(video) Premieră: Noul Cadillac CT4, înlocuitorul lui ATS, se prezintă din start în versiunea de performanţă

Premieră în SUA. Cu ocazia celebrării a 15 ani de la lansarea seriei de maşini sport V, Cadillac anunţă extinderea liniei cu alte două modele. Noile CT4-V şi CT5-V au debutat simbolic alături de fratele mai mare – ediţia limitată CT6-V. Să-l analizăm pe primul din ele în cele ce urmează.

Cadillac schimbă rapid gama sa de modele, inclusiv de sedanuri, în baza noului său plan strategic de creştere la toate capitolele. Dacă puţin mai devreme în acest an, în locul lui CTS a venit deja noul Cadillac CT5 (a cărui vânzări vor începe din această toamnă), iată că s-a format şi un înlocuitor al lui ATS (model lansat în 2013 şi care s-a ţinut pe piaţă practic o generaţie completă) – noul CT4. În mod evident, noutatea va mai avea şi alte versiuni tradiţionale precum Luxury, Premium Luxury şi Sport, însă Cadillac a decis să-şi ia publicul “cu forţa”, prezentând din start modelul cel mai performant.

Noul sedan este construit pe aceeași platformă Alpha ca şi precedentele modele ATS, CTS și CT5. Suspensia frontală este una de tip McPherson cu arcuri și pârghii compozite, iar pe puntea din spate se găseşte una multi-link. Tracţiunea vine standard pe puntea din spate şi opţional poate fi una integrală. Servodirecţia îi este alimentată electric. Greutatea maşinii de 1.640 kg este distribuită într-un raport aproape egal între punţi.

Dimensiunea ampatamentului pe care îl are a rămas aceeași ca şi cea a modelului ATS (2.775 mm), însă lungimea i-a crescut considerabil, de la 4.643 la 4.756 mm. Lățimea-i de 1.815 mm și înălțimea-i de 1.423 mm a rămas aproape neschimbată, comparativ cu ATS. Toate acestea îl fac asemănător în segment cu alte modele pe care le va avea drept concurente şi anume: BMW Seria 3, Mercedes-Benz C-Class sau Jaguar XE.

Cu toate acestea spuse, aflaţi că versiunea CT4-V reprezintă un sedan sport destul de modest. Dacă precedesorul ATS-V avea un V6 biturbo de 3.6 litri (cu 470 CP şi 603 Nm), noutatea are un benzinar turbo cu patru cilindri în linie şi un volum de 2.7 litri (cu patru supape per cilindru, arbore cu came culisant în trei trepte, temporizare variabilă a supapelor, ridicare variabilă a supapelor și cu sistem de deconectare a cilindrilor) care oferă în schimb doar 329 CP şi 515 Nm de cuplu. Cifrele sunt sub nivelul celor generate de motoarele noilor BMW M340i (374 CP şi 500 Nm) sau Mercedes-AMG C 43 (390 CP şi 520 Nm).

Spre deosebire de ATS, noutatea nu va avea opţiunea unei cutii manuale, ci doar a uneia automate cu 10 rapoarte. În schimb, după cum am menţionat şi anterior, se va putea comanda un sistem de tracţiune integrală cu un ambreiaj pentru conectarea punţii faţă la nevoie. Pe aceeaşi osie se va mai găsi un diferenţial cu alunecare limitată.

Un Cadillac CT4-V cu tracţiune spate va mai fi echipat cu o suspensie adaptivă Magnetic Ride Control 4.0 şi dintr-un motiv necunoscut, pe modelul cu tracţiune integrală vor exista în loc amortizoare de şoc pasive ZF MVS. Mecanismele de frânare sunt de la Brembo, cu discuri ventilate de 345/315 mm şi cu etriere cu câte patru pistoane la fiecare roată. Anvelopele standard au o dimensiune de 235/40 R18 şi acoperă un set de jante din aluminiu.

Designul exterior al automobilului este realizat în baza stilului familiar al tuturor modelelor noi din gamă şi în particular îl preia aproape în totalitate pe cel al noului CT5. Versiunea CT4-V se va deosebi doar printr-o grilă de radiator de culoare neagră, alte accente în aceeaşi nuanţă, un spoiler pe capacul portbagajului, dar şi un set de bare de protecţie mai agresive, cu un splitter şi difuzor. Acesta din urmă mai integrează cele patru terminaţii ale eşapamentului.

Şi la interior are multe similarităţi cu CT5, dacă nu e chiar o copie, diferenţa fiind doar în decorul specific versiunii sport, cu mai multă piele şi cusături contrastante, dar şi inserţii cromate în loc de unele lemnoase. Din nou, şi pe acest model, cei de la Cadillac se mândresc cu prezenţa unui sistem de pilotare automată Super Cruise (numit world’s first true hands-free driver assistance feature for limited-access freeways), cu ajutorul căruia, potrivit producătorului, pe unele drumuri din America de Nord cu o lungime totală de peste 200.000 de km, se poate rula fără ca şoferul să atingă volanul.

Noul CT4 va fi produs la uzina Lansing Grand River din Michigan, în modernizarea căreia Cadillac a investit 211.000.000 de dolari. Startul producţiei este programat pentru toamna acestui an, însă modelul CT4-V va ajunge pe piaţă abia la începutul lui 2020.

Vezi şi: (video) Test Drive: Cadillac CT6 3.0 biturbo

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/