pentru următorii șapte ani. Aceste noi calcule arată că acțiunile credibile în domeniul climei trebuie să includă încetarea subvențiilor publice pentru creșterea animalelor în cantităţi industriale și să utilizeze mai degrabă banii publici pentru a sprijini reducerea cantității de animale crescute.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://kpta.teknik.unpas.ac.id/info/ https://piramida.cimahikota.go.id/storage/banner/