(video) Se încarcă în 5-10 minute! Două noi tipuri de baterii pentru maşini electrice au fost anunţate practic concomitent

O companie din Israel a reușit să producă prima baterie pentru mașini electrice care se poate încărca complet în numai cinci minute. Bateria litiu-ion a fost dezvoltată de israelienii de la StoreDot și produsă de compania Eve Energy în China pe o linie standard de producție.

https://www.youtube.com/watch?v=ZkMMxmPfWVA

Bateria, care se încarcă în doar cinci minute pentru o autonomie de 160 de km (capacitatea-i deocamdată este necunoscută), este produsă pe baza unei tehnologii care are aceleași costuri cu bateriile auto obișnuite. Compania StoreDot a mai produs prin această tehnologie inovatoare baterii destinate telefoanelor, dronelor și scuterelor electrice, având un parteneriat chiar și cu Tesla.

Bateriile litiu-ion existente folosesc grafitul ca un electrod, în care ionii de litiu sunt împinși să stocheze sarcina. Dar, atunci când acestea sunt încărcate foarte rapid, ionii se congestionează și se pot transforma în metal, provocând un scurt circuit.

Bateria StoreDot înlocuiește grafitul cu nano particule semiconductoare în care ionii pot trece mai rapid și mai ușor. Aceste nano particule se bazează în prezent pe germaniu, care este solubil în apă și mai ușor de controlat în procesul de fabricație. Dar planul StoreDot este de a folosi siliciu, care este mult mai ieftin, și se așteaptă ca să aibă prototipuri funcţionale deja până la sfârşit de 2021.

Doron Myersdorf, CEO-ul companiei, a spus că costul va fi același cu cel al bateriilor litiu-ion existente. În plus, bateriile StoreDot trebuie să reziste până la o mie de cicluri de reîncărcare, cu o pierdere de cel mult 20% din capacitate.

Israelienii au atras capital de 130 de milioane de dolari de la mari companii industriale precum Daimler, BP, Samsung și TDK și potrivit The Guardian, în 2020 StoreDot a fost desemnată de Bloomberg compania-pionier în domeniul energiei.

Cu toate acestea, va dura până ne vom bucura de această invenție pentru că o astfel de încărcare ultra-rapidă are nevoie de încărcătoare de putere mult mai mare decât cele disponibile în prezent.


De cealaltă parte, de peste ocean, oamenii de știință de la Centrul pentru motoare electrochimice din Pennsylvania, SUA, au anunțat la fel dezvoltarea unui nou tip de baterie. Aceasta va fi în măsură să suporte încărcare rapidă fără precedent, și va deveni, de asemenea, mai compactă, mai puternică și mai ieftină decât cele actuale.

Bateriile lor din litiu-fier-fosfat sunt capabile să ofere o autonomie de cel puțin 400 de kilometri, asta având o capacitate de doar 40 kWh! În același timp, pot suporta până la 300 kW putere de încărcare, ceea ce, potrivit calculelor dezvoltatorilor, va permite unui vehicul electric echipat cu astfel de baterii să accelereze de pe loc şi până la 100 de km/h în circa 3.0 secunde. Durata de viață a bateriei proiectate este de peste trei milioane de kilometri.

Noul tip de baterie utilizează o soluţie de auto-încălzire dezvoltată anterior în centrul lui Wang. Pentru aceasta folosește o folie subțire din nichel cu un capăt atașat la terminalul negativ și celălalt care se extinde în afara celulei pentru a crea un al treilea terminal. Odată ce electronii curg, încălzește rapid folia de nichel prin încălzirea de rezistență și astfel încălzește interiorul bateriei. Odată ce temperatura internă a bateriei este de 60 de grade Celsius, comutatorul se deschide și bateria este gata pentru încărcare rapidă sau descărcare.

Echipa lui Wang a modelat această baterie folosind tehnologiile existente și abordări inovatoare. Ei sugerează că, folosind această metodă de auto-încălzire, pot folosi materiale cu costuri reduse pentru catodul și anodul bateriei și un electrolit sigur, de joasă tensiune. Catodul este din litiu-fier-fosfat stabil termic, care nu conține niciunul dintre materialele scumpe și critice, cum ar fi cobaltul. Anodul este realizat din grafit cu particule mari – din nou un material sigur, ușor și ieftin.

Potrivit directorului Centrului Chao-Yang Wang, doar cu condiția că vehiculele electrice să fie echipate masiv cu astfel de baterii, costul acestora va fi comparabil cu prețul actual al mașinilor cu motoare cu ardere internă. În plus, bateriile din Pennsylvania pot fi reîncărcate în doar 10 minute. Chao Yan-Wang mai este de părere că de inovaţia lor ar trebui să beneficieze cu siguranță piaţa de maşini electrice produse în masă şi astfel, în curând, toată lumea își va putea permite un EV.

În ambele cazuri, noile tipuri de baterii care se pot încărca ultra rapid şi pot stoca o cantitate de energie pentru o autonomie mare într-o formă mai redusă, ar trebuie să apară în comercializare până în 2025.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/