(galerie foto) Cea mai veche stradă din Cluj, de nerecunoscut! Iată cât de bine e marcată şi ce benzi dedicate există

Cea mai veche stradă din Cluj-Napoca și un obiectiv de investiții important din zona istorică a municipiului, strada Regele Ferdinand, a fost modernizată și redată clujenilor. Lucrările au făcut parte dintr-un proiect cu finanțare europeană, care a inclus intervenţii și străzile adiacente – Tipografiei, Emile Zola, Sextil Pușcariu, respectiv scuarul CEC.

Pe str. Ferdinand, care anterior nu avea niciun copac, au fost plantați 51 arbori cu balot în cadrul procesului de reabilitare. Pentru aceștia a fost instalat un sistem de irigații automat, cu senzor de ploaie / umiditate!

În pas cu ultimele tendinţe, municipalitatea a mai instalat pe această arteră 12 stații electrice de încărcare pentru biciclete și trotinete, din totalul de 23 stații pentru biciclete / trotinete și opt stații de încărcare pentru mașini electrice din proiectul general.

De asemenea, proiectul general include și: primul stand pentru taxiuri electrice din Cluj-Napoca (va fi amplasat pe str. Tipografiei), sistem inteligent de management al traficului, respectiv sistem de iluminat public prin tehnologie LED.

Creșterea calității spațiului public a fost urmărită în acest proiect nu doar prin plantări, ci mai ales prin reorganizarea spațiului pietonal și carosabil.

Traficul a fost reorganizat astfel: s-au păstrat două benzi de acces pe direcția Centru – Strada Horea, sens pe care a fost creată o pistă de biciclete / trotinete cu lățime de 1.5 metri! Pe direcția Horea – Centru, transportul public și bicicliștii beneficiază de bandă dedicată comună, realizată prin reducerea lățimii carosabilului.

Stația de transport în comun de pe frontul estic (în fața magazinului Central) permite acum atât staționarea concomitentă a două autobuze, cât și neîntreruperea circulației velo în timpul staționării! De asemenea, o nouă trecere de pietoni și una pentru biciclişti a fost marcată în dreptul străzilor Tipografiei și O. Petrovici.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 23.056.184,98 lei din care valoarea nerambursabilă solicitată este de 21.425.503,55 milioane de lei româneşti. Proiectul este realizat de Primăria Cluj-Napoca prin fonduri europene – Programul Operațional Regional 2014-2020.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise