(video) Noul Volvo EX90 îşi arată al său cockpit digital de la interior

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Până la premiera noului Volvo EX90 au mai rămas două săptămâni, iar în această după amiază producătorul suedez a decis să ne arate o parte a interiorului său, mai exact cea care va interacționa cu şoferul cel mai mult timp – bordul şi ecranele de pe el.

Volvo spune că mașinile de astăzi sunt încărcate cu noi capabilități, funcții și tehnologii, însă îşi doreşte ca toate aceste funcții să ne facă viața mai ușoară și mai sigură, mai degrabă decât să creeze mai multe distrageri sau confuzii. De aceea, este esențial ca o maşină modernă să ofere informații clare și contextuale.

Având în vedere toate aceste lucruri, compania şi-a propus drept prioritate de vârf să facă şi să facem şi noi tranziția de la modul manual la modul de conducere asistată (și, în viitor, conducerea autonomă) în mașinile noastre, fără efort și intuitiv. Același lucru este valabil și pentru accesarea funcțiilor prin ecranele mașinii, fiindu-ne prezentat tot ceea de ce avem nevoie într-un mod simplificat.

Pot fi activate subtitrări în limba română

În Volvo EX90, noul SUV de top complet electric al mărcii, un ecran central mare tactil şi vertical de 14.5 inchi, va oferi acces rapid la navigație, media și telefon, precum și la comenzi sau alte acțiuni comune (gen deschiderea hayonului sau a sertarului din torpedou). În funcție de faptul că veţi fi parcat sau veţi conduce, ori veţi fi angajat într-un apel telefonic, o bară contextuală specială va sugera acțiunile care au cel mai mult sens pentru situația specifică în care vă aflați.

Pentru mai multe informații axate pe conducere, cum ar fi direcțiile, viteza actuală și informații despre autonomie, există un al doilea ecran, mai mic (9.0 inchi), chiar în spatele volanului cu comenzi tactile. Aici este și locul în care mașina contextualizează schimbarea de la un mod la altul, asigurându-vă că știți la ce să vă așteptați de la mașină – și la ce așteaptă mașina de la dvs.

„Totul este să vă oferim informațiile potrivite la momentul potrivit. Vrem ca experiența de condus să fie concentrată, simplă și sigură. Deoarece mașina înțelege, de asemenea, împrejurimile și pe dvs mai bine decât oricând, putem crea o situație și mai sigură prin reducerea confuziei, distragerii atenției și supraîncărcării cu informații.”

Thomas Stovicek, șeful UX la Volvo Cars.

Combinând senzorul exterior și interior al mașinii cu software-ul dezvoltat intern și puterea centrală de calcul a mașinii, s-a obţinut un nou nivel de înțelegere a conducătorului auto și a lumii din jur. Ambiția este ca mașina să fie capabilă să citească fiecare situație și să vă ofere informații contextuale bazate pe acea operaţiune.

Aceasta înseamnă că atunci când veţi conduci, maşina vă va oferi suport real. Setul de senzori de ultimă generație oferă o vedere completă la 360 ​​de grade a împrejurimilor mașinii, permițându-i să reacționeze la lucrurile care se întâmplă în jurul ei în mod proactiv, chiar și atunci când modul de conducere asistată este inactiv.

De cealaltă parte, când se va conduce asistat, se va conduce şi cu cel din spatele volanului. Mașina va informa în mod continuu ce vede în prezent și în baza a ce informații acționează. Dincolo de a oferi suport pentru direcție și pentru a păstra o viteză constantă, noul EX90 va oferi asistenţă la schimbarea benzilor de circulaţie.

Într-un final, Volvo ne spune că noul EX90 va fi pregătit hardware din fabrică pentru conducerea autonomă nesupravegheată, ceea ce înseamnă că în viitor mașina va fi capabilă să conducă în locul nostru (evident în unele condiţii). Până atunci, noua interfaţă contextuală cu utilizatorul este concepută pentru a face tranziția între diferitele moduri de condus cât mai previzibilă și cât mai lină posibil.

În imaginile video de mai sus se mai poate observa designul posterior al modelului, dar şi faptul că prin acoperişul din sticlă se văd doar patru locuri!

Vezi şi:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata