Ţările din regiune cu cei mai ieftini sau scumpi caburanţi! Pe ce loc se clasează Republica Moldova

În Republica Moldova, ultima scumpire a tarifelor pentru carburanţi s-a înregistrat la mijlocul lunii mai din acest an, preţul la benzină Premium 95 ajungând în medie la 19 lei şi 50 de bani, iar cel al unui litru de motorină la 17 lei şi 50 de bani. De atunci, petroliştii au venit cu o reacţie despre ajustarea preţurilor şi tot din acea perioadă carburanţii nu s-au mai scumpit sau ieftinit considerabil (unele reduceri sunt afişate în unele reţele doar în weekend-uri).

Se pare că situaţia s-a amortizat de la sine şi conducătorii auto nu mai scandează că preţurile sunt mari, dar sunt ele cu adevărat mari? Să vedem ce spun datele statistice şi care sunt tarifele la benzină şi motorină în ţările din regiunea Republicii Moldova, în mare parte cele europene.

FOTO: iol.co.za

Astfel, aflăm în baza unui studiu că cel mai mare volum de benzină pe baza unui salariu mediu lunar şi-l pot cumpăra rezidenții din Luxemburg, iar cel mai mic vecinii de peste Nistru – ucrainenii. Acest lucru este declarat prin datele topului țărilor europene cu privire la disponibilitatea combustibililor pentru populație, pregătit special pentru RIA Novosti. (vezi raportul din 2018)

Pentru formarea datelor statistice oficiale s-au luat în considerare preţurile pentru benzină cu cifră octanică 95 care erau afişate în staţii la începutul lunii iulie curent (pentru Norvegia și Ucraina cele de la sfârșitul lunii mai). Modificările sunt calculate în moneda națională.

Înainte de toate, de remarcat că în prima jumătate a anului 2019 dinamica prețurilor petrolului a fost divergentă. Valoarea petrolului Brent a crescut cu aproape 18% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi asta din cauza mai multor factori, mai ales a acordului OPEC+. Cu toate acestea, prețul combustibilului este determinat nu numai de cotațiile petroliere, ci și de o serie de alți factori, în special de regimul fiscal. În același timp, este evident că disponibilitatea benzinei şi motorinei pentru consumatori depinde nu numai de prețul acestora, ci și de venitul populației.

Liderul acestui top este Luxemburg. Locuitorii acestei țări pot cumpăra practic 2.900 litri de benzină pe salariile lor medii. Prețurile combustibililor în această țară sunt relativ scăzute, iar salariile sunt printre cele mai mari din Europa.

Al doilea loc a fost ocupat de Norvegia cu circa 2250 de litri. Din contra, benzina aici este relativ scumpă, însă salariile sunt, de asemenea, foarte mari. Austria, Irlanda și Regatul Unit completează primele cinci poziţii. Locuitorii acestor state pot cumpăra mai mult de 1.900 litri de benzină pe salariile lor lunare medii.

În celălalt capăt al continentului european, la est de Republica Moldova, Federaţia Rusă se află în mijlocul listei pe locul 16, între Italia și Estonia. Cu salariile lor lunare medii, rușii îşi pot cumpăra aproximativ 927 de litri de benzină 95.

Ultimul loc în ceea ce privește disponibilitatea benzinei pentru populație îl ocupă Ucraina. Cetățenii din această țară au posibilitatea de a achiziționa doar 279 de litri de combustibil. Cifra este mai mică de zece ori decât cea afişată pentru Luxemburg şi de 3.3 ori mai mică decât cea afişată pentru Federaţia Rusă.

În schimb, benzina vândută în Ucraina este una dintre cea mai accesibilă din Europa, însă salariile mici nu îi permite să fie accesibilă pentru populaţie. Pe lângă Ucraina, outsideri la acest capitol sunt Bulgaria, România, Letonia și Belarus. În aceste ţări nu se vor putea cumpăra mai mult de 560 de litri pe un salariu mediu.

Dacă este să analizăm preţurile absolute, cele mai scăzute pentru benzină din toate țările incluse în clasament sunt înregistrate în Kazahstan. Pe al doilea loc s-a clasat Federaţia Rusă, ulterior Belarus şi Ucraina. Aceeaşi ordine este valabilă şi pentru preţul pentru un litru de motorină.

Cea mai scumpă benzină din toate ţările europene se vinde la moment în Olanda, acolo unde şi automobilele costă semnificativ mai mult în comparaţie cu preţurile pe care le vedem în showroom-urile din ţara noastră. După Olanda, cel mai scump carburant se găseşte în Norvegia, Danemarca, Grecia şi Italia.

Cel mai scump diesel se vinde în Norvegia, Suedia, Italia, Marea Britanie, Belgia şi Franţa. În majoritatea țărilor cu benzină costisitoare, impozitele mari pe combustibil sunt principalul motiv pentru această situație.

În Republica Moldova, salariul mediu pe economie stabilit pentru anul 2019 este de 6.975 de lei. Cu aceşti bani se pot procura respectiv circa 358 de litri de benzină sau 388 de litri de motorină. Astfel, am face parte din top 5 ţări, dintr-un total de 34, în care carburanţii sunt cei mai ieftini, însă volumul de achiziție e mic, poziţionându-ne între Belarus şi Ucraina.

Cmentariile sunt închise