Un șofer a fost condamnat pentru refuzul de a fi supus examenului medical și pentru dare de mită, fiind beat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Procuratura raionului Fălești a obținut o sentință de condamnare pe o cauză penală pornită în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunilor de refuz al conducătorului mijlocului de transport de a fi supus examenului medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei (art. 264/1 alin.(3) din Codul penal) și corupere activă (art.325 alin.(1) din Codul penal).

Potrivit sentinței din 20 decembrie 2023, un bărbat în vârstă de 57 de ani, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunilor nominalizate, stabilindu-i-se o pedeapsă sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității pe un termen de 160 de ore, cu amendă în mărime de 2.000 de unități convenționale (echivalentul a 100.000 lei).

Suplimentar, inculpatul a fost sancționat cu un an și o lună de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe o perioadă de probă de un an, cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport.

Potrivit învinuirii înaintate de către procurori, inculpatul, la 13 august 2023, pe timp de seară, a condus un Volkswagen Passat pe traseul M5 Chișinău-Bălți. Fiind oprit de către ofițerii de patrulare și suspectat de conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, inculpatul fost supus testării alcooscopice cu aparatul „Drager”, constatându-se în aerul expirat o concentrație a vaporilor de alcool de 1.07 mg/l, care reprezintă stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat.

Ulterior, fiind condus in incinta spitalului din orașul Fălești, pentru a trece examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și naturii ei, precum și recoltarea probelor biologice, inculpatul a refuzat examinarea. 

În plus, același inculpat, a încercat să corupă ofițerii de patrulare prin plasarea în pașaportul biometric eliberat pe numele său, a sumei de 50 de euro și 400 de lei, pentru ca ultimii să nu-și îndeplinească obligațiile de serviciu, adică pentru a renunța la întocmirea actelor de constatare a cazului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Inculpatul și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii imputate. 

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Bălți.

Îndemnăm societatea la lupta comună cu fenomenul corupției, prin abținerea fiecărui cetățean de la oferirea avantajelor necuvenite funcționarilor publici din orice domeniu (justiție, medicină, educație, etc.).

[embeddoc url=”https://instante.justice.md/ro/pigd_integration/pdf/0CFBDD2E-723D-4A8B-AA9F-79CECD498C24″]

Cmentariile sunt închise