(video) Los Angeles 2019: Premieră mondială – Noul şi magnificul Audi RS Q8

Deţinătorul timpului record pe Nurburgring printre SUV-uri a debutat la Salonul Auto de la Los Angeles. Noul Audi RS Q8 poate fi numit lejer un Lamborghini Urus, doar că mai accesibil şi practic la fel de rapid, diferenţa de acceleraţie 0-100 km/h constituind doar 0.2 secunde!

Noul RS Q8 devine şi al doilea SUV al mărcii care poartă sigla RS şi la fel ca noul Audi RS 6 Avant va fi disponibil pe piaţa din SUA.

Ce are sub capotă?

  • Motor V8 TFSI twin-turbo cu 600 de CP şi 800 Nm de cuplu (între 2.200-4.500 rpm), cu ajutorul căruia poate face 0-100 de km/h în 3.8 secunde (0-200 în 13.7 secunde) şi prinde o viteză maximă de 250 km/h. Viteza maximă poate fi mărită până la 305 km/h dacă se comandă mecanisme de frânare carbo-ceramice opţionale.
  • Motorul face parte dintr-un sistem mild hybrid (MHEV) care mai conţine un sistem electric de 48 V, un demaror-generator şi o baterie litiu-ion separată. Toate pot asigura nu doar o economie de până la 0.8 litri de benzină la 100 de km, ci şi recuperare de energie, dar şi rulare cu propulsorul complet deconectat până la 40 de secunde.
  • O altă noutate este un sistem de deconectare a cilindrilor când nu este nevoie. La sarcini și viteze mici și intermediare se dezactivează cilindrii 2, 3, 5 și 8 în treptele superioare ale cutiei de viteze, prin oprirea injecției, aprinderii și închiderea supapelor de admisie și de evacuare.
  • Sunetul produs de sistemul de evacuare a gazelor de eşapament poate fi reglat prin sistemul Audi drive select.
  • Cutia de viteze este una tiptronic cu opt trepte şi transmite puterea spre roţi prin intermediul unui sistem de tracţiune integrală permanentă quattro. Cuplul este distribuit standard printr-un diferenţial central operabil mecanic în proporţie de 40:60 (poate fi aruncat pe roţile din faţă în proporţie de până la 70% sau până la 85% pe cele din spate, după cum este necesar). Dacă una din roţi începe să alunece, în mod automat mai mult cuplu este trimis către puntea cu cea mai bună tracţiune.
  • Noul RS Q8 mai are un sistem de control selectiv al cuplului pentru roţi (frânează uşor roțile cu sarcină redusă pe interiorul unei curbe înainte ca acestea să se învârtă), iar cu un diferenţial sport activ quattro standard cuplul poate balansa între roţile din spate în viraje şi la viteze mari, îmbunătățind astfel tracțiunea, stabilitatea și dinamica.

Ce îi conţine şasiul?

  • Noul RS Q8 are o suspensie cu un design five-link pe ambele punţi. Legăturile și subcadrele sunt realizate în mare parte din aluminiu. Ecartamentul pe puntea din faţă măsoară 1.692 mm, iar pe cea din spate 1.696 mm.
  • Suspensia pneumatică sport cu care este dotat (standard), în dependenţă de situaţie, poate modifica garda la sol într-un interval de 90 mm.
  • Standard sunt nişte stabilizatoare electromecanice anti-ruliu (EAWS) care folosesc energia din sistemul electric de 48 V pentru a nu lăsa maşina să se încline prea tare în curbele abordate cu viteză.
  • Standard se mai oferă un sistem de roţi directoare spate şi o servodirecţie progresivă cu un raport direct. Aceasta din urmă dezvoltă forțe de întoarcere semnificativ mai mari prin creşterea unghiului de direcție pentru un feedback mai precis. Prin asistenţa electrică nou dezvoltată şoferul va fi mereu conectat cu șoseaua.
  • Conducătorul maşinii îi poate schimba caracterul folosind Audi drive select. Șase profile sunt disponibile: comfort, auto, dynamic, efficiency și cele individual configurabile RS1 și RS2, acestea din urmă putând fi de asemenea activate direct folosind butonul “RS MODE” de pe volan. Prin modul RS2 se poate influenţa rapid şi direct ESC-ul (care conţine un mod sport sau poate fi deconectat complet) prin apăsarea unui singur buton.
  • SUV-ul german vine standard cu cele mai mari roţi instalate pe vreun model Audi din uzină, care măsoară 295/40 şi cu jante din aluminiu de 22 de inci. Opţionale sunt disponibile de 23 de inci într-un design unic pentru model, iar în dependenţă de specificaţiile opţionale Carbon Black sau Vorsprung acestea pot avea un finisaj diferit.
  • Mecanismele de frânare standard sunt compuse din discuri de oţel, ventilate intern şi perforate (420/370 mm) şi etrieri cu 10 pistoane vopsiţi în culoare neagră (opţională roşie). Opţionale sunt unele carbo-ceramice nou dezvoltate, care sunt cu 34 de kg mai uşoare decât cele din oţel şi conţin discuri de 440 de mm pe puntea din faţă (370 mm pe spate). Etrierii pot fi aici de culoare gri, roşie sau albastră.

Prin ce diferă la exterior şi interior?

  • De un Audi Q8 obişnuit diferă în primul rând prin lăţimea mai mare cu 10 mm pe puntea din faţă şi cu 5 mm pe cea din spate, datorită arcurilor extinse pentru a adăposti jantele masive.
  • Caroseria poate fi vopsită în una din cele 9 culori la alegere (una solidă şi alte opt cu efect metalizat sau perlat). Paleta poate fi extinsă datorită programului Audi exclusive.
  • Printre alte detalii: farurile pot fi de tip RS HD Matrix LED cu decor negru pe interior şi împreună cu stopurile LED conţin o funcţie de aprindere/stingere animată unică (diferită faţă de ce se poate găsi pe un Q8 obişnuit), grila de radiator Singleframe este finisată într-un negru lucios, noi sunt barele de protecţie cu prize de aer mărite, o crăpătură specifică între grilă şi capotă, spoilerul de deasupra lunetei, difuzorul şi terminaţiile ovale cromate ale eşapamentului RS (opţional negre cu eşapament RS sport).
  • Pentru decorul interior se oferă standard inserţii din aluminiu fumuriu şlefuit. Volanul este acoperit cu piele perforată, este turtit în partea inferioară şi are padele din aluminiu în spatele său. Scaunele RS sport sunt tapiţate cu piele perforată Valcona, aranjată sub forma unor romburi şi cu logouri RS brodate. Tapiţeria perforată a adus în premieră şi un sistem de ventilare. Şi un sistem de masaj este disponibil opţional.
  • Şoferul va avea acces la un RS Monitor care îi va arăta diverse informaţii tehno-dinamice în timpul rulării, iar panoul de bord digital cuprinde câteva afişaje speciale RS, inclusiv unul care arată momentul oportun de schimb al treptei când o viteză maximă de rotaţie a motorului este atinsă.
  • Printre alte dotări se numără praguri iluminate, inserţii din fibră de carbon, proiectoare cu embleme Audi Sport la deschiderea tuturor uşilor, hayon acţionat electric, o banchetă spate care se poate rabata în proporţii de 40:20:40 şi mişca longitudinal pentru ca volumul portbagajului să crească până la 1.755 de litri.
  • Opţional se oferă un cârlig de remorcare, deschidere a hayonului printr-un gest al piciorului, o cameră suplimentară pentru trailer assist, etc.

Noul Audi RS Q8 va fi disponibil la comandă din primul trimestru al lui 2020. Preţul de start în Germania este de 127.000 de euro, comparativ cu suma minimă de 210.000 de euro pentru un Lamborghini Urus.

Clienţii vor mai putea opta pentru două pachete RS design pentru interior, pachete optice Carbon Black şi Vorsprung pentru exterior şi peste 30 de sisteme de protecţie şi asistenţi. Inelele Audi şi emblemele RS pot fi de asemenea vopsite în culoare neagră.

GALERIE FOTO (sursă imagini stand: motor1.com)

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/