Pentru prima dată unui posesor de Tesla i-au fost înaintate acuzații penale! A făcut un accident mortal cu Autopilotul inclus
Procurorii din California au înaintat două acuzații de ucidere din culpă împotriva șoferului unei Tesla pe Autopilot, care a trecut la culoarea roşie a semaforului, s-a izbit de o altă mașină și a ucis două persoane. Accidentul a avut loс la sfârșitul lui 2019.
Inculpatul pare să fie prima persoană acuzată de o crimă în Statele Unite pentru un accident mortal în care era implicat un șofer care folosea un sistem de conducere parțial automatizat. Procurorii din Los Angeles au depus acuzațiile în octombrie, dar acestea au ieșit la iveală abia săptămâna trecută.
Șoferul, Kevin George Aziz Riad, în vârstă de 27 de ani, a pledat nevinovat. Riad, un șofer al unui serviciu de transport cu limuzine, este liber pe cauțiune în timp ce cazul este pe rol, scrie Associated Press.
Folosirea abuzivă a sistemului Autopilot, care poate controla direcția, viteza și frânarea, a avut loc în numeroase ocazii și face obiectul investigațiilor a două agenții federale. Depunerea de acuzații în accidentul din California ar putea da de înţeles celor care folosesc sisteme precum Autopilot că nu se pot baza pe ele pentru a controla vehiculele.
Acuzațiile penale nu sunt primele care implică un sistem de conducere automată, dar sunt primele care implică o tehnologie utilizată pe scară largă de participanții la trafic.
De exemplu, autoritățile din Arizona au depus o acuzație de omucidere din neglijență în 2020 împotriva unui șofer angajat de Uber, care participa la testarea unui vehicul complet autonom pe drumurile publice. Vehiculul Uber, un SUV cu șofer de rezervă la bord, a lovit și a ucis un pieton.
Sistemul Autopilot și alte sisteme de asistență a șoferului sunt utilizate pe scară largă pe drumurile din întreaga lume. Se estimează că 765.000 de vehicule Tesla sunt echipate cu acesta numai în Statele Unite ale Americii.
În accidentul la care se face referire, poliția a spus că un Model S se mișca cu viteză mare când a părăsit o autostradă și a trecut la roșu în suburbia Gardena din Los Angeles, moment în care a lovit o Honda Civic într-o intersecție, pe 29 decembrie 2019. Două persoane care se aflau în Civic, Gilberto Alcazar Lopez și Maria Guadalupe Nieves-Lopez au murit la fața locului. Riad și o femeie din Tesla au fost internați în spital cu răni care nu le-au pus viața în pericol.
Documentele de acuzare penală nu menționează direct că maşina folosea Autopilot. Dar Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA), care a trimis anchetatori la accident, a confirmat săptămâna trecută că sistemul proprietar Tesla era activat în momentul accidentului.
Avocatul apărării lui Riad nu a răspuns solicitărilor pentru comentarii, iar biroul procurorului districtual din Los Angeles a refuzat să discute cazul. Audierea preliminară a lui Riad este programată pentru 23 februarie.
Bryant Walker Smith, profesor de drept la Universitatea din Carolina de Sud, care studiază vehiculele automate, a declarat că acesta este primul caz din SUA pe care îl cunoaște, în care au fost depuse acuzații penale grave într-un accident mortal care a implicat un sistem de asistență a șoferului parțial automatizat. Tesla, a spus el, ar putea fi „vinovată din punct de vedere penal, civil sau moral” dacă se va constata că a adus pe drumuri o tehnologie periculoasă.
Donald Slavik, un avocat din Colorado, care a participat în calitate de consultant în procese de tehnologie auto, inclusiv multe împotriva Tesla, a spus că nici el nu știe despre vreo acuzație anterioară de infracțiune care a fost depusă împotriva unui șofer american, care folosea tehnologia de condus parțial automatizată și care a fost implicat într-un accident fatal.
Familiile lui Lopez și Nieves-Lopez au dat în judecată Tesla și Riad în procese separate. Aceștia au pretins neglijență din partea lui Riad și au acuzat Tesla că vinde vehicule defecte care pot accelera brusc și care nu au un sistem automat de frânare de urgență eficient. Un proces comun este programat pentru mijlocul anului 2023.
Familia lui Lopez, în actele judiciare, susține că mașina „a accelerat brusc și neintenționat până la o viteză excesivă, nesigură și incontrolabilă”. Familia lui Nieves-Lopez afirmă în continuare că Riad a fost un șofer nesigur, cu mai multe infracțiuni în termeni de condus periculos și nu a putut face față unei Tesla de înaltă performanță.
Separat, NHTSA investighează o duzină de accidente în care o Tesla pe Autopilot a lovit mai multe vehicule de urgență parcate. În accidentele investigate, cel puțin 17 persoane au fost rănite și o persoană a murit.
Întrebată despre acuzațiile de omor din culpă împotriva lui Riad, agenția a emis o declarație în care spune că în prezent nu există niciun vehicul în vânzare care să se poată conduce singur. Și dacă o mașină folosește sau nu un sistem parțial automatizat, „fiecare vehicul necesită ca șoferul uman să-l aibă în control în orice moment”.
NHTSA a adăugat că toate legile de stat țin șoferii umani responsabili pentru operarea vehiculelor lor. Deși sistemele automatizate îi pot ajuta să evite accidentele, tehnologia trebuie utilizată în mod responsabil.
În prezent, Tesla continuă să afirme că maşinile dotate cu Autopilot și versiunea sa mai sofisticată Full Self-Driving nu se pot conduce singure și că șoferii trebuie să acorde atenție și să fie pregătiți să reacționeze oricând, preluând controlul. Full Self-Driving este testat de sute de proprietari Tesla pe drumurile publice din SUA. Conform clasificării SAE, nivelul de automatizare al sistemului Tesla Autopilot nu este mai mare decât 2.
Cmentariile sunt închise