(foto) Premieră mondială: Noul Audi SQ5 TDI – acum şi cu motor diesel, dar şi cu un compresor electric
Noul Audi SQ5 a primit încă un motor puternic V6 sub capotă, unul turbo diesel, la fel ca şi predecesorul său de succes din prima generație. Un compresor acţionat electrică asigură că cuplul maxim este disponibil pentru SUV-ul sportiv de la mici turaţii, iar un sistem mild hybrid îmbunătățește în continuare eficiența.
Motorul V6 TDI de 3.0 litri pe care îl are noul Audi SQ5 TDI combină puterea instantanee cu eficiență ridicată. Produce 347 de CP și un cuplu maxim de 700 Nm, disponibil tot între 2.500 la 3.100 de rpm. Cu ajutorul său, maşina poate accelera de pe loc şi până la 100 de km/h în doar 5.1 secunde, chiar mai repede decât fratele său cu motor pe benzină, în timp ce viteza maximă este limitată la 250 de km/h.
Consumul mixt declarat este de 6.6-6.8 l/100 de km, iar nivelul mixt de emisii este de 172-177 g/km. Noul SQ5 TDI este astfel certificat conform standardului de emisie Euro 6d-temp.
Audi a rafinat şi a transferat de fapt în mod sistematic conceptul de unitate de propulsie a modelului SQ7 TDI şi pe noul SQ5 TDI. Sistemul electric principal de 48 V include un compresor acţionat electric (EPC) și un sistem mild hybrid. Energia este stocată într-o baterie litiu-ion compactă cu o capacitate de 10 Ah, situată sub podeaua portbagajului. Un convertor AC/DC conectează sistemul electric convențional de 12 volți.
Audi spune că acest compresorul acţionat electric este asistentul ideal pentru turbo compresor. Acesta ajută atunci când fluxul de gaze de eșapament oferă prea puțină energie pentru a pune în mişcare turbo compresorul, adică atunci când motorul este pornit și are loc o accelerare într-un interval de până la 1.650 rpm. Cuplul mare este disponibil imediat cu nici un fel de turbo lag, ori de câte ori conducătorul auto are nevoie de el, indiferent dacă intră, trece sau iese dintr-o curbă de exemplu. În situațiile zilnice de conducere, dezvoltarea timpurie și rapidă a cuplului păstrează un nivel optim de turaţii, dar şi unul scăzut de consum.
Compresorul acţionat electric este situat în calea aerului de admisie în avalul intercooler-ului și aproape de motor. În cazul în care cererea de încărcare de la accelerator este mare, dar există încă prea puțin impuls de la turbo compresor, EPC-ul intră automat în joc. Un motor electric compact (7 KW) accelerează roata compresorului până la 65.000 de rpm în aproximativ 300 milisecunde, producând un impuls relativ de 1.4 bar.
Ce ţine de sistemul mild hybrid, acesta a fost instalat pentru că poate contribui la economisirea a până la 0.7 litri de motorină la 100 de km parcurşi. La baza sa stă un demaror-generator cu centură (BAS) conectat la arborele cotit. În timpul decelerăriilor cu el se poate recupera până la 12 kW de energie. Această energie electrică este stocată în bateria litiu-ion, de unde este distribuită dinamic consumatorilor din sistemul electric.
De asemenea, la viteze cuprinse între 55 și 160 km/h, maşina poate rula până la 40 secunde cu motorul complet deconectat atunci când şoferul îşi ia piciorul de pe accelerator. După acest lucru, BAS porneşte rapid şi lin agregatul. Intervalul sistemului Start-Stop care mai vine la pachet începe de la 22 de km/h. În cazul în care vehiculul este echipat cu un cruise control adaptiv (ACC), motorul repornește chiar dacă piciorul nu a fost luat încă de pe frână, de îndată ce se detectează că vehiculul din faţă porneşte.
Această versiune de top a motorului V6 TDI de 3.0 litri a fost dezvoltată și modificată la numeroase capitole. Audi spune că arborele cotit, pistoanele, bielele și sistemul de gestionare a uleiului au fost toate special configurate pentru cerințe mai stricte. Sistemul de management termic este foarte versatil. Carterul și capurile cilindrilor au propriile circuite de răcire, permițând uleiului de motor să se încălzească rapid după un start rece. Debitul lichidului de răcire este îndreptat către răcitorul de ulei, EPC, BAS și turbo compresor, după cum este necesar. Însuşi turbo compresorul cu o geometrie variabilă a turbinei (VTG) produce o presiune relativă de până la 2.4 bari. Un actuator de sunet în sistemul de evacuare îi oferă acestui TDI un timbru specific.
Cuplat la acest agregat este o cutie de viteze Tiptronic cu opt rapoarte. Treptele sale inferioare au rapoarte scurte, sportive, în timp ce treptele superioare sunt lungi pentru a reduce turaţiile și consumul de carburant. Noile soluții detaliate permit cutiei să lucreze eficient cu tehnologia MHEV. În cazul în care SUV-ul sport rulează fără accelerare şi motorul funcţionează la ralanti sau e în genere deconectat, un ambreiaj în transmisia centrală se deschide și întrerupe conexiunea de alimentare. O pompă de ulei acţionată electric are grijă să ungă cu ulei transmisia pentru a fi gata de funcţionare imediat ce îşi va face lucrul din nou.
La fel cum sunt toate celelalte maşini S din gama Audi, noul SQ5 TDI este dotat cu un sistem de tracţiune integrală permanentă quattro. În condiții normale de conducere, diferențial său central auto blocant distribuie cuplul între puntea față și spate într-un raport 40:60. Când se detectează alunecare, majoritatea puterii este îndreptată către axa cu tracțiune mai bună. În funcție de situația de conducere, un maxim de 70 la sută poate merge spre puntea din faţă sau până la 85% pe cea din spate.
Controlul de cuplu selectiv al roților, o funcție software inteligentă care completează unitatea quattro, este activă pe toate tipurile de suprafețe. În timpul virării dinamice, aceasta frânează roțile din partea interioară a curbei înainte ca acestea să înceapă să alunece. Puterea este astfel direcționată prin diferențial către roată pentru o tracțiune mai bună.
Clientii pot comanda, de asemenea, un diferențial sport pe puntea spate. Acesta distribuie în mod activ puterea între roțile din spate în timpul virării dinamice. Opţională este şi o direcţie dinamică.
Suspensia sofisticată multi-link de pe ambele punţi pune bazele condusului sportiv al noilor caracteristici ale noului Audi SQ5 TDI. O suspensie cu amortizoare adaptive vine standard pe acest SUV. Acesta poate scădea automat sau manual garda la sol cu până la 30 de mm. Opţional se poate comanda o suspensie pneumatică adaptivă S.
Împreună cu diferențialul sport, motorul, direcția și Tiptronic-ul, amortizoarele modelului sunt integrate în unitatea Audi drive select, prin care, şoferul poate schimba setările tuturor componentelor prin profile specifice condiţiilor de condus.
Noul Audi SQ5 TDI vine standard cu jante din aluminiu turnat de 20 de inci și anvelope 255/45. Unele de 21 de inci sunt disponibile ca o opțiune. Există, de asemenea, o gamă de trei modele diferite de jante de 21 de inci de la Audi Sport GmbH. În spatele acestora, pe puntea din faţă, se vor ascunde nişte etriere din aluminiu cu şase pistoane, care vor prinde nişte discuri din oţel cu 375 de mm în diametru. Standard acestea sunt vopsite în negru (opţional în roşu) şi au logouri S.
Printre alte dotări pe care le are un astfel de SUV se numără: un pachet avansat de sisteme de protecţie şi asistentă (completat de mai multe care sunt opţionale), volan multifuncţional din piele, sistem de control vocal cu recunoaştere a limbii native, panou de bord opţional Audi virtual cockpit, head-up display, sistem multimedia MMI navigation plus cu ecran de 8.3 inci, Audi connect, Audi phone box cu încărcare inductivă a telefoanelor, Apple CarPlay şi Android Auto, sistem audio Bang & Olufsen Sound System, praguri iluminate, scaune sport ce pot fi tapiţate cu Alcantara şi Nappa, scaune cu masaj, inserţii din aluminiu, lemn sau fibră de carbon şi altele.
Bancheta opțională din noul model este împărțită în trei segmente. Ajustarea acesteia longitudinal, dar şi a unghiului spătarelor sunt de asemenea nişte opţiuni. Compartimentul pentru bagaje are o capacitate de bază de 550 litri, dar poate creşte până la 1.550 de litri prin rabatarea banchetei.
Şi numeroase detalii de design exterior sunt un indiciu al caracterul sportiv al noului Audi SQ5 TDI. Barele de protecție au prize largi de aer în faţă, dar şi o grilă tip fagure în pseudo-difuzorul din spate. Grila Singleframe conţine lame duble din aluminiu și elemente contrastante în gray matt. Sigla S cu romb roșu este utilizată în numeroase locații pentru a stabili accente suplimentare. Farurile și stopurile maşinii vin standard cu tehnologie LED şi includ semnalizatoare dinamice. Pentru exterior mai este rezervată o culoare exclusivă – panther black.
Noul Audi SQ5 TDI va ajunge la dealerii germani din vara acestui an. Preţul de start porneşte de la 67.750 de euro.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise