(video) 50 de ani de la premiera lui Mercedes-Benz C 111-II – maşina cu motor rotativ care atingea liber 300 km/h

O fascinantă şi iconică maşină sport, favorită a mass-media, un laborator pe roţi pentru dezvoltarea motorului Wankel și pentru testarea noilor tehnologii și, nu în ultimul rând, o legendară maşină care a bătut recorduri. Mercedes-Benz C 111 reprezintă toate acestea și multe altele.

Cea de-a doua sa etapă de dezvoltare, sub forma lui C 111-II, care prezintă varianta aşa-numită “quadruple-rotor” a motorului cu pistoane rotative M 950 F (350 CP), marchează o aniversare specială în acest an.

Premiera: Mașina super sport a fost introdusă în urmă cu 50 de ani în cadrul celei de-a 40-a ediţii a Salonului Auto Internaţional de la Geneva, între 12 și 22 martie 1970. Modelul, cu doar 4.440 mm în lungime, 1.800 mm în lăţime, 1.120 mm în înălțime și cu un ampatament de 2.620 de milimetri, are un corp din plastic armat cu fibră de sticlă (GFRP), panourile-i exterioare fiind doar înșurubate pe rama din oțel. Alte caracteristici experimentale includ o suspensie spate multi-link, portierele cu deschidere verticală și un interior luxos cu ornamente din piele și sistem de aer condiționat.

Motoru-i montat central are 602 cm³ per piston (2.4 litri) şi produce în total 350 CP la 7.000 rpm şi 392 Nm (între 4.000-5.500 rpm). Puterea este transmisă spre roţile spate printr-o cutie de viteze manuală în cinci trepte, pentru a putea face 0-100 km/h în 4.8 secunde. Viteza maximă urcă la 300 de km/h, iar coeficientul de rezistenţă aerodinamică îi era pe atunci excepţional de mic – 0.325 Cd!

Rămâne o atracție majoră publică până în ziua de astăzi. Un exemplar poate fi explorat în culoarea caracteristică “Weissherbst” în secţiunea expoziţională Fascination of Technology din muzeul Mercedes-Benz.

Dezvoltare îmbunătățită: C 111-II a fost de fapt dezvoltat pe baza modelului C 111, care a fost prezentat în toamna anului 1969 la Salonul Auto de la Frankfurt şi avea un motor rotativ cu trei pistoni triunghiulari (280 CP). În ceea ce privește tehnologia, este caracterizat în special de motorul Wankel cu patru rotori, un motor autentic pentru sport, la care mișcarea de rotație se obține nu printr-un mecanism bielă-manivelă, ci cu ajutorul unui piston rotativ de formă triunghiulară.

Departamentul de proiectare, condus de Bruno Sacco şi Josef Gallitzendörfer, a început munca asupra maşinii în vara anului 1969. În comparație cu predecesorul său, au îmbunătățit câmpul vizual al șoferului prin modificarea aripilor cu apărătoare de noroi, acoperișului și capacului portbagajului. Aerodinamica vehiculului a fost, de asemenea, simplificată: măsurătorile în tunelul eolian au arătat că rezistenţa aerodinamică a vehiculului a fost redusă cu opt la sută în comparație cu predecesorul său.

Interiorul lui C 111-II impresionează prin estetica contemporană şi accesul prin nişte portiere tip Gullwing. Mașina de vis își subliniază caracterul adecvat pentru utilizarea de zi cu zi cu caracteristici cum ar fi spațiu pentru o valiză mare și alte două mai mici din setul de valize a Mercedes-Benz.

Dream Car: C 111 este un punct culminant încă de la început. În consecință, planul stabilit de Consiliul de Administrație pentru ceea ce era atunci Daimler-Benz AG a funcționat bine: membrii săi au decis, la 20 mai 1969, ca, în calitate de show car (sau cum se mai spune în engleză Dream Car), C 111 să fie prezentat publicului între 11 și 21 septembrie 1969 la Salonul Internațional de Autovehicule (IAA) din Frankfurt am Main.

După debutul senzațional, C 111 a participat la numeroase alte târguri și expoziții: Salonul Auto de la Paris, Salonul Auto de la Londra (octombrie 1969), Salonul Auto de la Torino (octombrie-noiembrie 1969), Salonul Jochen Rindt de la Viena (noiembrie 1969) și din Essen (decembrie 1969), Salonul Auto Internațional din Bruxelles (ianuarie 1970) și Salonul Auto de la Chicago (februarie 1970). Versiunea evoluată C 111-II şi-a avut premiera la Geneva în martie 1970.

Cecuri necompletate: Era mașina visurilor tuturor pasionaților cu bani și prima desenată complet cu ajutorul unui calculator. Pasionații de mașini sport erau deja pregătiţi să plătească sume considerabile pentru un C 111. De exemplu, în 1969, la Londra, un entuziast auto s-a oferit deja să plătească până la jumătate de milion de mărci germane. Cecuri “goale” au fost chiar livrate la Stuttgart în lunile următoare. Cu toate acestea, germanii au precizat că acest vehicul experimental nu era de vânzare.

Chiar de la începutul carierei sale, ceea ce mai târziu va fi cunoscut sub numele de C 111 (cu denumirea internă Mercedes-Benz C 101) era destinat unui grup țintă cu totul diferit: încă din 1963 fusese gândit inițial un motor Wankel într-o “mașină sport mică, la prețuri accesibile”, care va fi poziționată sub “Pagoda” SL (W 113). Strategia a fost definită mai detaliat în 1968 ca fiind un “vehicul sportiv compact”, fără niciun fel de caracteristici speciale de confort, care să fie, de asemenea, potrivit pentru raliuri și care să se adreseze tinerilor.

Experiență de conducere: În urmă cu 50 de ani, la Geneva, vizitatorii nu numai că se minunau de C 111-II ca punct de atracție expozițional, dar au fost martorii acestuia în mișcare, deoarece Mercedes-Benz a adus două din totalul de cinci vehicule experimentale planificate din a doua serie. Prototipul cu numărul intern 31 și astfel primul C 111-II a putut fi testat ca parte a demonstrației pentru presă în zilele de 10 și 11 martie 1970 pe Circuit de Monthoux, lângă Geneva.

Digital: C 111 nu a fost proiectat doar cu o formă futuristă. Este, de asemenea, primul vehicul din lume care a fost proiectat complet pe un computer. În acest scop, inginerii au utilizat metoda ESEM (metoda elementelor elastostatice), o variantă a metodei elementelor finite (FEM), dezvoltată la Mercedes-Benz. Tehnologia digitală a făcut chiar posibilă calcularea sarcinilor dinamice. Mercedes-Benz estimează că perioada de dezvoltare a fost redusă cu aproximativ patru luni prin utilizarea acestei metode. Producția de film documentar intern “Das Auto, das aus dem Computer kam” (mașina din calculator) prezintă inovația.

V8 în loc de motorul Wankel: În decembrie 1970 s-a luat decizia de a instala în locul motorului dezvoltat de Felix Wankel un altul V8 de 3.5 litri produs in-house. Acest vehicul Mercedes-Benz Classic a făcut ca C 111 să poată fi experimentat dinamic până în zilele noastre, deoarece atrage încă atenția la evenimente dedicate vehiculelor clasice.

Un exemplar C 111-II, care datează din 1975, reprezintă un vehicul unic suplimentar care face parte din colecția deținută de companie: ansamblul său de podea are un design sandwich şi este format din două carcase de rășină sintetică ranforsată cu fibră de sticlă, cu o grosime de doar câțiva milimetri care formează o structură de bază pe bază de spumă poliuretanică.

Unt și schiuri: În comparație cu predecesorul său, C 111-II se lăuda cu o serie de detalii convenabile. Acest lucru a fost deosebit de important pentru Rudolf Uhlenhaut, șeful departamentului de dezvoltare a vehiculelor de pasageri Mercedes-Benz. Pe lângă portbagajul obișnuit, vehiculul oferă spațiu pentru a găzdui o valiză şi pe capacul portbagajului, cu ajutorul unor curele, precum și opțiunea de a transporta schiuri. Uhlenhaut a supus şi testului cu unt: în acest proces, vehiculul este condus rapid şi ca urmare se încearcă să se stabilească dacă un pachet de unt introdus în portbagaj se topește ca urmare a căldurii disipate de motor, în ciuda izolării compartimentului.

Arătându-și culorile: În zilele noastre, C 111-II și predecesorul său au format o imagine publică ca vehicule asociate cu nuanţa portocalie metalizată “Weissherbst”. Cu toate acestea, la sfârșitul anilor ’60, s-a gândit inițial să se vopsească în schema Vermillion şi cu nişte aplicaţii sub forma unor dungi. În 1969, C 111 şi-a marcat premiera inițial cu o vopsea albă cu efect special și cu accente într-un portocaliu strălucitor. Cu toate acestea, prin debutul lui C 111-II de la Geneva în urmă cu 50 de ani, schema “Weissherbst” a ieșit ca culoare caracteristică.

Vehicul marcator de recorduri: Dezvoltarea unui autovehicul super sport cu motor Wankel nu s-a mai urmărit din păcate de Mercedes-Benz după C 111-II și echivalentul său cu un ansamblu de podea din plastic. Cu toate acestea, starul vehiculelor experimentale germane încă strălucește: acesta a constituit baza pentru vehiculele foarte reușite care au înregistrat recorduri, precum C 111-II D (1976), C 111-III (1977) şi C 111-IV (1979).

În afara presei: Publicația “Mercedes-Benz C 111” va oferi noi informații despre dezvoltarea acestui dream car și a vehiculului care urmărește recorduri. Cartea va fi publicată în curând de Motorbuch Verlag Stuttgart. Publicația se bazează pe cercetări aprofundate, precum și informații detaliate și fotografii din arhivele Daimler AG, inclusiv multe imagini nepublicate anterior pentru a documenta istoria întregii dezvoltări a acestui fascinant vehicul pentru prima dată.

În total au fost produse 16 autoturisme experimentale C 111: 13 mașini din prima și a doua generație cu motoare Wankel, 2 autovehicule cu motor diesel din treia generație, folosite în încercarea de a seta un record pe circuitul Nardo și o singură mașină de a patra generație cu motor V8.

Mercedes-Benz a introdus un urmaş – C112 – la Salonul Auto de la Frankfurt din 1991 drept o mașină sport propusă pentru producţie. Folosea un motor V12 de 6.0 litri montat central. Dar, după ce a acceptat 700 de precomenzi, compania a decis să nu continue procesul de producție.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/