(video) 20 de ani de Cayenne: Succesul câștigător al atletului participant în Raliul Transsyberia
Continuăm cu istoria de 20 de ani ai lui Porsche Cayenne şi acum e timpul de povestit despre un eveniment care l-a făcut un off-roader veritabil în ochii multor oameni. Chiar de la început, modelul a trebuit să ofere performanțe tipice Porsche nu doar pe șosea, ci și în afara acesteia.
Producătorul de mașini sport a arătat dovada supremă a capacității SUV-ului său de a suporta pedeapsa terenurilor accidentate între 2006 și 2008 în Raliul Transsyberia, o competiție epuizantă pe distanțe lungi.
Istoric
Totul a început în 2006, când linia de sosire a fost trecută pe primele două poziţii de o pereche de Cayenne S în cea de-a treia ediţie a Raliului Transsyberia. Inginerul Porsche Jürgen Kern și copilotul său rus, precum și un alt echipaj privat germano-spaniol, au ajuns în fruntea clasamentului a 28 de echipe după un eveniment provocator de peste 10.000 de kilometri de la Berlin, prin Moscova, Novosibirsk, Mongolia, Irkutsk și Lacul Baikal.
Kern, a cărui slujbă cu normă întreagă era testarea și dezvoltarea primei generații Cayenne, și colegii săi făcuseră doar ajustări relativ minore la cele două Cayenne de producție pentru competiție. Suspensia pneumatică cu un pachet tehnologic off-road ce a inclus o bară anti ruliu şi un diferențial blocabil a fost disponibil ca opțiune din fabrică.
La acestea s-au adăugat anvelope robuste de teren, panouri de protecţie sub caroserie pe toată lungimea, un filtru de aer tip snorkel cu o admisie la nivelul acoperișului, dar și accesorii de raliu, cum ar fi un troliu și patru faruri auxiliare.
Performanța extraordinară a celor două Cayenne S aproape standard în testele de navigație pe teren necunoscut, condusul extrem în off-road și pe apă în deșertul Gobi, probele contra cronometru pe piste murdare din Mongolia, toate au transmis un mesaj inconfundabil conducerii Porsche. Drept urmare, producătorul de mașini sport și-a extins programul sportiv pentru clienți pentru a include o serie limitată exclusivă de 26 de modele Cayenne S Transsyberia.
SUV-ul a fost dezvoltat folosind Cayenne S drept bază și a fost optimizat special pentru participarea la raliuri pe distanțe lungi. Echipele private trebuiau să-l folosească pentru a aborda traseul Transsyberia din 2007: peste 6.200 de kilometri de la Moscova până la Ulaanbaatar, Mongolia.
„Toate echipele au fost conduse independent, cu service-ul organizat de Porsche. Un vehicul a aterizat scăpat de sub control după un salt de 20 de metri și s-a rostogolit de mai multe ori. Forța impactului a smuls motorul imediat din mașină și a separat cutia de viteze de motor.”
Jürgen Kern
Șoferul și pasagerul au ieșit nevătămați datorită echipamentului Transsyberia, care avea o cușcă de protecţie fixată ferm pe celula pasagerului, pe lângă caroseria robustă a lui Cayenne standard și montanţii ranforsați A/B din oțel de înaltă rezistență.
Rezistent la apă până la 75 de centimetri
În plus față de cușca de protecţie, toate cele 26 de Cayenne de raliu au avut un raport de osie mai scurt pentru o accelerație mai bună. La acestea s-au adăugat întăriri ale caroseriei și un diferențial blocabil, care era disponibil și pentru vehiculele de serie, ca parte a off-road technology package. În plus, caroseria și ușile au fost etanșate împotriva pătrunderii apei până la nivelul geamurilor laterale, ceea ce îi permitea să meargă prin vaduri de apă cu o adâncime de 75 cm cu setarea High Level II a suspensiei pneumatice.
Admisia de aer pentru motor a fost printr-un tub snorkel la nivelul acoperișului. Brațe frontale ranforsate ale suspensiei au mărit lățimea ecartamentului cu 34 mm, iar jantele de 18 inchi au fost echipate cu anvelope speciale pentru toate terenurile, în mărimea 255/55 R18T, certificate pentru o viteză maximă redusă de 190 km/h. Cu toate acestea, din cauza raportului său de osie scurtat, Cayenne S Transsyberia nu a atins oricum această viteză.
Cayenne-ul de raliu a beneficiat de prima actualizare a vehiculului de bază. Motorul de 4.8 litri cu aspirație naturală, neschimbat pentru competiție, producea acum 385 în loc de 340 CP, iar cuplul maxim a crescut de la 420 la 500 Nm. V8-ul revizuit avea acum şi o economie de combustibil mai bună. Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) a fost, de asemenea, încorporat în conceptul de șasiu. Această tehnologie anti ruliu a caroseriei nu numai că a ajutat SUV-ul mare să obțină viraje mai stabile și mai nivelate, cu mai multă tracțiune, dar a permis și o mai bună articulație a osiilor pe terenuri off-road.
Cu baza sa tehnică perfectă și completările eficiente, SUV-ul Porsche nu numai că a triumfat din nou la Raliul Transsyberia din 2007, dar a depășit într-adevăr complet competiția: echipele Cayenne au măturat podiumul. Per total, flota Porsche a ocupat șapte dintre primele 10 locuri.
Cu acest succes, Porsche a subliniat nu numai performanța off-road a lui Cayenne, ci și fiabilitatea și calitatea acestuia: „Vehiculele au supraviețuit bine raliului și majoritatea au fost chiar folosite pentru a participa a doua oară în raliu. În 2008, 19 echipe au participat din nou cu aceleași vehicule. Nu am construit mașini noi pentru asta și nici măcar nu le-am schimbat șasiul”, își mai amintește Kern.
Singura inovație a fost o anvelopă de teren și mai robustă pentru secțiunile lungi de pietriș din Rusia și Mongolia. Triumful anului precedent a fost chiar depășit de această dată după mai bine de 7.000 de kilometri parcurși între Moscova și Ulaanbaatar: în top 10, doar vehiculul de pe locul șapte nu a fost un Cayenne S Transsyberia. Acest lucru a dovedit potențialul on și off-road al lui Cayenne o dată pentru totdeauna.
Model special pentru uz zilnic
În 2009, Porsche a sărbătorit succesul la raliu al lui Cayenne S Transsyberia lansând o ediție specială omologată pentru drumurile publice, propulsată de motorul V8 aspirat natural al lui Cayenne GTS, care fusese lansat între timp şi a cărui putere a fost mărită la 405 CP.
A fost adoptat și raportul de osie al lui GTS, care fusese scurtat cu 15%, ceea ce a însemnat că ediția specială Transsyberia, atunci când era echipată cu cutia de viteze manuală standard cu șase trepte, putea face 0-100 km/h în sub 6.1 secunde, cu o jumătate de secundă mai rapid decât un Cayenne S obișnuit. Un Tiptronic S era disponibil ca opțiune.
Ediția limitată includea suspensie pneumatică standard, inclusiv Porsche Active Suspension Management (PASM), oferindu-i o gardă la sol de 271 mm în modul High Level II, dar numai până la o viteză de 60 km/h, spre deosebire de versiunea de raliu.
Din punct de vedere vizual, ediția specială semăna foarte mult cu mașinile de raliu, nu în ultimul rând datorită schemei sale de culori caracteristice. Pe lângă combinațiile familiare Negru/Portocaliu și Crystal Silver Metallic/Orange, au fost disponibile și variantele ceva mai discrete Black/Meteor Grey Metallic și Meteor Grey Metallic/Crystal Silver Metallic. Accente de culori contrastante au completat caracterul exclusiv al ediției speciale Transsyberia, atât la exterior cât şi la interior.
Deși nu a fost la fel de rare ca cele 26 de vehicule de raliu ale clienților, au fost construite în total doar 285 de exemplare.
Cmentariile sunt închise