(video) Aston Martin Vanquish 25 by Callum – primul proiect al fostului designer-șef Jaguar

În ziua de 1 iulie 2019, Ian Callum a demisionat din proprie iniţiativă din calitate de designer-șef al Jaguar după 20 de ani de muncă şi nu, nu a plecat din câte se credea la pensie.

Britanicul în vârstă de 64 de ani a anunţat peste câteva zile că nu se va retrage din industrie, ci în schimb îşi va deschide un studio de design propriu, care va dezvolta proiecte la scară mică și unice, și nu numai pentru industria auto.

Ian Callum a devenit director de design al companiei care mai nou îi poartă numele – CALLUM. În spatele său stă o experienţă destul de solidă: el este autorul exteriorului tuturor modelelor moderne Jaguar, lansând în interiorul brandului o revoluţie în design, însă anterior a participat şi la dezvoltarea modelelor Aston Martin Vanquish, Vantage şi DB9.

Coloana vertebrală a noii echipe este formată încă din trei foşti angajaţi ai Jaguar. Director comercial a fost numit Tom Bird – cel care a făcut posibil introducerea conceptului C-X75 într-un film cu James Bond, director pe inginerie este Adam Donfrancesco – care a lucrat anterior asupra unor modele stradale şi de curse marca Noble, Aston Martin şi Jaguar, iar director pe programe a devenit David Fairbairn – cu ajutorul căruia a apărut proiectul modelului renăscut Jaguar Lightweight E-Type.

CALLUM are deja un atelier cu o suprafaţă de 1.860 de metri pătrați în Warwick, Anglia, echipat cu tot ce are nevoie pentru a face prototipuri. Primul său proiect vi-l arătăm în cele ce urmează.

Automobilul în cauză este făcut pe baza originalului Aston Martin Vanquish, primul proiect de amploare a lui Ian Callum şi poartă denumirea completă Aston Martin Vanquish 25 by Callum. Va exista în doar 25 de exemplare şi este o maşină dusă la superlativ. Creatorii spun că modelul a fost acum reimaginat, reproiectat, recreat, rafinat și renăscut, fiind folosite materiale noi, tehnologii avansate și inspirație proaspătă.

Din câte putem observa, automobilele vor primi noi bare de protecţie, o grilă de radiator cu ramă din fibră de carbon şi lame orizontale mai pronunţate, iar în loc de farurile anti ceaţă au apărut nişte prize de aer menite să răcească mai bine noile mecanisme de frânare carbo-ceramice. Diferite sunt şi pragurile laterale, dar şi oglinzile exterioare retrovizoare. Farurile sunt noi, reproiectate şi conţin doar LED-uri.

Ferestrele laterale sunt încadrate în elemente exterioare special realizate pentru acest proiect. Cele mai multe elemente decorative de la exterior și interior au un model-semnătură numit “abstract tartan”. Partea posterioară conţine nişte stopuri uşor reproiectate (LED), un difuzor făcut integral din fibră de carbon şi două terminaţii frumoase de eşapament integrate chiar în el!

Arhitectura cabinei modelului sport a fost modernizată serios şi s-a pus accent pe calitatea materialelor folosite, dar şi pe atenţia la detalii.

De exemplu, au apărut noi scaune frontale cu un profil mai sportiv, un complex multimedia cu ecran tactil de 8 inci (cu suport Apple CarPlay, Android Auto şi Bluetooth), un nou sistem audio, un nou volan mai ergonomic şi cu padele în spatele său, un ceas analogic Bremont, multă piele naturală, o suprafaţă din piele şi brodată cu cusături sub lunetă, multe inserţii cu fibră de carbon inclusiv în ceasurile de bord şi altele.

Paleta de culori pentru caroserie şi finisaje conţine peste 15 opţiuni. Fiecare client va avea un contact direct cu echipa în procesul de personalizare.

Intervenții se anunţă şi sub capotă. Motorul V12 de 5.9 litri are o unitate electronică de control reprogramată, un nou arbore de distribuţie şi un nou sistem de evacuare a gazelor de eşapament printre altele aferente. Drept rezultat puterea i-a fost mărită cu 61 de CP (între 500-600 CP rezultat final).

Se mai pune la dispoziție o nouă cutie de viteze automată cu şase trepte şi cu un convertizor de cuplu, deşi proprietarul poate alege să o păstreze pe cea originală manuală.

În setul de modificări mai intră noi arcuri şi amortizoare, bare anti ruliu mai mari şi noi roţi cu anvelope de performanţă şi jante de 20 de inci. Aici mai trebuie de menţionat că ecartamentele faţă şi spate au fost lărgite pentru a mări stabilitatea modelului.

Primele exemplare ale modelului vor fi livrate până la sfârşitul anului curent. Mașinile donatoare pentru această serie limitată vor proveni fie de la producătorul însuşi, fie de la proprietarii existenţi care vor dori să-şi modernizeze automobilul.

Potrivit informaţiilor preliminare, preţul de start este în jur de 550.000 de lire sterline, inclusiv maşina.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise