(video) Premieră: Noul Pagani Huayra Tricolore costă 5.5 milioane de euro bucata
La fel cum a făcut prin Pagani Zonda Tricolore în 2010 (trei unităţi) pentru a marca cei 50 de ani de la fondarea Frecce Tricolori, cea mai mare echipă de acrobaţi aerieni din lume, constructorul auto a decis să mai aducă un tribut celor 60 de ani împliniţi prin noul Huayra Tricolore, o ediţie de maşini la fel limitată la trei exemplare.
Al 313-lea Aerobatic Training Group – numele oficial al Departamentului Forțelor Aeriene Italiene fondat la 1 martie 1961 la baza militară Rivolto – mai bine cunoscută sub numele de National Aerobatic Patrol (Pattuglia Acrobatica Nazionale, P.A.N.) sau Frecce Tricolori, este moștenitorul unei tradiții italiene de acrobație colectivă cu rădăcini care merg până în 1920.
Cu cele zece avioane Aermacchi MB-339A P.A.N., nouă zburând în formație și unul solo, Frecce Tricolori sunt una dintre cele mai faimoase patrule de acrobație aeriană din lume.
Caracteristici cheie:
- Spre deosebire de un Huayra Roadster BC are un splitter frontal mai pronunțat, cu un profil aerodinamic complet nou, proiectat pentru a asigura o forță de apăsare maximă, în timp ce noua bară de protecție frontală cu extractoare laterale maximizează eficiența intercoolerului și asigură un schimb de căldură adecvat pentru puternicul V12.
- Eficiența admisiei este, de asemenea, garantată de noul airscoop din spatele cabinei, echipat cu un sistem inovator de transport al aerului, care permite captarea unui flux și mai mare de aer rece trimis direct spre motor.
- Un difuzor spate nou, optimizat în continuare, a fost proiectat pentru a maximiza extracția aerului din caroserie. Între timp, noua aripă, complet integrată cu capacul din spate care acoperă motorul, cu care formează o singură componentă din fibră de carbon, permite un echilibru aerodinamic perfect, compensând creșterea forței de apăsare în față.
- Atenția deosebită la detalii se exprimă inclusiv prin suporturile aripii spate, a căror formă amintește de înotătoarea cozii avionului și pe care se afișează numărul mașinii pe partea exterioară în fontul inconfundabil care este utilizat şi pe aeronave. Numerele vor fi 0, 1 şi 10, cu referire la cei trei lideri principali ai formaţiei.
- În centrul capotei există un Pitot tube, instrumentul care permite fiecărei aeronave să măsoare viteza macroscopică a aerului și, prin urmare, să determine starea aerodinamică a aeronavei, indicată de presiunea dinamică rezultată: aceasta este o referință la lumea aviației și un tribut adus aeronavei flotei Frecce Tricolori.
- Fiecare automobil va avea o livrea în stilul drapelului italian, aplicat peste caroseria confecţionată din panouri de fibră de carbon de culoare albastră, care conţine şi câteva aplicaţii din aluminiu anodizat.
- Chiar și în alegerea materialelor pentru designul interior, Huayra Tricolore este profund inspirat de avioanele echipei și le onorează în fiecare detaliu. Toate componentele din aluminiu sunt fabricate din aliaje aerospațiale prelucrate, înainte de a fi anodizate în culoarea albastră distinctivă. Levierul cutiei de viteze, sculptat dintr-un singur bloc de aluminiu și carbon, este apoi măcinat printr-un centru de control numeric pe cinci axe și, în cele din urmă, lustruit manual cu un tratament special transparent. Covorașele-i sunt realizate din materiale compozite pentru a contribui la reducerea greutăţii.
- Dotate cu detalii festive, scaunele, cu coloritul exclusiv în două tonuri în alb și albastru – amintind de configurația originală a interiorului Zonda Tricolore – și inserțiile din piele cu dungi albe, roșii și verzi, sunt un tribut direct adus aeronavei de patrulare, cu emblema inconfundabilă a Frecce Tricolori cizelată pe închizătoarea centurii de siguranță în patru puncte sau brodată fin pe tetiere.
- Huayra Tricolore mai are un anemometru pe consola centrală, care, prin acel Pitot tube de pe capotă, detectează viteza aerului și informează ocupanții prin intermediul unui indicator dedicat.
- Are un şasiu resetat, o suspensie cu amortizoare controlate activ electronic şi câteva soluţii de aerodinamică activă.
- Este propulsat de un motor V12 twin-turbo marca Mercedes-AMG, cu 36 de supape, care produce 840 CP la 5.900 rpm şi 1.100 Nm de cuplu între 2.000-5.600 rpm (devenind cel mai puternic model Huayra a momentului)! Toată puterea și capacitatea excepțională de reacție a motorului sunt transferate la sol prin cutia de viteze secvențială cu șapte trepte Xtrac AMT (montată longitudinal) cu diferențial electromecanic. Întregul sistem de transmisie este cu 35% mai ușor decât o cutie de viteze cu ambreiaj dublu.
- Unitatea cu ambreiaj volant, formată dintr-un ambreiaj ultra-ușor cu trei discuri, un diferențial controlat electronic și un sistem de cuplare tripoid derivat din curse, reduce pierderile potențiale de frecare de la cutia de viteze spre roțile din spate. Întregul sistem, care este cu patru kilograme mai ușor decât unitățile anterioare cu două discuri, asigură o creștere semnificativă a răspunsului la schimbarea treptelor de viteză.
- Mecanismele de frânare sunt marca Brembo şi conţin discuri carbo-ceramice ventilate. Măsoară pe faţă 398×36 mm şi au etriere cu şase pistoane, iar pe spate 380×34 mm cu etriere cu patru pisoane. Deasupra frânelor stau nişte din aluminiu forjat de 20/21 inci în anvelope Pirelli P Zero Trofeo R de mărimi 265/30 R20 şi 355/25 R21 respectiv.
- Greutatea uscată a maşinii este de 1.270 kg.
Fiecare are un preţ de bază de 5.5 milioane de euro (cu TVA)!
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise