(video) Platforma e-Carburanți arată de unde se poate cumpăra zilnic cea mai ieftină benzină şi motorină în Moldova

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Zis şi făcut! ANRE a lansat o aplicaţie despre care pomenise încă anul trecut că va ajuta conducătorii auto din Republica Moldova să identifice staţiile de alimentare care propun cele mai mici preţuri la principalele tipuri de carburanţi. Aria de acoperire a staţiilor înregistrate în aplicaţie este limitată între Prut şi Nistru doar.

Din ce am reuşit să aflăm, fiecare agent economic este obligat să participe zilnic în actualizarea platformei online în conformitate cu tarifele plafon care se stabilesc tot zilnic de către ANRE. Amintim că tarifele plafon sunt nişte preţuri maximale pentru benzina COR 95 şi motorina standard, peste care petroliştii nu pot trece atunci când le formează pe cele afişate la propriile panouri.

Totuşi, companiile sunt în drept să vândă produse la preţuri mai mici decât aceste tarife plafon, dacă îşi permit, astfel încât orice consumator interesat poate beneficia de reduceri.

După mai multe săptămâni de teste, în regim deplin funcțional a devenit platforma e-Carburanți, care reprezintă o hartă interactivă prin intermediul căreia ANRE oferă acces public la informațiile privind prețurile zilnice la produsele petroliere principale de tip standard, dar și gazul lichefiat, stabilite de către titularii de licență.

Acestea pot fi selectate pentru fiecare stație sau adresă de amplasare, cu posibilitatea sortării datelor în funcție de criteriul celui mai mic preț după localitate (raion, municipiu/oraș) sau denumirea companiei petroliere. În rezultat, consumatorii pot identifica în timp real stația dintr-o zonă geografică anumită care comercializează la cel mai convenabil preț un anumit tip de produs petrolier.

Grație platformei, consumatorii pot afla că, de exemplu, în municipiul Chișinău, cel mai mic preț la benzina A95 și motorină este oferit de către o stație de lângă localitatea Băcioi. La nordul țării cea mai ieftină benzină și motorină ar putea fi găsită la o stație din orașul Glodeni. La sud şi la moment în toată ţara, cea mai ieftină benzină ar putea fi procurată pe drumul național M3 în apropierea unei localități din raionul Cimișlia (22.29 lei), iar cea mai ieftină motorină poate fi găsită la o stație din municipiul Cahul (18.50 lei).

Informațiile pe platforma e-Carburanți vor fi actualizate în fiecare zi lucrătoare, reflectând prețurile pentru carburanți afișate la stațiile de alimentare. Astfel, prețurile operate de companiile petroliere vor deveni pe deplin transparente, iar orice cetățean va putea opta pentru stația care oferă cele mai competitive prețuri la carburanți. Acest instrument va mai stimula concurența între operatori și va contribui la trecerea la o piață cu adevărat liberă în sectorul produselor petroliere.

În contextul celor spuse, iată şi tarifele plafon stabilite pentru ziua de mâine, 3 februarie, acestea fiind în continuă creştere:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/