Se sparge tăcerea. Jaguar va produce modele electrice care vor concura şi cu ale Bentley

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Jaguar nu va introduce niciun produs nou până în 2025. Când această perioadă de liniște (şi în acelaşi timp pregătire se va încheia), Jaguar intenționează să devină un brand complet electric, cu ochii pe concurența cu firme de lux precum Aston Martin sau Bentley.

În februarie 2021 britanicii şi-au anunţat pe scurt intențiile şi au comunicat că din 2025 vor lansa doar electromobile. Acum au devenit disponibile mai multe detalii, iar colegii de la Autocar le publică în exclusivitate.

Randare cu pretinsul design al celui mai mic Jaguar electric nou

Ce aflăm?

  • Contrar unor informaţii anterioare din presă, Jaguar nu v-a renunţa la SUV-uri! Într-o primă fază va avea la ofertă trei crossovere sport electrice, a căror echipare/versiune de top le va duce preţul la peste 100.000 de lire sterline.
  • Noua gamă de modele promite să reformeze dramatic Jaguar ca producător de 50.000-60.000 de mașini exclusive, electrice, bogate în aluminiu, pe an.
  • Toate se vor baza pe o singură platformă nouă numită Panthera, vor folosi pachete de componente mecanice strâns legate și vor fi fabricate cel mai probabil în Solihull, în urma unei extinderi.
    • Va cuprinde cele mai noi modele de motoare electrice şi va permite încărcare rapidă prin sistem electric de cel puţin 800 V, conectivitate la cloud și putere de procesare pentru funcții avansate de conducere autonomă.
    • Arhitectura, conform ultimelor informaţii, ar fi dezvoltată cu cei de la Magna, care se ocupă în Austria de asamblarea lui I-PACE.
    • Pe lângă faptul că lucrează cu Magna la platforma Panthera și sistemele de propulsie electrică, JLR a anunțat că inginerii săi au colaborat cu gigantul tehnologic Nvidia la capitolul software cu conectivitate semnificativă la cloud și capabilități de conducere autonomă.
    • De asemenea, este probabil ca Jaguar să încerce să se aprovizioneze cu baterii de la un furnizor din Marea Britanie. Ar putea face echipă cu Envision AESC, care construiește deja o fabrică de baterii lângă Sunderland pentru Nissan. Acest plan ar putea duce la construirea altei fabrici pe locul vechii oțelării Redcar de pe Teesside.
  • Deși nu va exista un nou Jaguar care să poată fi descris cu adevărat ca entry-level, cel mai mic model (despre care se crede că va avea dimensiuni similare cu Porsche Taycan Sport Turismo) va adopta un rol similar cu Range Rover Sport.
    • Va veni într-o caroserie cu trei și cinci uși, poziționate ca modele separate, cu un preț de start de aproximativ 80.000-90.000 de lire sterline.
    • Grupurile motopropulsoare vor fi alcătuite din cel puţin 1-2 motoare (cu tracțiune pe două și patru roți), astfel că edițiile sale cele mai puternice și cel mai bine echipate sunt foarte probabil să împingă prețurile la 120.000 de lire sterline, peste care Jaguar va vedea fără îndoială spațiu pentru versiuni SVR la comandă.
  • Modelul de top, construit pe un ampatament cu 200 mm mai lung și configurat foarte deliberat pentru a profita de cererea din China și SUA pentru mașini mari, cu dotare corespunzătoare și spațiu luxos în cabină, îndeosebi în partea posterioară, este probabil să primească două motoare electrice şi tracţiune integrală standard.
    • Se preconizează că va costa minimum 120.000 de lire sterline, dar Jaguar va spera că poate justifica prețuri care se apropie de 200.000 de lire sterline cu echipament complet și tratamentul SVR.
  • Se pare că aceste noi Jaguar-uri vor fi proiectate să aibă un impact foarte scăzut asupra mediului și să utilizeze materiale luxoase din surse durabile care evită utilizarea derivatelor petroliere. Covoare din lână, mătase și țesături reciclate; ceramică, piatră și sticlă, de exemplu. Este posibil ca platforma de aluminiu să fie realizată în mare parte din materiale reciclate, eventual din doze de băuturi.
  • Noul limbaj de design al modelelor Jaguar electrice ar putea fi dezvăluit printr-un concept cu forme apropiate de cele de serie, în cadrul unui salon auto important la nivel mondial, spre sfârșitul anului 2024.

Se crede că tăcerea de doi ani a JLR, criticată frecvent, asupra progresului proiectului său privind Jaguar, se datorează faptului că directorii săi, Bolloré și McGovern, sunt foarte conștienți de riscurile asociate cu revizuirea completă a unei companii cu tradiții atât de puternice; și, potrivit directorului Nick Collins, sunt hotărâți să „aibă ceva grozav de arătat” înainte de a scoate cearșafurile de pe noile modele.

Progresul Jaguar în ceea ce privește vehiculele electrice este în prezent îngreunat de blocajele și lipsurile din lanțul de aprovizionare. JLR pare să fi suferit mai mult decât majoritatea jucătorilor de pe piaţă din cauza deficitului global de semiconductori.

Cmentariile sunt închise