Şoferii începători din Moldova s-ar putea confrunta cu o perioadă de probă, conducere asistată sau reînnoire anuală a permisului

0

Securitatea în trafic și responsabilizarea șoferilor. Sunt două dintre argumentele principale care stau la baza intenției conducerii Departamentului de înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto de a veni cu o serie de propuneri pentru înăsprirea condițiilor de aflare în trafic pentru șoferii începători.

Colegii de la Agora au aflat detalii despre planurile pe care le are instituţia eliberează permisele de conducere.

Printre propunerile care s-ar putea transforma în legi se numără stabilirea unei perioade de probă, conducerea asistată, dar şi necesitatea reînnoirii permisului de conducere.

“Ar putea să fie stabilită o perioadă de probă de 2-3 ani. În tot acest timp vom vedea câte încălcări minore poate comite un candidat și abia după aceasta se va decide dacă este să primească un carnet de conducere cu drept definitiv sau nu. Aceste practici sunt implementate în Europa sau SUA”, a declarat șeful Departamentului Înmatriculare a mijloacelor de transport și Calificare a Conducătorilor, Gheorghe Crețu.

De asemenea, Crețu a precizat că un alt plan pe care îl are instituția de examinare și calificare a șoferilor este să propună introducerea conducerii asistate în primul an de la obținerea permisului de conducere:

“Pe o perioadă de probă este permisă conducerea asistată. Asta e pentru cazul în care conducătorul începător are dreptul să fie la volan numai în prezența altui conducător care are o anumită experiență”.

Un alt obiectiv care ar avea scopul de a disciplina șoferii începători este înăsprirea condițiilor de deținere a permisului de conducere:

“După ce ați primit permisul de conducere, dacă în decurs de un an nu ați comis o încălcare minoră, aveți șansa să vă prelungiți termenul de candidat pentru încă un an. În următorul an dacă aveți o limită de încălcări, există șansa să rămâneți fără carnet”, a spus Crețu.

În Registrul de Stat al Conducătorilor de vehicule sunt înregistrați 524.703 de șoferi care dețin categoria B. Dintre aceștia 308.332 sunt bărbați și 216.371 sunt femei.

Vezi şi: Propuneri de modificare a legii: acordarea în etape a permisului de conducere şi interdicţia de a conduce maşini cu peste 200 CP

Vezi şi: (doc) În Republica Moldova va exista o lege nouă şi unică cu privire la calificarea conducătorilor auto

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata