(video) Ferrari a inaugurat noua fabrică în care va produce și mașini electrice, inclusiv baterii și motoare

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noul Ferrari e-building, fabrica care va produce mașini cu motor cu combustie internă, hibride și primul model electric al mărcii, a fost inaugurată astăzi în prezența președintelui italian Sergio Mattarella.

Noua platformă va ajuta compania să-și sporească producția cu până la o treime sau până la 20.000 de mașini anual.

Flexibilitatea producției

Prin e-building, Ferrari își îmbunătățește flexibilitatea producției, în conformitate cu strategia sa de a acorda prioritate calității veniturilor în fața cantității. Fabrica reflectă, de asemenea, principiul neutralității tehnologice, deoarece va găzdui producția și dezvoltarea motoarelor cu combustie internă, a motoarelor hibride și a noilor motoare electrice. Fiecare unitate de propulsie va fi capabilă să ofere senzația de condus caracteristică Ferrari.

Integrarea producției întregii game într-o singură clădire va permite Ferrari să reorganizeze și să realoce mai eficient toate activitățile de producție între facilitățile sale existente din Maranello, sporind capacitatea sa de a se adapta rapid la nevoile de producție.

E-building, o instalație dotată cu tehnologie de ultimă oră, va produce, de asemenea, componentele electrice strategice care sunt extrem de relevante pentru diferențierea tehnologiei și performanței Ferrari: baterii de înaltă tensiune, motoare electrice și osii electrificate! Prin asta aflăm că italienii nu vor cumpăra sau împrumuta agregate de la nimeni, ci vor fi unele făcute in-house.

Apropo, ultimele informații spun că primul Ferrari electric îl vom vedea la sfârșit de 2025. Reuters a aflat de la surse familiare cu subiectul că armăsarul electric italian va costa cel puțin 500.000 de euro! Va urma un al doilea EV, doar că procesu-i de dezvoltare se află într-un stadiu incipient.

Vezi și: (video) Planurile Ferrari până în 2026: 15 modele noi, primul electromobil, succesor pentru LaFerrari şi autopilot

Accent pe mediu

Clădirea, proiectată pentru a atinge cele mai înalte niveluri de performanță energetică, este alimentată – printre alte surse – de peste 3000 de panouri solare instalate pe acoperiș. Doar ele produc 1.3 MW. Odată cu închiderea centralei de trigenerare*, programată pentru sfârșitul anului, clădirea va fi alimentată în întregime cu energie regenerabilă, generată atât din surse interne, cât și externe, cu o garanție de origine.

Au fost adoptate mai multe soluții de ultimă oră pentru reutilizarea energiei și a apei de ploaie. De exemplu, peste 60% din energia utilizată pentru testarea bateriilor și a motoarelor va fi recuperată în acumulatori și redirecționată pentru a alimenta noi procese.

Fabrica a fost construită la nord de campusul Ferrari, care este în curs de extindere. Zona a fost achiziționată și reamenajată fără consum suplimentar de teren, prin înlocuirea structurilor industriale învechite și dispersive din punct de vedere energetic.

*Începând cu 2009, Ferrari a generat electricitate și apă caldă/rece cu ajutorul unei centrale interne de trigenerare, căreia i s-a alăturat în 2022 centrala cu celule de combustibil cu oxid solid de 1 MW pentru generarea de energie. În 2023, aceste două instalații au produs 67% din necesarul de energie al fabricii din Maranello, restul de 33% fiind acoperit de resurse regenerabile. În 2023, centrala de trigenerare a produs 95 GWh de energie electrică. Închiderea acestei centrale – prevăzută pentru sfârșitul anului 2024 – va reduce drastic consumul de gaze și emisiile, marcând un progres semnificativ în planul de decarbonizare al Ferrari.

Accentul pus pe oameni

Formarea și bunăstarea lucrătorilor a fost o prioritate în proiectarea clădirii, care găzduiește și un spațiu dedicat formării profesionale. Calea de formare a persoanelor selectate pentru noile linii a început în urmă cu doi ani, cu scopul de a aprofunda competențele și procesele necesare pentru noile sisteme și produse, precum și de a consolida cunoștințele legate de motorul electric.

În deplină continuitate și sinergie cu competențele mecanice și electronice care au constituit întotdeauna patrimoniul Ferrari, au fost dezvoltate competențe suplimentare, de exemplu în domeniul chimiei și al proceselor de producție pentru asamblarea bateriilor.

Mai aflăm că procesele de producție sunt echipate cu roboți colaborativi, care își adaptează comportamentul în funcție de nevoile operatorului. Vor exista și așa-numiți gemeni digitali, care creează o replică digitală a produselor și proceselor. Aceste soluții fac posibilă punerea tehnologiei sub controlul și în serviciul angajaților, al căror rol este astfel sporit și mai mult în cadrul procesului de producție, cu scopul de a asigura excelența și atenția la detalii.

În cadrul fabricii, au fost concepute, de asemenea, diverse soluții pentru a îmbunătăți bunăstarea oamenilor în mediul de lucru: posturi de lucru ergonomice, zone de relaxare, confort acustic și vizual și combinația corectă de iluminare naturală și artificială sunt câteva dintre aspectele cele mai benefice.

Concentrarea asupra comunității

Noul e-building este o confirmare a rolului central al Ferrari în peisajul industrial local. Este un rol consolidat prin investiții continue realizate în funcție de nevoile specifice ale comunității locale.

Integrarea clădirii în contextul urban a fost perfecționată printr-o reamenajare de peste 100.000 m2 și o reproiectare a infrastructurii rutiere. Au fost construite, de asemenea, un drum care deservește amplasamentul și o pistă de biciclete de 1.5 km conectată la rețeaua orașului.

Proiectarea drumurilor, în special, asigură concentrarea traficului greu într-o zonă din jurul centrului logistic, reducând astfel intruziunea acestuia pe traseele pietonale.

Designul arhitectural

Fațadele exterioare și principalele spații interioare ale clădirii au fost desenate de MCA. Mario Cucinella Architects este o firmă aflată în prima linie a dezvoltării de soluții durabile și regenerare urbană, în sinergie cu echipa Ferrari.

Cu o formă dreptunghiulară și o înălțime de 25 m, clădirea este în armonie cu peisajul și clădirile din jur. Se recunoaște printr-o fațadă cu o “piele” personalizată și foarte eficientă. Alegerea geamurilor opaline, intercalate cu porțiuni de sticlă transparentă, atenuează masa vizuală impunătoare a clădirii și permite distribuirea luminii naturale în interiorul acesteia, în timp ce noaptea seamănă cu o lanternă strălucitoare.

Componentele fațadei au fost proiectate și fabricate în conformitate cu logica Design for Manufacturing and Assembly (DfMA), pentru a facilita operațiunile de asamblare și întreținere la fața locului. Acest lucru a permis eficientizarea costurilor și reducerea impactului asupra mediului legat de materialele și procesele utilizate.

Date și informații privind construcția

  • Proiect: Mario Cucinella Architects.
  • Durata lucrărilor: 2 ani.
  • Lucrători pe șantier: 350.
  • Suprafața totală: 42.500 m2.
  • Secții la etajul inferior: sisteme generale.
  • Parter: asamblarea vehiculelor și logistică.
  • Mezanin: sisteme generale, birouri.
  • Etajul al doilea: asamblarea vehiculelor, motoare și componente.
  • Personalul E-building: peste 300 de lucrători.
  • Certificări energetice: LEED (nivel platină) și NZeb.
  • Eficiența clădirii: -2,7 Kton CO2e față de o clădire neelectrificată comparabilă.
  • Infrastructură digitală: Wi-Fi 6.0 cu bandă ultra largă pentru gestionarea informațiilor de producție. Printre alte funcții, localizează și afișează componentele în 3D în timpul asamblării. Mai previne și coliziunile AGV-urilor (Automated Guided Vehicles pentru transportul componentelor și mașinilor).
  • Tratarea apei: Rezervor de stocare de 200 m3 pentru colectarea, tratarea și reutilizarea apei de ploaie. Rezervor de laminare de 1000 m3 pentru controlul debitului excesiv.
  • Zone verzi: 200 de copaci
  • Parcări: 1400 de locuri, mult mai multe decât este necesar, care vor atenua impactul lucrătorilor asupra parcărilor publice locale.

Cmentariile sunt închise