Guvernul a decis să urgenteze implementarea noilor reguli de inspecție tehnică periodică
Guvernul a decis să urgenteze implementarea noilor reguli de inspecție tehnică periodică. Dacă anterior v-am comunicat că acestea ar urma să intre în vigoare din 2026, Hotărârea de Guvern votată pozitiv în această dimineață a suferit modificări, comparativ cu cea publicată anterior.
Astfel, termenul de intrare în vigoare este mutat cu jumătate de an mai devreme.
Iată diferențele:
Amintim că prevederile regulamentului actualizat se vor aplica doar:
- vehiculelor rutiere proiectate și fabricate pentru transportul persoanelor și al bagajelor lor, care au cel mult opt locuri pe scaune, în afara locului pe scaun al conducătorului auto – categoria M1;
- vehiculelor rutiere proiectate și fabricate pentru transportul persoanelor și al bagajelor lor, care au mai mult de opt locuri pe scaune, în afara locului pe scaun al conducătorului auto – categoriile M2 si M3;
- vehiculelor rutiere proiectate și fabricate pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă care nu depășește 3.5 tone – categoria N1;
- vehiculelor rutiere proiectate și fabricate pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă mai mare de 3.5 tone – categoriile N2 și N3;
- remorcilor și semiremorcilor proiectate și fabricate pentru transportul de mărfuri sau de persoane, precum și pentru cazarea de persoane – categoriile O1, O2, O3 si O4;
- vehiculelor rutiere cu două sau trei roți și cvadricicluri din categoriile L2e, L3e, L4e, L5e, L6e, L7e;
- vehiculelor rutiere care fac obiectul imunității diplomatice;
- vehiculelor rutiere de uz civil utilizate de forțele armate.
- vehiculelor rutiere din dotarea Inspectoratului General al Poliției, Inspectoratului General de Carabinieri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției de frontieră și Inspectoratului General pentru Migrație și subdiviziunile subordonate acestora.
Iar în funcție de categorie se introduce o periodicitate! De exemplu, DOAR pentru mașinile noi și până când ating vârsta de 10 ani, ITP-ul se va face la fiecare doi ani.
- Autoturismele din categoriile (M1) și (N1): la fiecare doi ani DACĂ la data primei înmatriculări au fost noi și neînmatriculate anterior în alte state, respectiv anual pentru vehiculele cu o vârsta mai mare de 10 ani.
- Vehiculele din categoria (M1, N1) utilizate ca taxiuri sau ambulanțe: la un an dacă la data primei înmatriculări au fost noi și neînmatriculate anterior în alte state.
- Ulterior, pentru vehiculele cu o vârsta mai mare de 10 ani inspecția tehnică periodică se va efectua o dată la 6 luni.
- Vehiculele din categoriile (M2, M3): la un an dacă la data primei înmatriculări au fost noi și neînmatriculate anterior în alte state.
- Ulterior, pentru vehiculele cu o vârsta mai mare de 10 ani inspecția tehnică periodică se va efectua o dată la 6 luni.
- Vehiculele din categoriile (N2, N3, O2, O3 și O4): la un an de la data primei înmatriculări și, ulterior, anual.
- Vehiculele din categoria (O1): la fiecare doi ani.
- Vehiculele din categoriile (N1, N2, N3, O2, O3 și O4) implicate în transportarea mărfurilor periculoase, periodicitatea este un an.
- Vehicule din categoriile (L2e, L3e, L4e, L5e, L6e și L7e) la fiecare doi ani.
- Vehiculele din destinate instruirii – anual.
Astfel fiind spuse
Pentru mașinile personale mai noi de 10 ani, noul regulament prevede efectuarea testării tehnice o dată la doi ani, față de testarea anuală în prezent. În același timp, pentru autocare, taxiuri, ambulanțe, vehiculele implicate în transportarea mărfurilor periculoase și vehiculele destinate instruirii, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată în an și nu o dată la 6 luni cum este în prezent.
Un element nou inclus în regulament se referă la sistemul de clasificare a defecțiunilor tehnice care prevede măsuri diferențiate pentru fiecare categorie de defecțiuni, și anume:
- defecțiuni minore – permit vehiculului să rămână în circulație fără necesitatea unei noi inspecții;
- defecțiuni majore – necesită remedierea problemelor într-un termen stabilit;
- defecțiuni periculoase – vehiculul este exclus din circulație până la remedierea completă.
Totodată, vor fi simplificate procedurile de identificare a vehiculelor și a proprietarilor acestora. Șoferii vor trebui să prezinte doar actele personale la inspecție. Verificarea datelor vehiculului se va realiza automat prin intermediul sistemului AutoTest.
Conform MIDR, autorul regulamentului, aceste reglementări vor limita circulația pe drumurile publice a vehiculelor rutiere care nu corespund pe deplin normelor tehnice, vor încuraja reînnoirea parcului de autovehicule, dar și vor diminua numărul de accidente rutiere, protejând astfel viețile cetățenilor implicați în trafic.
Vezi și: Moldova: Tarifele pentru inspecția tehnică periodică ar urma să se majoreze cu până la 20%
Cmentariile sunt închise