Statistica accidentelor rutiere în Moldova în 2023. Numărul deceselor a scăzut cu 20 la sută în ultimii trei ani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

*Notă: Datele nu includ cifre din statisticile înregistrate în stânga Nistrului.

Accidentele de circulație nu vor înceta să se întâmple în Republica Moldova atât timp cât vor exista în mișcare autovehicule (și numărul lor crește pe an ce trece), pietoni și o serie de alte circumstanțe. Însă numărul lor ar putea fi diminuat foarte mult în caz că s-ar da dovadă de o atenție mai mare din partea celor implicați și de un respect întocmai a prevederilor RCR.

Căci de altfel, de ce au fost gândite și scrise dacă nu pentru a face o regulă în trafic, dar și pentru a proteja viața umană în toate procesele ce le implică?

Potrivit datelor din Sistemul informațional automatizat ”Registrul accidentelor rutiere”, pe parcursul lui 2023 în toată țara s-au înregistrat 1.976 de accidente (în urma a 173 s-a părăsit locul accidentului). În rezultatul acestora 197 de persoane au decedat din păcate, iar altele 2.285 au fost/rămas traumatizate.

Evoluția situației accidentare în perioada anilor 2020-2023 are un caracter descendent::

  • -1.3% a numărului accidentelor în traficul rutier;
  • -19.6% a numărului persoanelor decedate;
  • -0.9% a numărului persoanelor traumatizate.

Cifrele ne spun că mai este mult de lucru, însă există deja înregistrată o tendință generală de descreștere. Comparând datele generalizate cu perioada analogică a anului precedent se atestă o reducere a cifrelor la toate compartimentele, după cum urmează:

Dacă este să ne referim la categoria participanților la trafic culpabili, în calitate de conducători ai mijloacelor de transport, în cele mai multe cazuri ce se fac vinovați de producerea accidentelor anume conducătorii de autoturisme (77.12% din numărul total de accidente pe țară).

Dar, în același timp, se înregistrează o descreștere a numărului de accidente și a persoanelor care au avut de suferit în urma lor, în care acestea se fac vinovați.

Includem în acest articol și una dintre cele mai neplăcute, urâte de toată societatea, cauze ale producerii accidentelor. Din vina conducătorilor auto în stare de ebrietate în 2023 s-au produs 336 (310 în 2022, +8.39%) de accidente, cele soldate cu consecințe ușoare/grave fiind în creștere cu 1.42%.

Din cele 336, în urma a 143 de accidente au decedat 23 de persoane (-4.17%) și s-au ales cu traumatisme alte 173 (+18.49%).

Totodată pe parcursul perioadei de referinţă, la nivel naţional, s-a intervenit în 6.004 situații (-1%) în care conducătorii de vehicule au fost depistați sub influenţa băuturilor alcoolice. Din ele, 3.550 cazuri (-17%) au fost calificate ca infracțiuni şi 2.454 (+37.3%) au fost documentate drept contravenții. Raportul cauzelor contravenționale/penale a fost de 40.87/59.13 procente.

Cmentariile sunt închise