Start cu stângul în 2021! Mai multe companii auto pun pe pauză producţia din cauza lipsei de cipuri

Producători auto din întreaga lume sunt nevoiţi să oprească temporar liniile de asamblare a vehiculelor din cauza lipsei de piese, mai exact semiconductori şi cipuri.

S-a produs un dop de producție, parțial din cauza sancțiunilor americane împotriva unor producători chinezi de cipuri, potrivit unor oficiali din industrie. Un alt motiv însă este cererea mai mare de laptopuri și console de jocuri în timpul pandemiei de coronavirus.

Lipsa cipurilor, care a surprins o mare parte din industrie şi care ar putea continua timp de mai multe luni, determină Ford Motor, Subaru şi Toyota Motor să reducă producţia în principal în Statele Unite. Printre producătorii de automobile afectaţi pe alte pieţe se numără Volkswagen, Nissan Motor şi FCA.

Problemele provin dintr-o multitudine de factori, producătorii de autovehicule concurând la această oră cu industria electronicelor de larg consum pentru aprovizionarea cu cipuri. Aceasta, cu atât mai mult cu cât în timpul restricțiilor de pandemie a crescut cererea de laptopuri, console de jocuri şi ale altor produse electronice.

Dar deficitul de semiconductori are legătură și cu politicile lui Donald Trump care vizează reducerea transferurilor de tehnologie către China. Un producător de automobile a mutat producţia de cipuri de la SMIC, intrată sub sancțiuni, către o divizie din Taiwan, care este deja suprasolicitată.

O fabrică Ford din Kentucky, care produce SUV-ul Escape, a fost nevoit să oprească activitatea din cauza lipsei unui cip care face parte din sistemul de frânare al vehiculului, a spus un oficial al sindicatului din uzină. De asemenea, Ford a oprit de astăzi fabricarea modelului Focus la uzina germană din Saarlouis, timp de o lună, până pe 19 februarie, din cauza lipsei de cipuri.

Această problemă apare într-un moment crucial pentru producătorii de automobile, care au suferit o prăbușire a vânzărilor în primele luni ale pandemiei, dar rămân sub o presiune intensă din partea autorităților de reglementare globale pentru a investi puternic în mașini electrice. Firma de cercetare Bernstein estimează că vânzările globale de vehicule vor crește cu 9% în 2021, după o scădere preconizată de 15% anul trecut – însă lipsa cipurilor pune în pericol revenirea vânzărilor.

Volkswagen a precizat luna trecută că va trebui să ajusteze producția în uzinele sale din China, America de Nord și Europa în acest trimestru. Modificările vor afecta producția celui mai vândut model, VW Golf, precum și modelele de la mărcile Audi, Skoda și SEAT.

De exemplu, producția sedanului A4 și a decapotabilei A5 a fost oprită provizoriu în Neckarsulm, Germania, până pe 29 ianuarie. Într-un interviu publicat duminică de Financial Times, CEO-ul Markus Duesmann a spus că Audi va încerca să limiteze pierderile de producție la 10.000 de mașini în primul trimestru.

Fiat Chrysler a declarat săptămâna trecută că va întârzia reluarea producției după o pauză programată la uzina sa din Toluca, Mexic, care construiește Jeep Compass. De asemenea, a programat perioade de nefuncționare la uzina canadiană din Ontario, care produce Chrysler 300, Dodge Charger și Dodge Challenger.

Dar şi producătorii auto japonezi suferă. Toyota a declarat că a fost forțată să oprească temporar producția la o fabrică din Guangzhou, China, pe 12 ianuarie, și reduce producția la o fabrică din Texas care produce modelul Tundra. Nissan și Honda au spus ambii că „ajustează” producția ca răspuns la lipsa de componente. Iar vecinii de la Hyundai „fac eforturi pentru a optimiza aprovizionarea cu piese pentru a asigura producția stabilă la fiecare centru de producție”.

Brandul german de lux BMW a declarat săptămâna trecută că nu a fost încă nevoit să se lupte cu întreruperile producției, ci că este în „contact permanent” cu furnizorii săi. General Motors şi Renault au declarat că lucrează cu furnizorii pentru a atenua impactul asupra producției, în timp ce Mercedes-Benz a spus că „monitorizează situația”.

Dar cea mai mare problemă ar putea fi în China. În acest stadiu, cu niveluri diferite de vizibilitate pe întregul lanț de aprovizionare, cea mai mare întrerupere a volumului se observă în China continentală, unde, pe baza informațiilor disponibile, riscul ar putea fi de 250.000 de vehicule pierdute în primul trimestru.

Potrivit analiștilor UBS, cel mai mare producător auto din lume ar putea pierde aproximativ 4% din producția trimestrială globală, ca urmare a deficitului de componente.

În mediu, un automobil modern are la bord între 50 şi 150 de cipuri electronice.

Cmentariile sunt închise