(video) Premieră mondială: Noul Volvo EX90 – startul unei noi ere pentru Volvo Cars

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

A venit ziua! Ziua care marchează startul unei noi ere pentru Volvo Cars! În această după amiază de 9 noiembrie, de la ora 16:00, timp de o oră, producătorul auto suedez a prezentat în centrul oraşului Stockholm noul EX90 – modelul său electric de top!

Un nou clasic instantaneu în design scandinav, Volvo EX90 definește principiul funcției de urmărire a formei. Este o mașină de familie versatilă, elegantă, cu proporții moderne, combinată cu tehnologie de ultimă oră în calcule, conectivitate și electrificare pentru a optimiza siguranța, eficiența și estetica.

Caracteristici cheie:

  • EX90 este de fapt primul model complet electric al Volvo (făcut din start să fie şi să rămână doar electric), dacă ar fi de exclus C40 Recharge care este o versiune a lui XC40 Recharge, care la rândul său este o variantă a unui model pe benzină/diesel. Este şi o rudă pe plan tehnic cu noul Polestar 3: au un design unificat al caroseriei, șasiul și toate componentele electrice.
  • Este un SUV full electric cu şapte locuri, care în scurt timp va “împinge” din gamă şi va înlocui XC90 (care va exista minimum până în 2025)!
    • Dacă un XC90 măsoară 4.953 x 1.923 x 1.771 x 2.984 mm, atunci EX90 – 5.037 x 1.964 x 1.744 x 2.985 mm.
    • Are un coeficient aerodinamic de 0.29 Cd (XC90 – 0.30).
    • Cântăreşte 2.8 tone, acoperişul suportă 100 kg şi poate intra în vaduri de apă de 45 cm. Garda la sol este puţin mai mare de 20 cm.
    • Volumul portbagajului cu toate scaunele incluse este de 365 litri până în tavan (310 până la raft), 655 cu al treilea rând rabatat sau maximum poate ajunge la 1.915 cu rândurile doi şi trei coborâte; 1.856 litri pe XC90). Există o nişă de 35-37 litri şi sub capotă.
    • Modelul de bază va avea pe puntea din faţă o suspensie cu braţe duble, amortizoare hidraulice, o bară stabilizatoare şi arcuri elicoidale standard. Pe puntea din spate – o suspensie de tip Integral Link cu aceleaşi amortizoare, arcuri elicoidale şi bară stabilizatoare. Gardă la sol – 215 mm.
      • O suspensie pneumatică cu două camere de aer se propune acum standard pe varianta prezentată, însă va fi o opţiune pentru altele inferioare. Gardă la sol în poziţia de bază – 210 mm.
    • Servodirecţia îi este asistată electric.
    • Dimensiunea discurilor de frână este de 400/390 mm.
    • Stă pe jante de 21 sau 22 inchi, aerodinamice.
  • Farurile şi stopurile sunt full LED şi dispun de animaţii luminoase. Farurile frontale sunt de tip Matrix LED, de nouă generaţie, cu 1.3 milioane de micro oglinzi, iar în spatele luminilor de zi care se deschid în mod unic, simulând o clipire de ochi, se află modulele pentru faza lungă şi scurtă!
  • Un sistem de bază – alimentat de platformele NVIDIA DRIVE AI Xavier și Orin, platformele Snapdragon Cockpit de la Qualcomm Technologies și software-ul dezvoltat intern de inginerii Volvo – rulează majoritatea funcțiilor de bază din interiorul mașinii, de la siguranță și infotainment până la gestionarea bateriei. Rezultatul final este o experiență mai receptivă și mai plăcută în interiorul mașinii.
    • Cu alte cuvinte, Volvo EX90 nu va fi doar o simplă mașină nouă, ci va fi un computer foarte avansat pe roți. Și mai bine, la fel ca smartphone-ul sau laptopul, Volvo EX90 este proiectat să se modernizeze în timp, datorită actualizărilor regulate de software prin OTA.
    • Combinând puterea de calcul de ultimă generație de la platformele Snapdragon Cockpit cu capacitățile de vizualizare ale Unreal Engine, instrumentul 3D dezvoltat de Epic Games și folosit pentru a alimenta unele dintre cele mai renumite jocuri video din lume, se oferă o putere de calcul foarte rapidă și grafică de înaltă calitate pe ecranele mașinii și pe head-up display.
    • Un ecran central vertical de 14.5 inchi este poarta de acces către unul dintre cele mai bune sisteme de infotainment oferite, cu Google încorporat. Aplicațiile și serviciile Google, inclusiv ajutorul mâinilor libere de la Google Assistant, navigarea pe Hărți Google și multe dintre aplicațiile dvs. preferate de pe Google Play, toate sunt încorporate!
    • În spatele volanului cu secţiuni pentru comenzi tactile pe cele două spiţe, stă un monitor îngust de 9.0 inchi.
    • Ecranele lui EX90 vă vor ajuta să vă păstrați ochii pe drum, oferindu-vă informațiile potrivite la momentul potrivit. Totodată, modelul va fi compatibil și cu Apple CarPlay wireless și Android Auto, va oferi 5G standard (în funcţie de ţară), dar şi un nou sistem audio Bowers & Wilkins cu suport Dolby Atmos şi difuzoare integrate inclusiv în tetierele scaunelor (25 difuzoare în total).
    • Volvo EX90 va veni standard, de asemenea, cu tehnologia folosirii telefonului drept cheie prin standard UWB. Smartphone-ul detectat va debloca automat mașina și aceasta va rula o secvență personală de primire pe măsura apropierii. De asemenea, profilul personal va fi încărcat automat.
  • Controlul modurilor de transmisie se realizează printr-o manetă în spatele volanului.
  • Din start va fi valabilă o versiune cu tracțiune integrală şi cu două motoare electrice trifazate cu magneţi permanenți de nouă generaţie (distribuția puterii între punţi e constant controlată de computer).
    • Standard livrează 300 kW (408 CP) şi 770 Nm în configuraţia Twin Motor (0-100 km/h în 5.9 secunde), însă cea Twin Motor Performance – 380 kW (517 CP) și 910 Nm (0-100 km/h în 4.9 secunde). În combinație cu șasiul modular nou-nouț (SEA1 în locul aşteptatului SPA2), detalii despre care ni se va spune mai târziu, acest lucru creează o experiență de condus excelentă și lină.
    • Volvo EX90 Twin Motor Performance are tracțiune integrală care permite o distribuție controlabilă a cuplului împărțită uniform între cele două punți. Sistemele de la bord analizează o multitudine de seturi de date în milisecunde pentru a distribui instantaneu puterea și cuplul pe puntea şi roţile cu cea mai bună aderență pentru tracțiune și stabilitate maximă.
    • Motorul electric de pe puntea din spate combină o unitate de vectorizare a cuplului şi este capabil să se deconecteze prin ambreiaje la sarcini mici sau la deplasare pe autostrăzi cu viteză constantă. De cealaltă parte, motorul frontal asigură deplasarea de la staționare sub accelerație moderată. Cu toate acestea, dacă se aplică mai multă accelerație, ambele e-motoare se angajează pentru a oferi șoferului o acceleraţie mai puternică. Dacă este necesar, poate fi selectată o setare Constant AWD pentru ca ambele agregate să funcţioneze permanent.
    • Capacitatea de tractare maximă a modelului constituie 2.2 tone.
    • Viteza maximă este limitată la 180 km/h indiferent de motorizare.
  • Bateria folosită de modelul prezentat iniţial este de la CATL de 400V, are o carcasă din aluminiu dur şi o capacitate de 107 kWh (se încarcă rapid cu până la 250 kW, 10-80% în sub 30 de minute în condiţii optime sau 180 km în 10 minute).
    • Cele 17 module ale bateriei sunt dispuse în podeaua vehiculului, iar configurația coboară centrul de greutate al mașinii și are avantajul suplimentar de a permite un spațiu interior mai bun datorită unei baze complet plate.
    • Ansamblul bateriei conține nu numai module, ci şi sistemele de răcire/încălzire a bateriei pentru a asigura condiții optime de funcționare. Pentru o autonomie și o eficiență mai mare, Volvo EX90 are o funcție de precondiționare pentru baterie – accesată prin aplicația Volvo Cars – care încălzește sau răcește treptat acumulatorul în funcție de temperatura ambientală în timp ce este conectat la rețea.
    • Bateria va fi precondiționată automat pentru cea mai bună performanță de încărcare rapidă atunci când stația de încărcare este setată în sistemul de navigație al mașinii!
    • Evident că la bord există şi o pompă de căldură.
  • Volvo spune că noul EX90 va propune până la 600 km autonomie, în ambele configuraţii Twin Motor.
    • Cifrele privind încărcarea și autonomia sunt preliminare și derivă din estimări și calcule efectuate de Volvo Cars pentru Volvo EX90, iar aceste rezultate nu sunt garantate. O autonomie preliminară de până la 600 km este pentru modelul cu 408 CP (până la 590 km pentru cel cu 517 CP). Autonomia preliminară variază pentru alte niveluri de echipare. Autonomia și consumul de energie în condiții reale variază în funcție de comportamentul de condus și de alți factori externi. Timpii de încărcare pot varia și depind de factori precum temperatura exterioară, temperatura bateriei, echipamentul de încărcare, starea bateriei și starea mașinii.
    • Cu experiența de încărcare publică complet integrată în aplicația Volvo Cars, puteți alege dintre sute de mii de puncte de încărcare publice din întreaga lume, puteți plăti pentru încărcare și puteți urmări progresul de încărcare într-o singură interfață ușor de utilizat. Între timp, puteți verifica disponibilitatea în timp real a punctelor de încărcare prin Google Maps în ecranul central al sistemului de infotainment.
    • Volvo EX90 va accepta Plug and Charge. Odată disponibil, aceasta înseamnă că puteți pur și simplu să vă conectați mașina la un încărcător public care acceptă această tehnologie și va începe să se încarce automat, iar plata va avea loc automat.
    • Noul EX90 este şi prima mașină a mărcii dotată cu tot hardware-ul necesar pentru a permite încărcarea bidirecțională (V2G). Este o tehnologie prin care puteți folosi bateria mașinii ca sursă suplimentară de energie, de exemplu pentru a vă alimenta casa (V2H), alte dispozitive electrice (V2L) sau o altă mașină electrică (V2V). Disponibilitatea va varia în funcție de piață.
    • Disponibilă inițial pe piețe selectate în viitor, oferta de management a energiei la domiciliu va include o cutie de perete bidirecțională și un sistem de management al energiei care va ajuta la monitorizarea şi optimizarea consumul de energie al gospodăriei.
  • Volvo EX90 mai este echipat cu tehnologia One Pedal Drive, care acționează ca un sistem de frânare regenerativ pentru a încetini mașina folosind motoarele electrice și pentru transforma energia cinetică înapoi în electricitate, utilizată pentru reîncărcarea bateriei.
    • Forța de frânare a motoarelor este utilizată ca frână primară pentru mașină în timpul conducerii normale. Numai dacă frânarea cu motoarele electrice nu este suficientă, frânele obișnuite sunt, de asemenea, angajate până când se obține puterea de frânare necesară. Mașina gestionează toate acestea complet perfect pentru șofer.
  • Volvo EX90 conține aproximativ 15% oțel reciclat, 25% aluminiu reciclat, precum și 48 kg de plastic reciclat și materiale pe bază de bio, ceea ce corespunde la aproximativ 15% din totalul plasticului utilizat în mașină – cel mai mare nivel din oricare mașină Volvo lansată până în prezent.
    • Piele naturală nu va fi folosită pentru tapițeria scaunelor, în schimb, se oferă țesătură scumpă cu un amestec de lână. Iar pentru panourile decorative a fost dezvoltat Nordico, care este realizat din sticle de plastic reciclate și lemn obținut după defrișările planificate în Suedia și Finlanda.
  • Siguranța standard la Volvo EX90 este mai mare decât pe orice mașină lansată până acum! Modelul este conceput pentru a vă înțelege pe dvs. și împrejurimile, pentru a vă menține pe dumneavoastră, pe cei dragi și pe ceilalți în siguranță în trafic. De asemenea, poate deveni mai inteligent și mai sigur în timp, deoarece învață din date noi și primește actualizări.
    • Volvo EX90 are un scut invizibil de siguranță, activat de cea mai recentă tehnologie de detectare, în interior și în exterior. Senzorii de ultimă generație, cum ar fi cele opt camere (+două în habitaclu), cinci radare, 16 senzori ultrasonici și LiDAR-ul, sunt conectați la computerele centrale de înaltă performanță ale mașinii, unde NVIDIA DRIVE rulează software-ul intern al Volvo Cars pentru a crea o vedere în timp real, la 360 de grade, a lumii.
      • Propulsat de sistemul Iris lidar de la Luminar, senzorul oferă un range de detecție necesar pentru deblocarea aplicațiilor chiar și atunci când țintele mici sunt la distanțe lungi. Sistemul Iris lidar funcționează pe lungimea de undă de 1550nm (nanometru) și este cuplat cu procesorul Nvidia Orin – care este dedicat muncii intense de calcul, cum ar fi viziunea și procesarea informaţiilor obţinute de LiDAR – și oferă standardele înalte de siguranță stabilite pentru acest vehicul. Funcționează împreună cu computerul de bază, software-ul de conducere autonomă, precum și sistemele de rezervă pentru direcție și frânare.
    • Senzorii de pe maşină sunt concepuţi să răspundă și să reacționeze atunci când şoferul nu o face sau o face târziu. LiDAR-ul scanează permanent drumului, fie că este zi sau noapte, și la viteze de autostradă. Poate vedea cu precizie obiecte mici la sute de metri în față (pietoni până la 250 metri sau roţi pe carosabil negru aflate la 120 de metri), inclusiv noaptea, oferind mai mult timp pentru a informa, a acționa și a evita accidentele. Senzorii contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea fiabilității și a performanței generale a funcției de conducere asistată Pilot Assist (standard), cu un nou suport de direcție în timpul schimbării benzii.
    • Chiar şi în cabină scutul invizibil de siguranță are grijă de şofer şi ocupanţi. Senzori și camere speciale, alimentate de algoritmi dezvoltați intern, măsoară concentrația privirii ochilor, iar volanul capacitiv – postura la volan. Prin adăugarea, de asemenea, a unui senzor infraroșu activ, sistemul poate capta în mod robust mișcări rapide ale ochilor, cum ar fi ratele rapide de clipire a ochilor și dilatarea pupilei, cu la până la 60 FPS, independent de condițiile de lumină exterioară.
    • Tehnologia îi permite lui Volvo EX90 să înțeleagă când sunteți distras, somnolent sau neatent în alt mod, dincolo de ceea ce a fost posibil într-o mașină Volvo până în prezent. Te va alerta, mai întâi cu un “ghiont” uşor, apoi mai insistent. Și dacă se întâmplă ceva de neconceput și adormi sau te simţi rău în timp ce conduci, Volvo EX90 este proiectat să se oprească în siguranță și să cheme ajutor!
    • Volvo spune că folosirea acestui LiDAR și al său software va duce la o reducere a accidentelor grave cu până la 20%.
  • Un nou sistem radar interior de primă clasă mondială îşi face debutul, la fel, pe EX90.
    • Este proiectat pentru a fi suficient de precis și sensibil pentru a detecta cele mai mici mișcări din interior. Este prima astfel de caracteristică care acoperă întregul interior al mașinii, inclusiv portbagajul. Noul sistem radar interiorva fi implementat pentru prima dată standard, acolo unde reglementarea permite acest lucru, pe Volvo EX90. Funcția va fi inclusă și în alte modele viitoare de mașini Volvo.
    • Cu senzori integrați în consola aeriană, lămpile de citire montate pe acoperiș și portbagajul mașinii, noul sistem este primul care poate detecta mișcarea sub-milimetrică în întregul interior al lui EX90.
    • De fiecare dată când mașina este blocată, sistemul radar interior este activat și determină dacă este goală de orice persoane sau animale de companie înainte de a permite blocarea sa. Dacă un membru al familiei sau un animal de companie este detectat în interior, Volvo EX90 va rămâne deblocat, iar mașina va afișa un memento pentru a verifica cabina pe ecranul consolei centrale.
    • Şi sistemul de climatizare va rămâne conectat dacă oameni sau animale sunt detectate în cabină, pentru a îmbunătăți confortul. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la scăderea riscului de hipotermie sau insolaţie.
  • Cu alte noutăţi descrise în mai multe detalii şeful Volvo a spus că vom fi informaţi în următoarele săptămâni şi luni, iar noi vă vom ţine evident la curent cu acestea.

Modelul va fi produs în SUA începând de anul viitor, iar mai târziu și în China. Începând de astăzi, 9 noiembrie 2022, este posibil de rezervat, însă livrările vor începe abia peste aproximativ un an. Preţul suedez de start este de 1.085.000 de coroane (100.000 de euro, orientativ şi pentru Moldova).

Începând cu Volvo EX90, compania va dezvălui o nouă mașină complet electrică în fiecare an! Până în 2030 îşi propune să vândă doar mașini complet electrice – unul dintre cele mai ambițioase proiecte de electrificare din industria auto și crucial pentru ambiția sa de a fi o companie neutră din punct de vedere climatic până în 2040.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Specificaţii tehnice preliminare:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/