(video) VW anunţă că a reuşit să-şi facă cele mai noi motoare diesel mai curate decât oricând. Iată cum i-a reuşit
Twin dosing sau dozarea dublă este numele procesului inovator pe care Volkswagen îl folosește acum pentru a reduce la minimum oxizii de azot din gazul de evacuare generat de motoarele diesel. Noua generație de propulsoare diesel reduc valorile NOx cu aproximativ 80%.
De menţionat că, în timp ce motoarele diesel emit o cantitate mai mică de CO2 decât echivalentul lor pe benzină, ele emit mai mult NOx. Spre deosebire de dioxidul de carbon, anume oxizii de azot sunt mai periculoşi pentru sănătatea omului şi contribuie la formarea smogului sau a ploilor acide.
În timp ce primul vehicul construit folosind o arhitectură electrică se pregătește de lansare pe piaţă (noul ID.3), lucrările de optimizare a motoarelor cu combustie sunt în plină desfășurare. Motivul fiind că, pe lângă modelele toate electrice, Volkswagen va continua să ofere motoare pe benzină și diesel împreună cu vehicule hibride în următorii ani, pentru a răspunde întregii game de cerințe ale clienților.
Noul proces de tratare a gazelor de evacuare cunoscut sub numele de twin dosing reprezintă un pas major spre motoare diesel mai curate. Procesul a fost folosit pentru prima dată pe motorul TDI de 2.0 litri care a început a fi instalat pe VW Passat facelift din 2019, iar acum poate fi găsit şi pe agregatele disponibile pentru noul Golf. Pentru dozare dublă, Volkswagen utilizează nu unul, ci mai nou două sisteme de reducere catalitică selectivă (SCR).
Convertizoarele catalitice și filtrul de particule sunt componentele cheie în purificarea gazelor de eșapament a motoarelor diesel. Convertizoarele catalitice funcționează cel mai bine într-un anumit interval de temperatură. Agregatul EA 288 Evo dispune de fapt trei astfel de dispozitive – un convertizor catalitic oxidant montat direct pe motor și primul convertizor catalitic SCR în interiorul unei componente cu filtrul de particule diesel direct în spatele acestuia. Al doilea convertizor catalitic SCR este situat în partea dedesubt a vehiculului.
Deoarece distanța până la motor este mai mare, temperatura gazului de evacuare în amonte de al doilea convertizor catalitic poate fi cu 100 de grade Celsius mai mică. Ca urmare, unul dintre convertizoarele catalitice funcționează întotdeauna în intervalul optim de temperatură, în funcție de modul de operare al vehiculului, pentru a facilita retratarea extra-eficientă a gazelor de evacuare.
Amoniacul este necesar pentru a reduce oxizii de azot nocivi. Un modul de măsurare injectează substanța în gazul de evacuare în amonte de convertizorul catalitic SCR (ceea ce cunoaştem că poartă denumirea de AdBlue). Aici, soluția se evaporă și agentul de reducere (uree) este repartizat, combinându-se cu aburi pentru a forma amoniac. În convertizorul catalitic, amoniacul reacționează apoi cu oxizii de azot pe un strat special pentru a forma apă și azot inofensiv.
Caracteristica specială aici este că procesul de dozare dublă este eficient la aproape toate temperaturile din cauza celor două convertizoare catalitice. Primul convertizor SCR, care e cel mai apropiat de motor, se încălzește rapid, astfel încât începe să funcționeze rapid odată ce motorul este pornit și atinge performanța de vârf atunci când vehiculul este în mișcare și funcționează la sarcini mici; în timp ce convertorul catalitic de sub maşină intră în acţiune atunci când mașina funcționează la sarcini mari – de exemplu, pe autostrăzi sau atunci când trage o remorcă. Eficiența sporită a procesului de dozare înseamnă că consumul de AdBlue rămâne la același nivel, în ciuda injectării sale de două ori.
Procesul de dozare dublă nu numai că menține funcționarea lină a motorului, înregistrarea unei autonomii mari și a unui cuplu puternic – cele trei motive cheie pentru cumpărarea unui vehicul diesel, în plus față de consumul de combustibil redus – dar îmbunătățește, de asemenea, aceste caracteristici prin utilizarea tehnologiei motorului ultra-modern. Acest lucru oferă mai multă plăcere de conducere, cu un consum mai mic și emisii mai mici.
Măsurătorile curente în ciclu RDE (real driving emissions) făcute de institute independente confirmă faptul că, în noile motoare 2.0 TDI Evo cu dozare dublă, nivelurile de NOx sunt reduse cu aproximativ 80% în comparație cu generația anterioară a modelelor respective – cu mult sub limitele standardul Euro 6d privind emisiile. Măsurătorile RDE sunt considerate a fi deosebit de concludente, deoarece acestea sunt luate în timp ce vehiculul este de fapt în mișcare și nu pe un stand cu rezultate reproductibile.
„Tehnologia inovatoare twin dosing pe care am dezvoltat-o înseamnă că motoarele noastre diesel sunt semnificativ sub limitele actuale și sunt, de fapt, cu mult sub limitele viitoare impuse în temeiul Standardul Euro 6d privind emisiile, în multe măsurători efectuate de institute independente. Prin urmare, motoarele noastre diesel nu numai că sunt extrem de eficiente, puternice și generează un cuplu ridicat – ele contribuie, de asemenea, la un mediu mai curat. Suntem extrem de mândri de acest lucru”, a declarat şeful diviziei de dezvoltare a motoarelor VW, Markus Köhne.
Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
Află mai multe detalii despre twin dosing:
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/09/VW-Twin-Dosing.pdf”]Vezi şi:
https://autoblog.md/bosch-salvatorul-motoarelor-diesel-a-gasit-cum-sa-faca-sa-emita-doar-13-mg-km-de-nox/
https://autoblog.md/volvo-va-inmormanta-motoarele-diesel-din-2023-iata-cu-ce-le-va-inlocui/
https://autoblog.md/foto-nissan-spune-ca-creat-un-propulsor-revolutionar-un-killer-al-motoarelor-diesel/
Cmentariile sunt închise