(video) Premieră: Noul Bugatti Bolide – hipercar de circuit conceptual cu 1850 CP şi 1240 kg
Bugatti a dezvoltat cel mai extrem model din istoria sa, un hipercar de circuit, deocamdată în calitate de concept, deşi există şi un prototip de teste funcţional, care are un raport greutate-putere fără precedent de numai 0.67 kg per CP! Automobilul a debutat în această după amiază în cadrul unui eveniment digital.
Evenimentul de prezentare în reluare:
Caracteristici cheie:
- Maşina dă răspunsul la întrebarea: ce ar fi dacă Bugatti ar construi un vehicul radical de uşor în jurul motorului său iconic W16 de 8.0 litri?
- A fost făcută în doar opt luni de zile. La bază stă grupul motopropulsor modificat foarte semnificativ al lui Chiron Pur Sport.
- Studiul experimental Bugatti Bolide este o mașină hiper sport orientată pentru folosirea exclusiv pe circuite, în completă conformitate cu reglementările FIA, cu un motor W16 derivat din cel folosit pe maşinile de serie, ca tren de rulare combinat cu un corp minim pentru o forță de apăsare maximă.
- În același timp, Bugatti Bolide este cel mai extrem şi fără compromisuri, cel mai rapid și mai ușor concept de vehicul din istoria recentă a companiei – cu un raport greutate-putere incredibil de doar 0.67 kg per CP! Acest lucru este posibil datorită combinației motorului W16 forţat să producă 1.850 CP/1.850 Nm (cu benzină de curse cu cifră octanică 110, cu cifră octanică 98 generează 1.600 CP) și a unei greutăți uscate a vehiculului de doar 1.240 kg.
- Bugatti a proiectat unitatea special pentru utilizarea pe circuite și a optimizat motorul și cutia de viteze, în special pentru turații mai mari. Printre altele, acest lucru include dethrottling-ul sistemului de admisie și evacuare pentru a obține o caracteristică de răspuns chiar mai rapidă, mai spontană și extremă. Cele patru turbocompresoare nou dezvoltate sunt echipate cu lame optimizate pentru a crește mai multă presiune și putere la turații mai mari ale motorului. Pentru a obține o lubrifiere optimă chiar și sub forțe centrifuge extrem de mari, circuitul de ulei, presiunea uleiului, supapele de reținere, deflectoarele, rezervoarele de ulei şi proiectarea pompei pentru lubrifierea bazinului uscat au fost optimizate. Greutatea sistemului de propulsie este, de asemenea, redusă semnificativ în același timp.
- În loc de un sistem de răcire apă-aer, Bugatti Bolide are unul de tip aer-aer cu pre-răcire cu apă pentru o performanță optimă pe circuite. Afluxul are loc din față printr-o conductă de aer internă și una externă de pe fiecare parte a vehiculului. Cele două răcitoare de apă, care sunt dispuse în fața punții față, oferă un sistem de radiatoare mai eficient în ceea ce privește debitul, decât se obișnuiește chiar și în Formula 1. Trei răcitoare de ulei răcite cu aer pentru motor, transmisie și diferențial, cu pre-răcire cu apă, reduc temperatura chiar și în turele de curse dinamice.
- Nişte compresoare radiale turbofan nou dezvoltate, dintr-o combinaţie hibridă de titan şi carbon, aerisesc și răcesc mecanismele de frânare de curse de înaltă performanță. La fel ca în Formula 1, Bolide este oprit de frâne de curse cu discuri ceramice și alte straturi speciale. Etrierele de frână cântăresc doar 2.4 kilograme fiecare. Jantele din magneziu forjate din față cu blocare centrală cântăresc 7.4 kg, iar cele din spate 8.4 kg. Anvelopele au o lăţime de 340 mm pe faţă şi 400 mm pe spate (Chiron are unele de 285 și 355 mm respectiv). Un sistem de prindere cu aer comprimat în patru puncte facilitează schimbarea uşoară a anvelopelor, iar un sistem rapid de realimentare cu carburant permite realimentarea sub presiune.
- Toate șuruburile și elementele de fixare sunt fabricate complet din titan. În plus, în multe locuri se utilizează componente funcționale goale, cu pereți subțiri, realizate dintr-un aliaj aerospațial de titan. Acestea provin de la o imprimantă 3D și sunt extrem de subțiri, cu grosimi de perete de până la 0.5 milimetri. Cu toate acestea, acestea sunt încă foarte stabile, cu o rezistență la tracțiune de 1.250 newtoni pe milimetru pătrat.
- Componentele hibride, cum ar fi arborele cardanic auxiliar de 0.5 metri lungime, combină fibrele de carbon de înaltă rezistență și ultra rigide cu nişte accesorii de capăt din titan imprimate 3D și pot rezista la o temperatură continuă de funcționare de până la 260 de grade Celsius. În acest exemplu, soluţia reduce greutatea cu aproximativ jumătate, la 1.5 kilograme și, datorită reducerii maselor rotative, crește capacitatea de rotație a motorului în același timp. Forțele care acționează pe aripile din față și din spate sunt transferate de elemente de titan ultra uşoare, dar foarte solide. Cântăresc doar 600 de grame în față și doar 325 de grame în spate.
- O inovație la nivel mondial este “pielea” exterioară “morfabilă” a prizei de pe acoperiș, care asigură optimizarea activă a fluxului de aer. În cazul în care vehiculul este condus cu o viteză redusă, suprafața sa rămâne netedă. În schimb, un câmp de bule se umflă atunci când maşina se conduce la viteze mari. Soluţia reduce rezistenţa aerodinamică a prizei cu 10% și asigură o reducere cu 17% a forțelor de ridicare. În plus, debitul pe aripa din spate este optimizat. La 320 km/h, forţa de apăsare constituie 1.800 de kilograme pe aripa din spate și 800 de kilograme în aripa din față.
- Printre altele, un sistem cinematic push rod cu amortizoare orizontale asigură o manipulare precisă. Rezervoarele de ulei sunt dispuse în interiorul amortizoarelor, ceea ce îmbunătățește aerodinamica. Cântărind doar 100 de grame, lansetele sunt proiectate ca o construcție ușoară din titan cu pereți subțiri și optimizată pentru flux, cu o sarcină de flambaj de 3.5 tone, care corespunde unei greutăți uscate a aproximativ două exemplare Chiron. Brațele de comandă sudate, din oțel inoxidabil aerospațial, au o rezistență la tracțiune de 1.200 newtoni pe milimetru pătrat și sunt, de asemenea, proiectate ca profile de aripă.
- Echipa Bugatti a dezvoltat un monococ ușor din carbon în jurul unității de propulsie. Capătul frontal integrat cu flanșă este realizat, de asemenea, din fibre de carbon de înaltă rezistență, la fel ca și corpul complet aerodinamic și monococul în sine. Rezistența la tracțiune a fibrelor unice este de 6.750 newtoni pe milimetru pătrat, rigiditatea unei singure fibre este de 350.000 newtoni pe milimetru pătrat. Acestea reprezintă cifre la care se ajunge doar în industria aerospațială. Cadrul din spate, proiectat ca un ansamblu de oțel sudat, oferă o rezistență maximă la tracțiune de 1.200 newtoni pe milimetru pătrat, în ciuda grosimii peretelui de numai 1 milimetru – acest lucru este posibil prin utilizarea oțelului inoxidabil de înaltă rezistență, care de altfel este doar folosit în aviație.
- Cu o înălțime totală de numai 995 milimetri, Bugatti Bolide are exact aceeași înălțime ca istoricul Bugatti Type 35 (o maşină de curse care a înregistrat peste 2.000 de victorii între anii 1924 și 1930, cu o greutate de aproximativ 750 kg, o putere de până la 140 CP dintr-un motor cu opt cilindri şi volum de 2.3 litri, cu un compresor şi două carburatoare (în funcţie de versiune) şi o viteză maximă de 215 km/h), în funcție de volan și de parbrizul trunchiat și este cu aproximativ 300 de milimetri mai plat decât Chiron. Ampatamentul este de 2.75 metri și lățimea de 1.99 metri. La fel ca într-o mașină de curse LMP1, ocupanții pliază ușile care sunt articulate în partea din față într-un unghi, stau pe un prag care are o lățime de doar 70 de milimetri, ca la un model Type 35, și apoi își așează picioarele în interior. Datorită unui perete lateral care este cu aproximativ 150 de mm mai mic decât cel al modelului Type 35, procedura este rapidă și ușoară – pentru șoferi cu o înălțime a corpului de 2 metri.
- Siguranța este asigurată cu echipamente proiectate în conformitate cu reglementările FIA. Acestea includ compatibilitatea dispozitivului HANS, un sistem automat de stingere a incendiilor, un dispozitiv de remorcare, realimentare sub presiune cu vezică de combustibil, încuietori centrale pentru roți, geamuri ușoare din policarbonat și un sistem de centuri de siguranţă în șase puncte. Podelele laterale a monococului, cu nişte conducte de răcire din carbon integrate, au fost proiectate din start şi ca structuri de impact lateral și de ranforsare structurală a monococului.
- Habitaclul are doar două locuri pentru pasageri. Pilotul poate vedea toate informaţiile necesare pe un singur monitor instalat pe coloana de direcţie. Pentru o poziție de ședere optimă, atât pedalele, cât și suportul pentru picioare al pasagerului, pot fi deplasate cu 150 de milimetri.
- Ca și în cazul altor vehicule Bugatti, echipa de design folosește, de asemenea, o împărțire a culorilor în Bolide. Comparativ cu alte modele, ponderea părților vizibile din carbon este crescută cu până la 60%. Doar aproximativ 40% din suprafețe sunt vopsite – într-o reinterpretare a istoricului francez Racing Blue.
- Bugatti Bolide poate atinge caracteristici dinamice care sunt aproape egale cu ale monoposturilor de Formula 1, în timp ce viteza sa maximă poate depăşi 500 km/h – fără a compromite manevrabilitatea maximă și agilitatea maximă. O acceleraţie de pe loc şi până la 100 de km/h o poate face (în simulare) în 2.17 secunde, iar până la 500 de km/h în 20.16 secunde!
- Conform simulărilor, Bugatti Bolide poate parcurge un tur al circuitului de la Le Mans în 3:07.1 minute şi un tur în jurul Nordschleife în 5:23.1 minute (foarte aproape de timpul înregistrat de Porsche 919 Hybrid)!
Nu s-a decis încă dacă Bugatti Bolide va intra în producția de serie!
Specificaţii tehnice:
[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2020/10/bugatti-bolide-technical-data.pdf”]
Cmentariile sunt închise