Parlamentul a susținut în lectură finală importul pieselor auto second hand şi uzate, dar cu excepţii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update) Legea a fost publicată în Monitorul Oficial Nr. 80-87 din 25.03.2022.


Parlamentul a susținut în lectură finală, cu votul a 55 de deputaţi (contra au fost doar 13) proiectul de lege care va modifica Codul Vamal pentru a permite importul în Republica Moldova a pieselor auto second hand şi/sau uzate! Scopul proiectului de lege a fost numit – defavorizarea monopolurilor și reducerea prețurilor exagerate pe piață, precum și contracararea contrabandei cu piese de schimb uzate.

S-a întâmplat într-un final, deşi mulţi parlamentari din opoziție s-au arătat împotrivă şi au fost ridicate destul de multe întrebări.

FOTO: carwrecker.nz

Deşi nu există deocamdată o listă concretă a acestor piese de schimb permise, reieşind din textul proiectului se vor permite orice părţi auto, de caroserie şi interne, în afară de cele care au legătură cu sistemele de frânare şi direcţie a autovehiculelor!

În acelaşi timp, se va menţine interdicția de import a anvelopelor, acumulatoarelor uzate şi altor părţi componente care afectează mediul înconjurător!

„Vrem ca oamenii să decidă singuri ce să-şi cumpere, în funcţie de bugetul personal. Este un paradox când se permite importul automobilelor vechi, dar este interzis importul pieselor de schimb de mâna a doua”, a declarat deputatul Dumitru Alaiba.

În opinia autorilor, reglementarea juridică a importului de piese auto uzate va elimina contrabanda, va asigura o concurență loială și, totodată, va oferi o nouă sursă de venituri la bugetul de stat, prin acumularea mijloacelor financiare din aplicarea impozitelor și taxelor vamale.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/03/proiect-de-lege-piese-uzate.pdf”]
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/03/198.2021.amendament.Dep_.Alaiba-D.pdf”]

Cmentariile sunt închise