(foto/video) Made in Russia. SHERP este cel mai bun tot-teren din lume
În reţeaua Web a fost publicat recent un videoclip care arată cum se descurcă în off-road “invenţia” unui bărbat din Sankt Petersburg, numit Alexei Garagashyan. Ceea ce a făcut este un vehicul compact dar cu roţi enorme, cu ajutorul căruia pot fi depăşite numeroase obstacole şi orice tipuri de teren.
Maşina inedită are şi un preţ: 65.000 de dolari pentru varianta pick-up şi 70.000 de dolari pentru cea cu acoperiş tare.
Odată ce şi-a făcut apariţia pe Internet, produsul companiei Sherp a făcut adevărate furori în presa internaţională, iar blogul auto Jalopnik la numit drept “cel mai bun tot-teren din lume“.
Producţia modelului minune a început în anul 2015. Vehiculul are pneuri patentate fără camere, însă care au o presiune foarte mică; un compresor pentru a le umfla şi nişte mecanisme de frânare speciale. Sistemul de alimentare cu combustibil are o construcţie care permite “hrănirea” motorului, indiferent de unghiurile critice de teren pe care maşina poate merge.
O caracteristică principală a acestui vehicul este suspensia “pneumatică” specială, dezvoltată de rus. Toate anvelopele sunt conectate prin nişte canale de aer cu secţiuni variabile. Atunci când o roată calcă pe un obstacol, presiunea se reglează în mod egal în toate celelalte roţi pentru a permite deformarea lor cât mai rapidă, ca ulterior să treacă şi ele.
“Este un vehicul revoluţionar în toată istoria construcţiei de maşini pentru off-road. Sherp poate înota foarte bine, iar orice tip de mlaştină nu este un impediment pentru el. Poate ieşi din apă pe gheaţă şi poate trece de obstacole cu o înălţime de 70 de cm. Noi am mers cu el în zone unde piciorul oamenilor nu a călcat şi nu am găsit terenuri pe care Sherp să nu le poată trece”, se spune în descrierea modelului pe site-ul oficial.
Sub capotă se ascunde un motor produs de firma niponă Kubota, având un volum de 1.5 litri şi dezvoltând 44 de cai putere. Agregatul este cuplat la o cutie de viteze cu cinci rapoarte, marca Sachs. Viteza maximă de deplasare pe pământ – 45 km/h, pe apă – 6 km/h. Consumul de motorină este egal cu 2-3 litri pe oră, în dependenţă de tipul de teren. Garda la sol constituie 600 de mm. Micuţul poate transporta până la 1.000 de kilograme , chiar dacă însuşi cântăreşte 1.300 de kilograme.
Mărimile le puteţi vedea în imaginea de mai jos (în mm):
Lista de dotări care vin standard cuprinde: acoperiş detaşabil din material impermeabil, faruri cu halogen, rezervor de combustibil (58 litri), centuri de siguranţă, fitinguri pentru a evacua apa care ajunge în habitaclu şi frână de mână.
Cmentariile sunt închise