(video) Mașina refuză să pornească iarna? Iată ce ar trebui să faceți
În aceste zile când Moldova este acoperită de un val de aer foarte rece care a scăzut temperatura în termometre chiar și până la -19 grade Celsius, foarte mulți conducători auto s-au trezit cu o problemă ce apare cel mai des dimineața – motorul mașinii refuză să pornească!
Sunt mai multe motive care duc la acest caz nefericit, însă iată că redacția AutoBlog.MD vine cu mai multe sfaturi utile care vă vor ajuta să reporniți motorul mașinii cât mai repede.
VERIFICAȚI BATERIA
Primul lucru care cedează în fața temperaturilor scăzute este bateria mașinii. Exact ca și la telefonul mobil, pe timp de iarnă, bateria nu mai lucrează la capacitate maximă, iar dacă aceasta mai are și vreo câțiva ani de când a fost procurată, atunci sigur că problema este în ea.
Desigur cel mai bine ar fi să procurați o baterie nouă, însă dacă nu ați reușit să faceți acest lucru, iar frigurile v-au surprins în weekend când multe magazine sunt închise, încercați să scoateți acumulatorul și să-l depozitați undeva la cald peste noapte. Atenție doar la greutatea bateriei, nu e prea ușor să o duceți prea des dintr-o parte în alta 🙂
Desigur puteți împrumuta acumulatorul unui prieten pentru a porni mașina și apoi să instalați bateria proprie care se va încărca de la generator.
CUM PORNESC MAȘINA PRIN ÎMPINGERE?
Și dacă toți prietenii ce au mașini sunt ocupați, o altă variantă de a porni mașina este prin împingere. Atenție însă pentru că această procedură este valabilă doar pentru mașinile cu cutii manuale. Ce trebuie să faceți pentru asta?
- Găsiți prin preajmă câțiva băieți puternici care nu au unde își pierde energia 🙂
- Urcați la volan, coborâți frâna de mână, întoarceți cheia în contact până la a doua treaptă, selectați treapta a doua a cutiei de viteze și țineți piciorul pe ambreiaj.
- Când băieții care împing mașina strigă DĂI dați drumul brusc la ambreiaj. Cum va porni mașina? Orice vehicul are o componentă numită electromotor, care pornește efectiv motorul. Când bateria este descărcată, se aude cum se învarte electromotorul, însa nu are suficientă putere(curent) să o pornească. Când mașina este împinsă, rolul electromotorului este preluat de roțile mașinii care se învârt, și de inerția acesteia. Când se ridică piciorul brusc de pe ambreiaj, discul de ambreiaj cupleaza roțile care se învârt cu motorul care stă. Inerția face ca motorul să fie pus în mișcare, după care continuă singurel. Piciorul se ridică brusc pentru ca o cât mai mare parte din energie să împingă motorul. Dacă ridici piciorul încet, e ca și cum ai călca frâna, și oamenii ăia au împins degeaba.
- Dacă motorul a repornit, rămâneți timp de câteva minute pe loc cu mașina turată pentru a încărca bateria.
CE FAC DACĂ NU AM AJUTOR PRIN PREAJMĂ?
Dacă prietenii nu vă răspund la telefon, iar prin preajmă trec doar câteva mame cu copiii în brațe, o soluție ar fi să găsiți pe cineva cu cabluri auto de pornire a motorului. În cazul în care nu vedeți nici o mașină pe stradă sau cei care trec pe lângă Dvs nu au asemenea cabluri încercați să apelați una din companiile de taxi. Foarte des taximetriștii au asemenea cabluri și contra unei sume de 100-150 lei vă vor ajuta cu cea mai mare bucurie:)
Iată cum se pornește corect mașina cu cablurile de pornire a motorului.
- Începeți de la acumulatorul cu energie. Uniți cablul mai întâi la borna pozitivă +, după care faceți același lucru la mașina cu acumulatorul descărcat. Atenție, cablul să fie unit tot la borna pozitivă +.
- După uniți alt cablu la borna negativă – a mașinii cu acumulator încărcat! ATENȚIE! Nu faceți același lucru și pe mașina pe care vreți să o porniți!
- După ce ați unit în trei puncte cablurile, ambele pe bornele + și – de pe mașina de la care veți lua curent și unul pe borna pozitivă de la cea care va lua curent, cablul rămas aveți grijă să îl uniți la o parte din metal de sub capotă. Să nu pie o parte care se mișcă sau una partea a sistemului electric. Cele mai multe mașini au asemenea părți special gândite, însă dacă mașina Dvs nu are așa ceva încercați să uniți cablul la o parte din metal din partea superioară a amortizorului pentru a asigura o legătură bună cu pământul.
- Porniți motorul mașinii ce va da curent pentru câteva minute, după care porniți și propulsorul mașinii fără curent.
- După ce a pornit motorul mașinii, scoateți mai întâi cablul prins de partea din metal, după care faceți același lucru și cu cablul prins de borna negativă – a mașinii care a dat curent. După va rămâne să scoateți și celelalte două capete de cablu prinse pe bornele pozitive +.
Dacă mașina nu a pornit nici în acest caz, cel mai probabil aveți o problemă la starter sau la motor, motiv pentru care vă sfătuim să apelați la un specialist!
Cmentariile sunt închise