(video) Un nou record de viteză maximă printre maşinile stradale cu noul SSC Tuatara – 508.73 km/h!
(update) Recordul a fost anulat după ce comunitatea online l-a pus la îndoială. Ulterior şi Jerod Shelby a recunoscut că GPS-ul şi camera video au transmis date despre viteză cu totul diferite.
Zis şi făcut! Compania SSC North America (Shelby SuperCars Inc., fondată în 1998 de către omul de afaceri şi entuziastul Jerod Shelby (nu are vreo legătură cu Carroll Shelby şi compania fondată de el)), producătorul noului hipercar SSC Tuatara, anunţă despre preluarea recordului de viteză maximă înregistrată cu un automobil de serie produs să circule pe drumurile publice!
De fapt este vorba despre reîntoarcerea recordului deţinut anterior timp de câţiva ani! Noul Tuatara este un succesor al modelului SSC Ultimate Aero, un alt hipercar făcut în perioada anilor 2006-2013 într-un număr foarte limitat, care a păstrat din 2007 şi până la apariţia lui Bugatti Veyron Super Sport în 2010, titlul de cea mai rapidă maşină produsă în serie – în Cartea Recordurilor Guinness fiind înregistrată viteza maximă atinsă de 412.28 km/h!
Mai nou însă, cu aclamatul la nivel internațional pilot de curse profesionale, Oliver Webb, recordul proaspăt de viteză a fost înregistrat în dimineața zilei de sâmbătă, 10 octombrie, pe porţiunea dreaptă de drum State Route 160 (în apropiere de Las Vegas, Nevada), cu o lungime de peste 11 km. Tot acolo a înregistrat recordul anterior de viteză şi Koenigsegg.
Webb a împins un exemplar SSC Tuatara până la o viteză medie de 316,11 mph (508,73 km/h) după două încercări consecutive de mare viteză de 301,07 mph (484,53 km/h) și 331,15 mph (532,93 km/h)! În conformitate cu criteriile necesare stabilirii unui record, Tuatara călătorit în direcții opuse ale drumului şi în termen de o oră, acestea fiind condiţiile necesare pentru a prelua titlul de “Cel mai rapid vehicul de producție”.
Oficiali au fost la fața locului pentru a verifica dacă toate criteriile recordului mondial au fost îndeplinite – inclusiv revizuirea măsurătorilor GPS de la Dewetron, care au urmărit cursele de viteză folosind o medie de 15 sateliți – și pentru a confirma noul record.
“Au trecut zece ani de când am deținut acest record cu prima noastră mașină, Ultimate Aero, iar Tuatara este în față. Performanța sa reflectă dăruirea și concentrarea cu care am urmărit această realizare. Am fost destul de aproape de a întâlni numerele teoretice, ceea ce este uimitor de făcut într-un cadru real pe un drum public. Noua pretenție a Americii la victorie în “cursa spațială terestră” va fi greu de învins”, a declarat Jerod Shelby, CEO al SSC.
“Cu siguranță puteau fi cifre mai mari. Și cu condiții mai bune, știu că am fi putut merge mai repede. Apropiindu-mă de 331 mph, Tuatara a urcat aproape 20 mph în ultimele cinci secunde. Încă trăgea bine. Așa i-am spus lui Jerod, mașina nu a rămas încă fără aburi. Vânturile transversale sunt tot ce ne-a împiedicat să realizăm limita mașinii”, a adăugat pilotul Oliver Webb.
În plus față de recordul “Cel mai rapid vehicul de producție”, Tuatara SSC a bătut recordul mondial pentru:
- “Cel mai rapid “zbor” pe o distanţă de o milă (flying mile) pe un drum public” (viteza medie de deplasare pe o distanţă de 1.6 km) – 313,12 mph (503,92 km/h);
- “Cel mai rapid “zbor” pe o distanţă de un kilometru (flying kilometer) pe un drum public” (viteza medie de deplasare pe o distanţă de 1.0 km) – 321,35 mph (517,16 km/h);
- Cea mai mare viteză maximă înregistrată vreodată pe un drum public – 331,15 mph (532,93 km/h)!
Pentru a revendica un record mondial, Tuatara a trebuit:
- Să fie un vehicul de producție – trebuie să fie identic cu același vehicul pe care un client l-ar putea achiziționa.
- Să fie condus pe același traseu în direcții opuse și să se calculeze media celor două viteze. Acest lucru ia în considerare vânturile și suprafaţa de drum, care poate au favorizat vehiculul în călătoria sa într-o singură direcție.
- Să realizeze acest lucru pe un drum public – acest lucru asigură condiții de conducere “din lumea reală” pe care o pistă de curse sau de teste nu le-ar putea oferi.
- Să aibă o viteză urmărită de un sistem de măsurare GPS certificat și cel puţin doi martori care sunt certificaţi la nivel mondial pentru a înregistra recorduri, la fața locului, pentru verificare.
- Să ruleze pe anvelope stradale (pe maşină se pot observa nişte anvelope Michelin Pilot Sport Cup 2) și pe combustibil care nu este de curse.
SSC Tuatara a atins vitezele sale dominante datorită unei serii de caracteristici care lucrează în armonie, inclusiv:
- Aerodinamică excelentă: Proiectat în parteneriat cu designerul cu renume mondial Jason Castriota de la Castriota Design, designul hipercarului a atins cel mai bun coeficient de rezistenţă aerodinamică din toate timpurile – 0,279 Cx. De la 150 la 330 mph, maşina a menținut un echilibru aerodinamic perfect de 37% față și 63% spate, asigurând o forţă de apăsare cu precizie pe toate cele patru roți.
- O unitate de propulsie fără precedent: Motorul său V8 a fost dezvoltat și construit în colaborare cu Tom Nelson de la Nelson Racing Engines. Motorul twin-turbo de 5.9 litri, cu arbore cotit plat, poate produce până la 1.775 CP şi 1.735 Nm de cuplu. Această putere este transferată printr-o transmisie manuală computerizată CIMA 7, care funcționează la unison cu un sistem Automac AMT de ultimă generație care operează angajamentul și selecția mișcării în cutia de viteze.
- Siguranță: Monococul robust din fibră de carbon al Tuatara (cântăreşte în total maşina 1.247 kg) oferă siguranță vitală șoferului și este suficient de ușor pentru a asigura performanțe maxime. Structurile de impact de-a lungul mașinii generează o protecție superioară de absorbție a șocurilor.
La 331 mph, povestea de viteză este dificil de transmis, astfel încât SSC a angajat compania Driven Studios, ale căror tactici au fost aparent la fel de complicate ca Tuatara în sine. Peisajul larg al statului Nevada și cerul deschis au livrat inspiraţie de sus, sub forma unui avion subsonic T-33. Acesta este capabil de a fi operat chiar şi la altitudini mai mici de cinci metri de la sol, ceea ce s-a dovedit a fi “aparatul de fotografiat” perfect, având în vedere viteza sa, una care se putea aproape potrivi cu cea a Tuatara. La fața locului a mai fost antrenat un elicopter și o dronă, care au capturat imagini aeriene dinamice.
Amintim că SSC North America produce doar 100 de exemplare SSC Tuatara. Versiuni orientate pentru a atinge o viteză maximă, o forţă de apăsare maximă sau de circuit sunt disponibile pentru clienți.
Imagini din timpul zilei importante pentru SSC:
Cmentariile sunt închise