Invenţia unor studenţi. Cum vor fi fortaţi din timp şoferii să cedeze trecerea maşinilor de urgenţă

Mai mulţi şoferi, inclusiv din Moldova, obişnuiesc să asculte muzică în automobile la volum mare. Însă dacă maşina mai este şi una cu o izolare fonică foarte bună, conducătorii rar când mai aud ceva din afară, doar dacă privesc în oglinzile retrovizoare, după care opresc muzica pentru a sesiza ce se întâmplă.

În Europa se întâmplă foarte multe accidente cu implicarea unor maşini de intervenţie specială, din cauza că în intersecţii astfel de şoferi nu le aud semnalele sonore.

FOTO: express.co.uk

Pentru a evita sau micşora numărul unor astfel de situaţii, studenţii de la Universitatea Tehnică Regală din Suedia, vin cu următoarea soluţie.

Autospecialele serviciilor de urgenţă, de intervenţie sau cu misiuni speciale ar putea fi dotate cu un sistem numit EVAM, prin care se va transmite mesaje de avertizare pentru a elibera banda sau drumul direct în sistemul audio al maşinilor din trafic. Dispozitivul se bazează pe tehnologiile de transmitere a datelor prin unde radio RDS (Radio Data System).

Vezi şi: (video) Ambulanţa are prioritate! Iată cum reacţionează şoferii moldoveni şi europeni când o văd

Cu ajutorul standardului RDS, de exemplu, în automobile putem vedea diverse informaţii pe ecrane, fie ele ale unor sisteme multimedia avansate, fie a unor cd playere auto obişnuite, transmise de staţiile radio (gen: telefoane, denumirea piesei, denumirea staţiei radio, etc.).

Maşinile serviciilor de urgenţă vor putea transmite prin această metodă nu numai mesaje text, ci şi semnale auto, într-un mod în care şoferii să aibă un timp necesar pentru a face manevrele de cedare a trecerii.

FOTO: unimedia.info

Astfel, price sistem audio cu suport RDS, la primirea semnalului EVAM, va comuta în mod “forţat” sunetul de pe sursa actuală (radio, CD sau stick USB) pe canalul de urgenţă.

Sistemul va fi testat în Stockholm în condiţii de oraş deja în primul trimestru al acestui an, dotând mai multe ambulanţe cu sistem EVAM.

Sursă: Popmech

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/