(video) Acum 25 de ani, în martie 1997, a apărut pe lume primul Mercedes-Benz A-Class
De la bun început, calea către premiera modelului de serie i-a fost deschisă prin două showcar-uri: în 1993 și 1994, Vision A 93 și Studie-A bazat pe acesta, au familiarizat întâi publicul cu noul concept de vehicul, cu care, Mercedes-Benz intrase într-un nou segment. Poziţionat evident sub Clasa S și Clasa E, ambele mașini conceptuale au fost precursorii lui A-Class W 168, prezentat în 1997 și construit până în 2005. Peste 1.1 milioane de cumpărători l-au ales în această perioadă de timp.
Odată cu prezentarea din 1997, brandul a stabilit și o tradiție de succes. Acest lucru se datorează faptului că actuala clasă A este deja la a patra generație. Primul A-Class este un protagonist important al unei inițiative de modele noi de la sfârșitul anilor 1990. De atunci, brandul german a stabilit în mod repetat standarde în acest segment de piață și l-a deschis într-o măsură considerabilă prin alte produse la fel de reușite pe aceeași platformă tehnică, cum ar fi B-Class, CLA, GLA și GLB.
Crearea unei game de modele mai accesibile
Timp de mai multe decenii, autoturismele Mercedes-Benz au aparținut clasei de lux și clasei executive. Acest lucru s-a schimbat în 1982, odată cu lansarea 190/190 E (W 201), un sedan compact prin care marca și-a extins portofoliul în jos, spre o mai mare accesibilitate.
Câțiva ani mai târziu, brandul își lansează inițiativa de produse noi. Începând cu 1996 îşi fac debutul SLK Roadster (seria 170), Clasa A, M-Class (seria 163) și CLK Coupé și Cabriolet (seria 208). În paralel, Mercedes-Benz reînnoiește seriile de modele din Clasa C, Clasa E, Clasa S, CL Coupé, SL și Clasa G în ciclurile lor respective. Ca urmare, brandul a ajuns să aibă o gamă de produse mai largă și mai atractivă ca niciodată pe piață.
Primele versiuni ale mașinii concept Vision A 93 sunt dezvoltate începând cu îndepărtatul 1991. Ulterior provoacă o senzație la Salonul Auto Internațional (IAA) de la Frankfurt pe Main, în septembrie 1993, unde publicului i-a plăcut. Deși urmau să se facă unele schimbări până la momentul premierei mondiale la Salonul Auto de la Geneva (6-16 martie 1997), conceptul de bază extraordinar era deja recunoscut. Lungimea totală inițială îi era de numai 3.350 mm, ceea ce este la egalitate cu o mașină de oraș cu patru locuri.
Dar în martie 1994 la Geneva Motor Show, Vision A 93 redenumit în franceză Studie-A a arătat deja un design apropiat de vehiculul de producție. Aceasta includea o linie de centură înclinată în sus în montantul C. Lungimea a crescut cu 225 mm față de Vision A 93 și era acum de 3.575 mm.
Siguranţă la nivelul unui E-Class
Clasa A nu era doar primul autoturism Mercedes-Benz produs în serie cu tracțiune față, ci şi stabilea standarde în ceea ce privește siguranța pasivă în segmentul său de piață: un concept sandwich unic a adus un nivel de siguranță necunoscut anterior în această clasă de vehicule.
Motorul, transmisia și punțile sunt situate în fața și sub podeaua vehiculului. Acumulatorul, sistemul de evacuare și rezervorul de combustibil sunt poziționate în siguranță într-o brevetată structură compozită, formată din grinzi longitudinale și transversale.
Construcția sandwich oferea, de asemenea, ocupanților un nivel ridicat de protecție în accidentele frontale și laterale. În cazul unui impact frontal violent, unitatea de transmisie a motorului, care fusese instalată sub un unghi, aluneca sub habitaclu. Siguranța pasivă a Clasei A atingea astfel nivelul unui E-Class!
Dar la scurt timp după începerea producției, în octombrie 1997, a fost identificată o altă problemă: în timpul unui test al elanului nestandardizat, organizat în Suedia de către o entitate de presă, modelul a fost răsturnat.
În scurt timp Mercedes-Benz a reacţionat pentru a nu-şi strica mult imaginea şi a introdus pe toate modelele de producţie sistemul electronic de stabilitate ESP și Automatic Brake Assist (BAS) ca dotări standard. În plus, a fost adăugată o configurație mai fermă a setului de arcuri şi amortizoare, completată de o coborâre a caroseriei și de noi anvelope (195/50 R 15 în locul celor inițiale 175/65 R 15).
Toate cele 18.000 de vehicule deja livrate au fost rechemate şi adaptate gratuit pentru clienți. Cu ESP, BAS, airbaguri (inclusiv laterale în uşile frontale), dispozitive de tensionare a centurilor de siguranță și limitatoare de forță a centurii, noul A-Class era mai bine echipat decât orice alt vehicul din segment, deschizând calea pentru o răspândire la nivel de industrie a acestor sisteme de siguranță activă, în special la vehiculele mai mici.
Concept de habitaclu variabil
Din cauza podelei duble, ocupanții unui A-Class de primă generaţie stau relativ sus. Acest lucru face mai ușor accesul şi coborârea. La acestea se adaugă spaţiul unui break de dimensiuni medii cu cinci uşi. Bancheta din spate poate fi mutată sau îndepărtată. Opțional, scaunul pasagerului poate fi îndepărtat în câțiva pași simpli. Un total de 72 de aranjamente diferite de ședere sunt posibile pe acest model.
O podea plată a compartimentului de încărcare și un hayon mare, combinate cu un prag de încărcare redus, facilitează încărcarea și descărcarea bagajelor, având un caracter de minivan. Popular în plus a fost acoperișul glisant neobișnuit de mare.
Pentru prima dată într-o serie Mercedes-Benz mare, aripile din față şi hayonul sunt pe acest A-Class realizate din plastic, dacă nu ştiaţi. Astfel, aceste panouri au contribuit la o greutate redusă de numai 1.000 de kg.
Modelul actualizat din 2001, prezentat tot la Salonul Auto de la Geneva, oferise și mai mult spațiu interior, cu un ampatament extins cu 170 mm. Acest “miracol spațial” a fost şi mai rămâne apreciat de numeroase companii de taxi.
Motoare noi pe benzină și diesel, făcute de la zero
Conceptul sandwich a necesitat proiectarea unei generații de motoare noi cu patru cilindri. Inițial, cele două motoare pe benzină din seria de modele M 166 erau oferite pe A 140 și A 160.
Motoare diesel din seria OM 668 au urmat din 1998. Cu un consum de combustibil de 4.5, respectiv 4.9 litri (în ciclul vechi NEDC), modelele diesel A 160 CDI și A 170 CDI erau deosebit de economice. Aceste motoare turbo diesel sunt printre primele care dispuneau de tehnologia common-rail dezvoltată de Mercedes-Benz împreună cu Bosch. Chiar şi Institutul “Öko-Trend” din Wuppertal i-a acordat modelului A 160 CDI titlul de “cea mai ecologică mașină din Germania”.
Spectrul de putere al celor patru motoare varia iniţial de la 60 la 102 CP. În 1999, A 190 cu 125 CP a devenit cel mai puternic A-Class, înainte ca A 210 EVOLUTION cu 140 CP și elemente AMG să ocupe primul loc în seria de modele în 2002. Acesta din urmă atinge o viteză maximă de 203 km/h, sprintând de la 0 la 100 km/h în 8.2 secunde.
Deşi existau planuri şi prototipuri, o versiune electrică cu baterii de clorură de nichel de sodiu adăpostite în podeaua sandwich nu a mai fost pregătită pentru producția de serie.
Look de Formula 1 și actualizarea modelului
La 1 noiembrie 1998, Mika Häkkinen și echipa McLaren-Mercedes câștigase primul Campionat Mondial de Formula 1 pentru Mercedes-Benz de când Juan-Manuel Fangio a câștigat titlul în 1955 în legendarul Silver Arrow W 196 R. Coechipierul lui Häkkinen, David Coulthard, ocupase locul 3 în Campionatul Piloţilor.
Cu această ocazie, Mercedes-Benz a prezentat două variante speciale ale lui A-Class la Salonul Auto de la Essen din noiembrie 1998: ediția Häkkinen și ediția Coulthard. Pe baza schemei de culori a mașinilor de curse, inclusiv a numerelor de pornire ale celor doi piloți, câte 125 de exemplare au produs produse în total.
În 2001, o actualizare cuprinzătoare a modelului a fost mai izbitoare, deși mult mai puțin spectaculoasă. Inginerii și designerii au adaptat 980 de componente și au echipat maşina cu, printre altele, un ESP de a patra generație și o asistență hidraulică la frânare mai puternică.
Publicul a acceptat bine Mercedes-Benz A-Class. Din 1997 până la actualizarea modelului din 2001 s-au vândut 550.000 de unități. Seria de modele 168 a trecut pragul de un milion în 2003, fiind construită la uzinele Rastatt și – până în 2005 – Juiz de Fora.
Un total de 1.159.321 de vehicule au fost asamblate până când au fost înlocuite cu a doua generație (seria 169). Aceasta a fost prezentată în 2004, se baza la fel pe conceptul sandwich şi a devenit milionară în ce priveşte vânzările.
A treia generație (seria 176) apare în 2012. A fost complet reproiectată și urmează o filozofie diferită, mai sportivă, cu un centru de greutate inferior. Cu toate acestea și, de asemenea, cu designul său dinamic, cucerește grupuri noi, mai tinere de cumpărători într-un timp foarte scurt. Este construită până în 2018.
Apoi, Mercedes-Benz prezintă seria de modele 177, care este în producție până în prezent, stabilind un standard, de exemplu, prin introducerea sistemului multimedia MBUX; de asemenea atingând şi recorduri de vânzări, pentru că asta unește toate cele patru generații ale Clasei A: ele reprezintă succesul Mercedes-Benz în clasa compactă.
Cmentariile sunt închise