Reacţia AvtoVAZ la ultimele decizii anunţate de Renault Group
Renault Group s-a abținut un timp de la mișcări bruște, dar acum câteva ore în urmă Consiliul său de Administrație s-a întrunit într-o şedinţă şi în seara zilei de 23 martie a făcut o declaraţie oficială. Compania „a luat toate măsurile necesare pentru a se conforma sancțiunilor internaționale” și a decis suspendarea procesului de producție la uzina din Moscova.
Întreprinderea era deja inactivă în perioada 28 februarie – 21 martie din cauza lipsei de componente, după care programul a revenit la normal, dar a funcționat doar trei zile.
După această decizie, cei de la AvtoVAZ au venit cu propria reacţie. Cităm:
„În ceea ce privește cea mai recentă declarație a Renault Group, conducerea Grupului AvtoVAZ monitorizează îndeaproape situația și este în contact permanent cu autoritățile federale și regionale, precum și cu acționarii companiei.
În ultimele săptămâni, au fost luate toate măsurile posibile pentru a asigura păstrarea locurilor de muncă ale unei echipe formate din 40.800 de angajați. În special, Compania a decis să mute vacanța corporativă de vară din 2022 în perioada 4-24 aprilie, timp în care vom depune toate eforturile pentru a ne restabili lanțurile de aprovizionare.
În plus, se lucrează la înlocuirea unor componente critice importate cu soluții alternative. Compania pregătește, de asemenea, versiuni speciale ale unor modele LADA, care vor fi mai puțin afectate de componentele de import. Acestea vor deveni treptat disponibile pentru clienții noștri în lunile următoare.
Grupul AvtoVAZ încearcă să-și îndeplinească obligațiile față de angajații, furnizorii, dealerii și partenerii săi din Federația Rusă și de pe piețele de export.
În legătură cu prognoza pieței auto din Rusia și cu deficitul semnificativ continuu în furnizarea de componente electronice, AvtoVAZ introduce o săptămână de lucru de 4 zile la fabricile din Toliatti și Ijevsk începând cu 6 iunie 2022, pentru o perioadă de 3 luni. Regimul unei săptămâni de lucru part-time de 4 zile se aplică la 100% dintre angajații AvtoVAZ.”
De la începutul lunii martie, fabricile menționate au fost în mare parte inactive. Între 16-18 martie, au fost produse doar modele Granta și Niva Legend, după care la acestea s-a adăugat Vesta.
Perspectivele pot fi judecate doar după tonul declarației și, în mod clar, nu sunt roz. Renault Group deține un pachet de acţiuni de 67.6% în AvtoVAZ (restul de 32.4% sunt ale corporației de stat Rostec) și se știe la moment că francezii iau în considerare diverse opțiuni.
La începutul lunii martie, în Rusia au fost introduse noi condiții pentru retragerea afacerilor străine din activele rusești. Acționarii străini care părăsesc Federația Rusă pot transfera acțiuni către partenerii locali și apoi se pot întoarce, în timp ce companiile străine care închid producția vor trece printr-o procedură accelerată de faliment. Renault Group s-ar putea confrunta cu ambele opțiuni.
În ceea ce privește “versiunile speciale” menționate ale unor modele LADA, este ușor de presupus că acestea vor fi configurații “dezbrăcate”, lipsite de sisteme de securitate elementare precum ABS şi ESP, opțiuni confortabile și alte componente electronice. AvtoVAZ are deja experiență în producția de astfel de mașini, dar gradul de “dezbrăcare” poate fi acum mai tangibil.
Cmentariile sunt închise