Ultima oră! Tesla a devenit mai valoroasă decât întregul grup VW şi va demara livrările de Model Y deja din februarie

Prețul acțiunilor companiei Tesla (TSLA) a crescut cu peste 5% în dimineaţa zilei de 22 ianuarie 2020, stimulându-și capitalizarea de piață la peste 100 de miliarde de dolari! Paralel cu acest eveniment grandios pentru industria producătoare de maşini a fost declanşat un plan de compensare a CEO-ului Elon Musk.

De asemenea, acest lucru a dus la depăşirea în valoare pe piaţă chiar a grupului german Volkswagen!

FOTO: tesla.com

Acționarii companiei s-au bucurat de un raliu aparent de neoprit în ultima lună, unul care a văzut acţiunile Tesla împinse la noi culmi. Valoarea sa a crescut peste mai mulți constructori pentru a deveni cel mai valoros producător auto din SUA. Acum a crescut chiar și peste grupul german Volkswagen, un gigant care apropo produce milioane de vehicule pe an.

Cu puțin peste 100 de miliarde de dolari, capitalizarea actuală de piață a Tesla o poziţionează în aceste momente pe locul 2, după Toyota care este de două ori mai scumpă.

Valoarea de peste 100 de miliarde de dolari are, de asemenea, implicații directe pentru CEO-ul Elon Musk și compensația sa. În timp ce Musk nu acceptă un salariu de la Tesla, acționarii i-au acordat în 2018 un plan de compensare a acţiunilor foarte generos și ambițios.

Planul este legat de o creștere semnificativă a veniturilor, ajustarea EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization – în traducere “Câștiguri înainte de dobândă, impozite, depreciere și amortizare”) și o creștere masivă a evaluării companiei.

Fiecare creștere cu 50 de miliarde de dolari în capitalizarea de piață a Tesla ar avea ca rezultat ca Musk să primească 1.69 milioane de acțiuni, ceea ce valorează aproape 1.000.000.000 (miliard) de dolari la prețul de astăzi. Dacă în viitor Tesla va atinge toate etapele și un plafon de piață de 650 de miliarde de dolari, el ar deține aproximativ 30% din companie în acel moment, respectiv o avere de aproximativ 195 de miliarde de dolari, ceea ce îl va face automat cel mai bogat om de pe planetă.

În momentul în care planul a fost aprobat, mulţi au privit sceptic asupra faptului că Tesla va putea atinge măcar prima etapă de plafonare, însă iată că acum au rămas mască, întâmplându-se într-un fel şi ceea ce a prevestit şeful VW Group chiar acum câteva zile.

În contextul celor spuse, mai aflăm o veste de la colegii noştri jurnalişti de peste ocean – se pare că livrările de Tesla Model Y vor începe deja din luna viitoare, dar întâi îşi vor primi maşinile cei care şi le-au comandat în versiune de top Performance. Versiunea Long Range cu tracțiune integrală va sosi în martie sau aprilie, iar livrările setului complet, respectiv şi a versiunii cu tracţiune spate, vor fi aranjate în totalitate până în trimestrul al treilea din acest an.

Crossover-ul electric în specificaţie americană, conform planurilor anterioare, trebuia să ajungă pe linia de asamblare din toamna lui 2020, dar ulterior data a fost mutată în vara acestui an. Și acum, se pare că cumpărătorii de Model Y își vor primi maşinile mult mai devreme decât se așteptau.

Deocamdată uzina Tesla din Fremont se va ocupa de asamblarea Model Y, dar producătorul auto se pregătește și pentru producția modelului la noua uzină Gigafactory 3 din Shanghai. Odată operațională, şi uzina Gigafactory 4 din Germania va produce, de asemenea, aproximativ 150.000 de Model Y în faza inițială de producție.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

https://autoblog.md/volkswagen-va-termina-ca-nokia-daca-nu-va-face-schimbari-ce-crede-seful-vw-despre-viitorul-industriei-auto/

https://autoblog.md/tesla-a-devenit-cel-mai-scump-producator-auto-american-mai-scump-decat-ford-si-gm-la-un-loc/

https://autoblog.md/foto-tesla-anunta-despre-al-saselea-electromobil-care-ii-va-completa-gama-de-modele/

Cmentariile sunt închise