(video) 20 de ani de Cayenne: Ştiai că prima generație există şi într-un format decapotabil?

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Porsche a luat de la început în considerare forme alternative ale caroseriei SUV clasice cu cinci uși pentru Cayenne. La scurt timp după lansarea modelului de primă generație în decembrie 2002, s-au gândit trei variante suplimentare: un coupe, o versiune întinsă cu 20 de centimetri și cu un rând suplimentar de scaune, dar şi o decapotabilă, oricât de ciudat nu ar suna asta!



În mod surprinzător, ceea ce ar fi putut părea cea mai puțin convențională opțiune, un decapotabil bazat pe Cayenne, cu o lungime de aproximativ 4.8 metri, nu a fost un proiect imediat aruncat la coşul de gunoi, ci chiar construit. În prezent, un singur astfel de exemplar Cayenne fără acoperiş este păstrat în depozit la Muzeul Porsche. Cu toate acestea, nu este un prototip ce poate fi condus, ci ceea ce este cunoscut sub denumirea Package Function Model (PFM). 

Designerii au scos acoperișul, dar au renunțat la măsurile de rigidizare a caroseriei necesare unei decapotabile. Incapabil să ofere o conducere sigură și stabilă, vehiculul este transportat la destinație atunci când este necesar. Un test drive cu o astfel de maşină nu a fost niciodată planificat, deoarece acest PFM decapotabil a fost construit doar pentru a evalua patru criterii:

  1. Scaunele sunt confortabile în întregul vehicul atunci când plafonul se îngustează într-un mod mai asemănător unui coupe spre spate și când parbrizul și montanții A sunt scurtați? 
  2. Cât de practic este un Cayenne cu două portiere, mai lungi cu 20 cm decât cele standard? 
  3. Este posibil de găzduit un soft top elegant, de înaltă calitate, care poate fi și pliat rapid? 
  4. Cum ar trebui de stilizat posteriorul maşinii dacă ar avea un astfel de soft top? 

În 2002, a existat încă un dezacord cu privire la problema finală, astfel încât două secțiuni posterioare diferite au fost proiectate pentru PFM. Stopul stâng i-a fost montat mai jos, iar cel drept este vizibil mai sus.

Dacă mașina ar fi ajuns în producție, un singur design posterior ar fi fost, desigur, ales în cele din urmă, iar problemele tehnice ar fi fost, fără îndoială, rezolvate. A fost avut în vedere un mecanism soft top care este acum familiar: capacul portbagajului lui Cayenne-PFM a fost atașat în față și în spate, permițând deschiderea acestuia în ambele direcții. 

În această ordine de idei, acoperișul moale trece peste bara de fixă de protecţie în caz de răsturnare ​​și este „înghițit” în spate de capacul portbagajului, care se deschide în direcție opusă, pliindu-se sub forma literei Z. A funcționat într-un mod foarte similar cu ceea ce se găseşte pe Porsche 911 Targa, încă de la modelul din generația 991. Cu toate acestea, mecanismul nu a trecut niciodată de stadiul de simulare pe computer pentru decapotabilul Cayenne și nu a fost niciodată construit complet. 

Astăzi, partea superioară textilă a prototipului este depozitată în portbagajul exponatului de muzeu și trebuie montată manual, dacă este necesar. Iar habitaclul său corespunde cu cel al modelului de serie, dar parbrizul este scurtat.

În timp ce ideea coupeului din 2002 a fost preluată din nou și implementată în 2019 într-un model de producție de succes, Porsche nu a urmărit mai departe ideea decapotabilă. Previziunile privind profitabilitatea nu au fost deosebit de promițătoare și au rămas îndoieli cu privire la faptul dacă o astfel de maşină va arăta la fel de atrăgătoare cum ar trebui să fie un Porsche.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/