Studiu: Cu cât este mai scumpă mașina, cu atât mai rar șoferul cedează trecerea pietonilor

Comportamentul șoferului pe drum depinde foarte mult de valoarea mașinii sale. Aceasta este concluzia Governors Highway Safety Association (GHSA) din SUA.

Potrivit unui studiu publicat în revista Journal of Transport & Health, s-a constatat că, cu cât este mai scump automobilul, cu atât este mai puțin probabil ca șoferul să-i cedeze trecerea unui pieton pe stradă.

FOTO: whichcar.com.au

În cadrul analizelor efectuate s-a cercetat dacă comportamentul șoferului se va modifica în funcție de costul estimat al mașinii, precum și în funcţie de sexul și culoarea pielii pietonului. Oamenii de știință au analizat situația la două treceri pentru pietoni nereglementate din oraşul Las Vegas și au aflat că probabilitatea ca un automobilist să cedeze se reduce în medie cu 3% la fiecare 1.000 de dolari care se adaugă la costul în creştere a maşinii.

Datele statistice mai dezvăluie câteva curiozităţi: automobiliștii sunt cel mai des predispuşi să cedeze femeilor (în 31.33% din cazuri) decât bărbaților (24.06%). O distribuție foarte similară este şi în funcție de culoarea pielii pietonilor: 31.17% dintre șoferi au cedat albilor și doar 24.78% negrilor.

În medie, automobiliștii din locurile examinate nu au fost prea disciplinați: s-au oprit în fața pietonilor doar în 27.98% din cazuri (reamintim, este vorba despre o trecere pentru pietoni). Studiul mai relevă că şoferii bărbaţi, dar şi cei mai tineri de sex masculin, prezintă un comportament mai riscant la volan decât persoanele de sex feminin.

Conform datelor preliminare ale GHSA, anul 2019 este considerat unul dintre cei mai mortali pentru pietoni din ultimii 30 de ani. În ultimul an 6.590 de pietoni au murit pe drumurile americane. Pentru o comparaţie, potrivit datelor Poliţiei Republicii Moldova, pe parcursul lui 2019 au avut loc 947 de accidente rutiere cu participarea de vehicule şi pietoni, în urma cărora 106 persoane au decedat, iar alte 878 au fost traumatizate.

Află mai multe din studiul american:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/10/Estimated-Car-Cost-as-a-Predictor-of-Driver.pdf”]

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

Studiu: Parcul auto european va scădea cu peste 5% după 2025

https://autoblog.md/studiu-iata-cate-ore-de-condus-zilnic-pot-duce-soferii-la-o-degradare-mentala/

https://autoblog.md/video-studiu-iata-cat-de-mult-distrag-atentia-sistemele-multimedia-din-automobile/

https://autoblog.md/studiu-efectuat-de-ford-care-tip-de-incaltaminte-este-comoda-si-care-este-periculoasa-pentru-condus/

Cmentariile sunt închise