Parlamentul European şi Consiliul Europei, de acord cu interdicția setată pentru 2035 pentru maşinile cu motoare termice

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord privind legea care interzice vânzările de noi autoturisme echipate cu motoare pe ardere internă începând din 2035, obiectivul fiind de a accelera trecerea la vehiculele electrice şi combaterea schimbărilor climatice.

Comisia Europeană salută acordul la care a ajuns aseară Parlamentul European și Consiliul Europei, prin care se garantează că toate mașinile și autoutilitarele noi înmatriculate în Europa vor avea emisii zero până în 2035. 

Acest acord marchează primul pas în adoptarea Fit for 55 – setul de propuneri legislative depuse de Comisie în iulie 2021 și demonstrează înainte de COP27 implementarea pe plan intern de către UE a angajamentelor sale internaționale în materie de climă.

Acordul provizoriu de joi necesită acum adoptarea oficială de către Parlament și Consiliu. Odată ce acest proces este finalizat, noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare.

FOTO: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ceea ce s-a decis este un semnal clar pentru producători și cetățeni, va accelera producția și vânzarea de vehicule cu emisii scăzute și zero și va pune transportul rutier pe o cale fermă către neutralitatea climatică până în 2050. Această nouă legislație va face sistemul de transport al UE mai durabil, va oferi un aer mai curat pentru europeni și marchează un pas important în realizarea Pactului verde european. 

Totodată, arată în mod clar angajamentul UE de a-și atinge obiectivele climatice și arată că războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina nu încetinește tranziția spre energie curată, ci mai degrabă accelerează activitățile și progresele pentru a deveni mai repede primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume până în 2050.

Negociatorii din statele membre UE şi Parlamentul European, care trebuie să aprobe noua legislaţie, precum şi Comisia Europeană, care elaborează noile legi, au convenit că producătorii auto trebuie să realizeze o reducere cu 100% a emisiilor de CO2 până în 2035, ceea ce va face imposibilă vânzarea noilor autoturisme pe benzină şi motorină în blocul comunitar.

„Acest acord reprezintă o veste bună pentru şoferi … maşinile noi cu emisii zero vor deveni mai ieftine, mai disponibile şi mai accesibile tuturor”, a afirmat liderul negociatorilor de la Parlamentul European, Jan Huitema.

La rândul său, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat că acordul transmite un semnal puternic industriei şi consumatorilor: „Europa adoptă trecerea la mobilitatea cu zero emisii.”

Acordul include o reducere cu 55% a emisiilor de CO2 ale noilor autoturisme începând din 2030, faţă de nivelul din 2021, o ţintă mult mai ambiţioasă decât actualul obiectiv, care prevedea o reducere cu 37.5%. Noile vehicule comerciale trebuie să realizeze o reducere cu 100% a emisiilor de CO2 până în 2035, şi una cu 55% până în 2030.

Pe fondul sporirii presiunilor autorităţilor de reglementare, şeful brandului Volkswagen, Thomas Schaefer, a anunţat acum câteva ore că din 2033 brandul va produce doar maşini electrice în Europa.

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/