(video) Premieră europeană: Noul Ford Mondeo facelift introduce varianta Hybrid Wagon

Încă o premieră pregătită pentru Salonul Auto de la Bruxelles, care va putea fi vizitat începând cu ziua de mâine, este modelul Ford Mondeo facelift, îmbunătăţit cu noi detalii stilistice la exterior şi interior. Mai mult, actualizarea a adus în premieră o nouă variantă Hybrid pentru modelul Wagon.

Pentru clienții care au nevoie de o mai mare capacitate de încărcare, noul Mondeo Hybrid Wagon (aşa numesc ei modelul break) oferă o autonomie necesară și libertatea oferită de un motor cu combustie tradițională, cu eficiența și rafinamentul unui sistem de propulsie electric.

Mondeo Hybrid, disponibil acum în ambele variante de caroserie, este capabil să ruleze pe distanţe scurte doar cu energie electrică (principiu de funcţionare ca la Prius) și are capacitatea de a porni complet silenţios de pe loc pentru rafinament, în special în orașe și în scenarii de conducere start-stop. Trenul de rulare electrificat elimină grija asupra autonomiei și nevoia clienților de a utiliza o sursă de alimentare externă pentru a încărca bateria.

Cea mai recentă generație “Mondeo Hybrid powertrain control software” oferă un răspuns neted, liniar la cererea de accelerare pentru o experiență de conducere rafinată. Software-ul îmbunătățit este de asemenea mai eficient la utilizarea cuplul motorului pentru a oferi respectiv o mai mare eficiență a consumului de combustibil și performanțe mai mari – ajustează perfect raportul treptelor de transmisie pentru a utiliza cuplul maxim la cele mai mici rotaţii.

Singurele caracteristici tehnice dezvăluite ne informează despre prezenţa unui motor pe benzină special dezvoltat, care funcţionează pe baza ciclului Atkinson, are un volum de 2.0 litri şi livrează 187 de CP. Pe lângă acesta mai funcţionează în cadrul sistemului un motor electric, un generator, o baterie litiu-ion cu o capacitate de 1.4 kWh şi o transmisie automată dezvoltată de Ford care imită performanţa unui variator.

Care este puterea şi cuplul maxim oferit de acest sistem nu s-a dezvăluit deocamdată. Cert este că, împreună cu tehnologia de frânare regenerativă, se captează până la 90 la sută din energia pierdută în mod normal în timpul frânării pentru realimentarea bateriei, contribuind la o cifră anticipată de emisii de CO2 (96 g/km) și un consum mixt de 4.2 l/100 km în cazul sedanului (101 g/km şi 4.4 litri pe Wagon).

Alte tehnologii concepute pentru a ajuta șoferii să optimizeze eficiența consumului de combustibil fără a sacrifica confortul includ:

  • Interfața Ford SmartGauge pentru monitorizarea consumului de combustibil și energie, inclusiv cu un antrenor virtual care încurajează frânarea în momente oportune pentru a strânge energie în baterie şi pentru a rula din nou cu energie electrică.
  • Servodirecţie asistată electric şi sistem de climatizare, sistem de răcire a motorului şi sistem vacuum, toate la fel alimentate cu electricitate în loc de benzină, care reduc în mod semnificativ presiunea asupra motorului.
  • Un sistem special dezvoltat de recuperare a gazelor de eşapament fierbinţi, prin care se va putea încălzi mai repede cabina când e frig afară.

Pe lângă unitatea de propulsie hibridă, Ford introduce motorul diesel EcoBlue de 2.0 litri pentru prima dată pe Mondeo. Acesta va fi disponibil în trei versiuni de putere: 120 CP (consum mixt estimat la 4.5 litri), 150 CP (4.5 litri) şi 190 CP (4.9 litri).

Agregatul a beneficiat de un sistem de admisie integrat pentru respirație optimizată a motorului, un turbo compresor cu inserţie joasă şi un sistem de injecție de înaltă presiune care este mai receptiv, mai silențios și oferă livrări de combustibil mai precise decât motoarele diesel TDCi de 2.0 litri anterioare. Toate s-au făcut pentru a îndeplini cele mai recente standarde de emisii Euro 6d Temp. Mai există un sistem standard de post tratare a gazelor SCR.

O nouă cutie de viteze automată cu opt trepte, oferită doar în combinaţie cu motoarele cu 150 și 190 CP, a fost proiectată pentru a optimiza în continuare eficiența consumului de combustibil și de a oferi performanțe receptive și netede, rapide a vitezelor. Avantajele sale sunt:

  • Programare Adaptive Shift, care evaluează stiluri de conducere individuale, pentru a optimiza timpii de schimbare a vitezelor. Sistemul poate identifica când maşina urcă în pante sau coboară în rampe, când virează greu şi să ajusteze automat cutia pentru o conducere mai stabilă.
  • Adaptive Shift Quality Contro, care evaluează vehiculul și mediu înconjurător pentru a ajuta la ajustarea presiunilor asupra ambreiajului pentru ca treptele să fie schimbat neted constant. Tehnologia poate ajusta, de asemenea, netezimea schimbării treptelor pentru a se potrivi stilului de conducere.

Noul Ford Mondeo facelift poate fi oferită şi cu o cutie de viteze manuală cu şase trepte, iar în combinaţie cu aceasta poate funcţiona (pe modelul cu motor EcoBlue de 2.0 litri), un sistem de tracţiune integrală inteligentă. Aceasta monitorizează în permanenţă orice lipsă de aderenţă şi poate ajusta cuplul 50/50 între punţi în mai puţin de 20 de milisecunde.

În gama de motoare mai există la alegere un benzinar EcoBoost de 1.5 litri şi cu 165 de CP, care promite un consum mixt de 6.5 litri datorită unei galerii de evacuare integrate şi a unor tehnologii de răcire cu apă.

Actualizări elegante la capitol design exterior și interior au fost făcute aşa cum este normal pentru un model facelift, iar variantele Mondeo Titanium, ST-Line și Vignale se vor deosebi în continuare prin diverse caracteristici individuale.

Maşina a primit o nouă grilă trapezoidală cu un efect vizual mai profund, cu bare cromate orizontale pe modelele Titanium, negre pe modelele ST-Line și cu un finisaj exclusiv argintiu satinat “Flying-V” pentru modelele Vignale. Un design revizuit pentru grila inferioară care include proiectoare anti ceaţă pe modelele Titanium şi Vignale şi prize de aer pe ST-Line, alături de unul cu aspect sport pentru barele de protecţie, alături de proiectoare anti ceaţă şi lumini de zi LED cu design nou, completează faţa actualizată a maşinii. Partea posterioară include noi stopuri LED sub forma literei C, care sunt întretăiate şi conectate de o bandă satinată sau cromată.

Viitorii clienţi de Mondeo li se va oferi acum mai multe opţiuni de personalizare a vehiculului lor. Noi modele de jante din aliaj de 17 și 18 inci sunt disponibile, alături de unele de 19 inci cu finisare opţională Liquid Aluminium. Noi culori pentru exterior includ nunaţele Blue Panther exclusivă pentru Vignale, Stealth grey pentru ST-Line şi Urban Teal pentru toată gama.

Interiorul modernizat al lui Mondeo oferă materiale noi de tapiţerie pentru scaune, noi aplicaţii pe panourile uşilor şi noi inserţii decorative în funcţie de model Titanium, ST-Line și Vignale. Adăugarea unui comutator rotativ pentru modelele echipate cu transmisie automată cu opt trepte eliberează spațiu de stocare suplimentar în consola centrală, acolo unde un port USB este situat convenabil pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

De asemenea, calitatea îmbunătățită se remarcă printr-o mai bună potrivire și finisare a elementelor/panourilor de pe consola centrală și panoul de bord, oferind un simţ premium de aflare în cabina unei maşini sportive.

La bord există printre altele şi sistemul actualizat SYNC 3 prin care se controlează sistemul audio, cel de navigație și chiar cel de climatizare, alături de telefoanele conectate utilizând comenzi vocale simple. Este afişat pe un ecran color tactil de 8 inci, care poate fi operat prin gesturi şi suportă interfețele Apple CarPlay și Android Auto.

Printre altele, Mondeo facelift oferă acum tehnologia Adaptive Cruise Control, care permite vehiculului să mențină în mod automat o distanță de conducere confortabilă faţă de vehiculele care circulă în faţă, îmbunătățit suplimentar cu funcționalitate Stop & Go.

Disponibilă prin introducerea transmisiei automată cu opt trepte, funcția Stop & Go poate duce vehiculul la o oprire completă şi poate accelera din nou dacă timpul de oprire este mai mic de trei secunde, o chestie utilă în ambuteiaje. Dacă timpul de aşteptare e mai mare de trei secunde, șoferul poate apăsa un buton de reluare corespunzător de pe volan sau poate apăsa acceleratorul individual pentru mişcare.

Introdus pentru prima dată pe Mondeo este şi limitatorul de viteză inteligent, care combină limitatorul cu o tehnologie de recunoaştere a indicatoarelor rutiere, şi poate asigura că viteza maximă a vehiculului este reglată în mod automat pentru a păstra limita de viteză impusă de legislaţia ţării în care se efectuează călătoria. Sistemul folosește o cameră montat după parbriz pentru a monitoriza indicatoarele și în cazul în care limita de viteză este mai mică decât cea maximă setată prin limitator, vehiculul încetinește după cum este necesar. Pe măsură ce crește limita de viteză, sistemul permite șoferului să accelereze până la viteza setată, cu condiția să nu depășească noua limită de viteză.

Modelul Ford Mondeo Wagon Hybrid oferă un portbagaj cu un volum de 403 litri până la raftul de la nivelul superior al scaunelor şi până la 1.508 litri cu acestea rabatate. O podea plată face încărcarea și descărcarea de obiecte mari sau voluminoase mai ușoară. Spațiu de stocare suplimentar se poate găsi sub podeaua din portbagaj.

Topul de gamă, modelul Mondeo Hybrid Vignale va fi disponibil atât ca un sedan, cât şi un break.

Noul Ford Mondeo facelift va fi produs la uzina mărcii din Valencia, Spania. Din momentul când a patra generaţie a început să ajungă la clienţi, din 2015, Ford a vândut în Europa peste 250.000 de astfel de maşini.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise