(video) S-a reuşit! Northvolt a produs prima celulă de baterie complet reciclată
O performanţă importantă în şi pentru industria maşinilor electrice! Northvolt a anunțat că prin programul său de reciclare – Revolt – a produs prima sa celulă de baterie litiu-ion cu un catod de nichel-mangan-cobalt (NMC) produs cu metale recuperate exclusiv în procesul de reciclare a unor baterii deja uzate!
În mod unic, toate procesele de reciclare și producție au fost finalizate pe o singură platformă, la Northvolt Labs din Västerås, Suedia. Dezvoltarea reprezintă o descoperire pentru industria bateriilor și o piatră de hotar pentru Northvolt în misiunea sa de a stabili o aprovizionare durabilă de baterii pentru a sprijini decarbonizarea societății.
„Ceea ce am arătat prin asta este o cale clară pentru închiderea buclei bateriilor și că există o alternativă durabilă, preferabilă din punct de vedere ecologic, la mineritul tradiţional pentru a obține materii prime pentru producția de baterii. Procesul de reciclare descoperit şi testat cu succes poate recupera până la 95% din metalele dintr-o baterie la un nivel de puritate la egalitate cu materialul virgin proaspăt. Ceea ce avem nevoie acum este să extindem capacitățile de reciclare în așteptarea volumelor viitoare de baterii care necesită reciclare.”
Emma Nehrenheim, şeful Revolt
Metalele reciclate, precum nichelul, manganul și cobaltul, utilizate în celula unei baterii pentru o maşină electrică, au fost recuperate dintr-un set de baterii uzate printr-un tratament hidrometalurgic cu energie scăzută care implică utilizarea unei soluții apoase pentru a izola metalele și a le separa de impurități.
După ce a demonstrat validitatea și eficiența procesului său de reciclare, Northvolt își îndreaptă acum atenția asupra extinderii capacităților de reciclare pentru a-și îndeplini scopul de a produce celule cu 50% material reciclat până în 2030.
Pentru a asigura acest lucru, Revolt Ett, prima fabrică de reciclare la scară giga a companiei, aflată în prezent în faza de proiectare în adiacentul gigafabricii Northvolt Ett din Skellefteå, Suedia, va fi extinsă dincolo de proiectul său inițial pentru a permite reciclarea a 125.000 de tone de baterii pe an.
Cu procesul de construcţii programate să înceapă în primul trimestru al anului 2022 și operațiunile în 2023, uzina de reciclare va primi material pentru reciclare din două surse: bateriile scoase din uz de la vehicule electrice și resturi de producție de la Northvolt Ett.
Pe lângă faptul că va deveni cea mai mare fabrică de reciclare a bateriilor din Europa, Revolt Ett va fi singura platformă pe scară largă din Europa capabilă să recicleze litiu pe lângă nichel, mangan, cobalt și alte metale! Materialele recuperate de la Revolt Ett vor fi furnizate pentru producătorul de celule de baterii Northvolt Ett. Metalele reciclate vor fi suficiente pentru producția de baterii într-o capacitate totală de 30 GWh pe an (jumătate din producția totală anuală de celule a Northvolt Ett).
Pe lângă livrarea directă a metalelor principale (nichel, mangan, cobalt și litiu) în procesele de producție a bateriilor Northvolt, Revolt Ett va recupera cuprul, aluminiul și materialele plastice din bateriile și materialele pe care le reciclează – toate acestea vor fi refolosite în fluxurile de producție prin terți locali.
„Pe măsură ce revoluția vehiculelor electrice câștigă viteză, ar trebui să fim atenți că aproximativ 250.000 de tone de baterii vor ajunge la sfârșitul duratei de viață în Europa până în 2030. În acest sens, unii văd provocări și obstacole. La Northvolt, vedem oportunități.
Similar cu modul în care am găsit soluții noi și durabile pentru manipularea subprodusului de sare la Northvolt Ett – tratându-l ca un produs valoros și nu ca deșeu – același lucru este valabil și în cazul bateriilor scoase din uz.
În cele din urmă, angajamentul față de circularitate nu numai că va reduce semnificativ impactul asupra mediului al industriei bateriilor, dar va contribui și la viziunea noastră de a stabili un nou punct de referință pentru sustenabilitatea în producție.”
Emma Nehrenheim
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise