Sfaturi de la un expert în hypermiling despre cum să reduci consumul în această perioadă a scumpirilor
Costul mediu al unui litru de combustibil în Marea Britanie pe fundalul unei situații geopolitice grave în estul Europei a crescut până la 1.75 de lire sterline și, potrivit unor prognoze, ar putea depăși în curând chiar şi două lire sterline (47.75 MDL după cursul actual de schimb).
Pe acest fundal, expertul auto Carl Dyson a vorbit la BBC despre o serie de lifehack-uri despre cum poate fi economisit carburantul în timpul condusului, informații care ne-am gândit că pot fi utile şi pentru şoferii moldoveni.
Printre altele, Dyson a menționat apăsarea ambreiajului dacă nu se mai foloseşte acceleratorul şi are loc o mişcare din inerție fie pe drum drept, fie în pantă. Mai mult această soluţie se adresează posesorilor de maşini care au o cutie de viteze manuală, dar luând în considerare condițiile carosabilului. Tehnica previne, de asemenea, nevoia de frânare puternică, care are un impact negativ asupra eficienței.
Dacă este ţinut apăsat ambreiajul şi nu este inclusă nicio treaptă a cutiei de viteze, automobilul se poate mişca mai departe şi mai mult timp, fără mari turaţii ale motorului, evident dacă nu există vreun obstacol în cale. Se poate folosi eficient şi când are loc apropierea de un semafor cu o culoare roşie inclusă. Însă în acest mod de mişcare nu trebuie oprit complet propulsorul, deoarece șoferul poate rămâne cel puțin fără servodirecție și acest lucru este foarte periculos.
Eficiența consumului de combustibil se îmbunătățește şi dacă sunt respectate limitele de viteză. Conform expertului, cea mai eficientă viteză pentru majoritatea vehiculelor este de 50-60 mile pe oră (80-95 km/h).
Încă un truc ar fi citirea drumului din faţă: în decursul mai multor ani de deplasare pe aceleași itinerare din acelaşi Chişinău se poate învăţa cum de parcurs intersecțiile fără opriri la semafoare, ajustând viteza şi timpul pentru a avea mereu culoarea verde în faţă.
Când se conduce cu viteze mai mici de 40 mph (64 km/h), Dyson recomandă deschiderea geamurilor, astfel încât aerul rece să vă permită să nu folosiți sistemul de climatizare. Iar dacă totuşi se face uz de aer condiționat, sistemul trebuie setat în modul de recirculare pentru a nu se pierde energie pentru a răci aerul cald din exteriorul maşinii, ci a celui din cabină. În general, el recomandă evitarea folosirii aerului condiționat pe cât de mult posibil, sistemul de climatizare fiind unul dintre cei mai mari consumatori de carburant după motor.
În cele din urmă, Dyson îndeamnă şoferii să renunțe dacă nu au nevoie la utilizarea railings-urilor demontabile şi a portbagajelor de pe acoperiş, care măresc rezistenţa aerodinamică. Anvelopele cu presiune recomandată, un nivel de ulei corect şi îndepărtarea excesului de greutate sunt printre alte lucruri de luat în considerare.
Carl Dyson se consideră un expert în așa-numitul „hypermiling” – o modalitate de a călători cu mașina, care presupune adoptarea unei serii de tehnici de conducere și trucuri ce reduc drastic consumul de combustibil. Dacă se folosesc toate lifehack-urile consumul poate fi redus cu până la 40%.
Cmentariile sunt închise