Un suedez a fost condamnat la închisoare pentru că a vândut secretele Scania Rusiei

O instanţă suedeză, în ziua de 15 septembrie, a condamnat un cetăţean în vârstă de 47 de ani la trei ani de închisoare pentru că a predat Rusiei informații secrete de la producătorul de autocamioane Scania. Bărbatul obţinea şi vindea datele unui angajat al Ambasadei ruse din statul scandinav.

În același timp, bărbatul a fost achitat pentru acuzații similare legate de informații confidențiale pe care le-ar fi obţinut de la Volvo Cars. Judecătorii au considerat că acest al doilea episod nu a făcut niciun rău Suediei ca stat, scrie Automotive News.

FOTO: autonews.com // iStock

Ancheta a stabilit că suedezul, cel puțin din iulie 2017, a transferat datele obținute de la două companii auto suedeze către un angajat al ambasadei ruse și, în schimb, a primit bani în numerar.

La începutul anului 2021 “cârtiţa” a fost arestată atunci când un diplomat rus, la o întâlnire într-un restaurant, i-a înmânat 27.800 de coroane suedeze. Diplomatul s-a dovedit de fapt un agent al Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei sub acoperire. Ulterior a fost declarat persona non grata și a părăsit țara.

Interesant este că cetățeanul condamnat pentru spionaj are făcut un doctorat şi a oferit servicii de consultanță tehnică companiilor Volvo Cars (2016-2017) şi Scania (2018-2019), astfel că a avut acces la informațiile lor privilegiate.

Procurorii au stabilit că bărbatul a descărcat date de pe calculatoarele de la locul de muncă și le-a transferat către cetăţeanul rus pe un USB stick. De asemenea, a fotografiat câteva materiale de pe ecranul calculatorului. Nu se menționează exact natura informațiilor, dar este evident că e vorba despre spionaj industrial în interesul companiilor rusești.

Avocatul bărbatului care neagă acuzațiile și-a anunțat intenția de a face un apel.

RBK, citând Associated Press, scrie că numele tipului în cauză este Christian Dmitrievski, în documentele sale fiind numit specialist în modelarea computerelor și biofizică. Înainte de a obține cetățenia suedeză, el avea un pașaport rus.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/