Rezultatele vămuirii cu reducere: Câte maşini au intrat în ţară şi câţi bani a făcut statul din asta

Oportunitatea de a vămui automobilele cu numere de înmatriculare străine în Republica Moldova cu o reducere de 70% a expirat la data de 1 iulie 2017. Unii şoferi au reuşit să facă acest lucru, însă alţii nu. Cititori AutoBlog.MD ne-au comunicat că din cauza termenului limitat nu au putut strânge toate resursele financiare necesare.

FOTO: novoe.de

Chiar şi aşa, Ministerul Finanţelor a nu a ezitat să facă public un raport din care putem afla câte automobile au fost înregistrate oficial în Republica Moldova în primele şase luni ale acestui an, perioadă în care a şi fost valabilă oferta propusă de autorităţi.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2017, au fost introduse în regim vamal 18.714 autoturisme cu numere străine, care au fost introduse în ţară până la data de 1 noiembrie 2016. Acestea au fost vămuite cu plata accizei de doar 30%, potrivit modificărilor legislative cu intrare în vigoare de la începutul anului curent.

Încasările la bugetul de stat din drepturile de import se ridică la 442.005.256 de lei.

Cele mai multe autoturisme, supuse vămuirii în această perioadă, sunt din Bulgaria şi Lituania – 5.738 unităţi şi respectiv 4.639 de unităţi, iar acumulările se cifrează la 148.9 milioane de lei şi respectiv 104.5 milioane de lei.

FOTO: nova.bg

Posturile vamale din ţară au executat vămuirea a 1.262 maşini importate din România şi 1.241 maşini din Italia, suma generată la bugetul de stat fiind de peste 55 de milioane de lei.

Alte 21.5 milioane lei reprezintă acumulările din vămuirea a 906 autoturisme importate din Franţa. Totodată, posesori de autoturisme cu numere de înregistrare în Bahrain, Burkina Faso, Republica San Marino etc. au beneficiat de vămuirea cu reducere.

Din totalul mijloacelor de transport supuse vămuirii, circa 2.358 unităţi sunt cele care au fost cu plăcuţe de înmatriculare în stânga Nistrului şi municipiul Bender, fiind încasate taxe pe seama înregistrării acestora în dreapta Nistrului în valoare de 55.1 milioane de lei.

Amintim că din data de 1 iulie 2017, persoanele care nu şi-au înregistrat în Republica Moldova automobilele cu plăcuţe de înmatriculare străine vor avea dreptul să se afle pe teritoriul ţării nu mai mult de 180 de zile. Dreptul de aflare pe teritoriul ţării noastre pe un termen mai mare de jumătate de an îl vor avea doar autoturismele care au fost introduse de către persoane fizice cu domiciliul în străinătate. Ei vor avea obligaţia achitării vinietei în valoare de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare în Republica Moldova.

Vezi mai multe: Ţi-ai adus înainte de Revelion o maşină şi încă nu ai vămuit-o? Iată ce rişti dacă nu o scoţi din ţară până la 1 iulie

Cmentariile sunt închise